Igra brojeva: Zašto broj jajnih ćelija nije uvek jednak broju embriona

Tokom procesa stimulacije, lekari i pacijenti se podjednako fokusiraju na broj folikula u razvoju, često povećavajući ili smanjujući dozu lekova kako bi se postiglo razvijanje ciljnog broja folikula.

U čekaonici pacijenti često upoređuju beleške lekara, proveravajući da li im se razvilo više jajnih ćelija od ostalih i koliko su stimulacije dobili u odnosu na osobu pored sebe! Ova igra brojeva može biti stresna, a pacijenti često očekuju da je broj folikula uvek jednak broju izvučenih jajnih ćelija i proizvedenih embriona.

Ljudsko telo, međutim, nije jednostavna matematička mašina i stvari se ne moraju sabirati baš na način na koji smo učili matematiku dok smo odrastali! 

Evo nekih uvida u igru brojeva u IVF.

Folikuli protiv jajnih ćelija

Svaki drugi dan otprilike tokom IVF stimulacije, lekar će marljivo meriti vaše folikule (kesice ispunjene tečnošću koje sadrže jajne ćelije ili oocite) i posmatraće kako rastu uz lekove za plodnost. 

Pacijenti često pretpostavljaju da svaki folikul ima jajnu ćeliju koje raste unutra. Međutim, jedan folikul nije uvek jednak jednoj jajnoj ćeliji.

Tipično, samo folikuli koji su veličine 15 do 16 milimetara ili više imaju šansu da daju zrelu, održivu jajnu ćeliju. Takođe, u vreme uzimanja jajne ćelije, kada se tečnost iz ovih većih folikula isprazni, ne mora svaki da sadrži jajnu ćeliju. Ovo je jedan od razloga zašto se IVF lekovi koriste da stimulišu više od jednog folikula da raste, tako da čak i ako neki folikuli ne sadrže jajne ćelije, i dalje ćete imati neke izvađene.

Na primer, imati 15 folikula do kraja vaše stimulacije ne znači uvek da će biti izvučeno 15 jajnih ćelija. Moglo bi ih biti više ili manje. Kao lekari za neplodnost, ciljamo na 8 do 15 folikula u razvoju i jajnih ćelija uzetih kod mladih pacijenata sa normalnim rezervama jajnika, ali to može biti manje ili povremeno više, u zavisnosti od slučaja svakog pacijenta i kliničke slike.

Suština je, nemojte biti opsednuti brojem folikula. Vaš lekar će vam reći da li stimulacija ide dobro, i, na kraju, znaćete broj jajnih ćelija koje su izvučene na dan uzimanja jajnih ćelija, ali nemojte se iznenaditi ako se brojevi ne poklapaju. Bez obzira na to, ako stimulišete i stvarate više folikula, stvari će verovatno ići prilično dobro.

Jajne ćelije protiv embriona

Jednom kada ste obavili proceduru vađenja jajnih ćelija i znate broj jajnih ćelija koje su izvučene, fokus se seli na to koliko ćete embriona dobiti.

Dan nakon vađenja jajnih ćelija, dobićete poziv o broju oplođenih embriona. Hoće li se ovi brojevi uvek sabirati? Tipično, ne. Obično od izvađenih jajnih ćelija, očekujemo da će 60 do 80% biti zrele jajne ćelije, a od toga će se 60 do 80% oploditi kako bi se proizveli rani embrioni.

Zašto je ovo tako? Pa, svi smo mi ljudi, a ljudi su skloni greškama. Nisu sve jajne ćelije koje proizvodimo zrele i održive; stoga, neke se neće oploditi ili moći da budu oplođene da bi proizvele embrione. Ovo je sve deo normalnog procesa selekcije. 

Dakle, nije neobično da se izvadi 13 jajnih ćelija, dobije 10 zrelih i na kraju 8 oplođenih embriona. Udeo zrelih jajnih ćelija i stopa oplodnje će varirati u zavisnosti od pojedinca i para.

Razvoj embriona

Ura! Imate oplođene embrione! 

Ali stvari tek počinju. Danas, s obzirom da je embriološka laboratorija odlično okruženje za kulturu i razvoj embriona, obično čekamo do 5. dana (povremeno dana 3.) nakon uzimanja jajne ćelije da bismo ili prebacili embrione ili ih zamrznuli. Neko od vas će želeti da uradi genetsko testiranje embriona i zamrzne ih pre prenosa u sledećem menstrualnom ciklusu. 

Obično će vas klinika za plodnost obavestiti o tome kako se razvijaju embrioni 3. i 5. ili 6. dana.

Opet, pacijenti pitaju da li je broj oplođenih embriona = embrioni 3. dana = embrioni 5. dana? Tipično, ne. 

Prirodna selekcija, slično onome što se dešava u telu kada pokušavamo da zatrudnimo prirodnim putem, takođe se dešava u laboratoriji. Nisu svi embrioni jednaki, a oni koji nisu održivi često prestaju da rastu 3 do 5 dana nakon uzimanja jajnih ćelija.

Dakle, do 2. dana nakon uzimanja jajnih ćelija, embrioni bi trebalo da budu u fazi 2 do 4 ćelije razvoja; do 3. dana, na 6 do 10 ćelija; a do 5. dana do nekoliko stotina ćelija.

Pacijenti se često brinu kada neki od njihovih embriona ne „stignu“ do 3. ili 5. dana. Međutim, ovi embrioni su verovatno ili genetski abnormalni ili ne bi ni nastavili da rastu u vašem telu. Ovo je prirodan način odabira embriona koji su najvišeg kvaliteta i koji imaju najveće šanse da zatrudne. Obično vidimo od 20 do 50% stope razvoja blastocista (od embriona 5. dana), u zavisnosti od starosti pacijenta i dijagnoze neplodnosti.

Sve ovo znači da je cilj vantelesne oplodnje i proširene kulture embriona u laboratoriji, plus moguće genetsko testiranje, postizanje zdrave i održive trudnoće. Dakle, budite sigurni da su oni koji na kraju „uspeju“ obično oni sa najboljim izgledima za trudnoću i živorođenje. Kvalitet je često bolji od kvantiteta!

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button