Muška neplodnost i brak – kako sam uspeo

Tokom odrastanja, učili su me da, ako čak i pogrešno pogledate devojku, zatrudneće.

Znao sam da je to hiperbola, ali moje osnovno shvatanje bilo je to da seks, ma koliko bio siguran, može dovesti do neverovatne odgovornosti. Shvatio sam ovo vrlo ozbiljno. Moja supruga i ja smo čekali da pokušamo da dobijemo decu do god nismo shvatili da su deca pravi izbor za nas.

Sledeće je svakako bilo neočekivano.

Posle dve godine pokušaja da zatrudnimo, otkrili smo da imam nizak broj spermatozoida. Operisao sam varikočele i sačekao nekoliko meseci da se moj broj popravi. Ali avaj, nikada nisu. Nakon nekog genetskog testiranja otkrili smo da imam mikrodeleciju Y hromozoma (AZFc), što je značilo, na osnovu lokacije delecije, genetski imam oko 2% šanse da dobijem decu „prirodno“. To nam je ostavilo jedan izbor – vantelesnu oplodnju (broj sperme je bio premali za IUI). Nakon neuspelog prvog pokušaja IVF, zvezde su se složile i evo nas danas u 8 mesecu trudnoće.

Naše putovanje na putu do bebe je imalo puno preokreta, penjanja i padova (puno padova). Ali jedna stvar nas je ojačala – i učinila boljim ljudima za to. Život se dramatično popravio onog dana kada smo supruga i ja transformisali našu međusobnu komunikaciju.

Neplodnost je odmah bila teška za moju suprugu, za mene i za našu vezu. Osećali smo  da nismo povezani celokupnim iskustvom i osećali smo se kao da se udaljavamo. Nije da se nismo voleli, jednostavno nismo znali kako to da izrazimo na način da se druga osoba oseća celovitom i kompletnom. Naša komunikacija bila je zasnovana na pokušaju da razumemo ko je u kom stadijumu procesa i pokušaju da dođemo do iste faze.

Moja supruga se osećala tako usamljeno, nekak zaglavljeno u postupku i „kao da se davi“. Svi oko nje imali su ono što je želela (svaka joj čast, neverovatno je koliko je prijatelja i porodice zatrudnelo ili je već imalo decu) i svaka osoba na koju se nekada oslanjala za emocionalnu podršku, nije razumela njenu patnju, iako je pokušavala. Udaljenost i usamljenost rasli su sve dublje i dublje.

Za mene je sve što sam mogao da vidim bilo kako smo se nastavili distancirati od života koji smo želeli da živimo i ljudi sa kojima smo želeli da ga delimo. Budući da sam večiti optimista, želeo sam da još uvek mogu da uživam u životu. Ali svaku sreću koju sam doživeo, osećao sam potrebu da se sakrijem od svoje žene ili bi je preplavila neverovatna težina neplodnosti. Sve me je to proždiralo. Činilo se kao da svoj život stavljamo na čekanje ili još gore, aktivno ga odbijajamo.

Želeo sam da je razumem, a ona je želela da razume mene.

Zatim, nakon niza radionica za lični razvoj, transformisali smo našu komunikaciju. Izmislili smo novi način da budemo tu jedan za drugog koji nije zahtevao da isto mislimo. Ispostavilo se da je svako od nas samo želeo da bude saslušan, da mu se da prostor da bude takav kakav jeste – bez osuđivanja ili zahteva za promenom. Moja supruga je mogla biti slomljena srca, a ja sam mogao ostati optimista.

Bili smo u bliskoj komunikaciji, ulazili smo u svet jedno drugog. Uspeo sam da prepoznam njenu tugu, a da je nisam preuzimao. Ispostavilo se da nemam emocionalnu inteligenciju i čvrstinu da se nosim sa takvom neprestanom tugom. I nije to ona ni tražila od mene. Jednom kad sam uspeo da je otkrijem, video sam koliko je ona zaista bila nemoćna. I sada sam toliko zapanjen njenom snagom i hrabrošću.

I ona je isto slušala mene i moj način postojanja. Dobio sam pravu slobodu da unesem radost u našu vezu i da slavim nove bebe koje su se rodile našim prijateljima i porodici. Jasno mi je stavila do znanja da će slaviti gde može, ali je bilo i trenutaka u kojima je bila tužna.

Naša sposobnost da transformišemo našu komunikaciju jedno sa drugim zapravo se dogodila prilično brzo. Bilo je to poput pritiskanja prekidača za svetlo. Jednom kad smo uspeli, nikada se više nismo osvrtali. Dali smo glas „njenom načinu“ i „mom načinu“ i odustali od opsednutosti da pokušamo da dođemo na „isti način“. Odustali smo od svoje vezanosti za očekivanja kako treba biti tu jedno za drugo i odrekli smo se osećaja krivice samo zato što smo bili u procesu.

Ostao je samo prostor – prostor da se bude takav kakav jesi i da se zbog toga bezuslovno volimo.

M.T.

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Tri meseca za sazrevanje sperme: Zašto je ovo važno?

Šta je sazrevanje sperme i zašto je važno?

Stope uspeha surogat programa

Koliko je visoka stopa uspeha surogat programa.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button