What is the role of psychologists in coping with infertility?

LINK4MED

Iako je rezerva jajnih ćelija jedan od najčešćih termina koji se odnose na lečenje IVF-om, mnogi pacijenti ne znaju šta to zaista znači - ili kako ga pravilno izračunati.

Veoma je važno da razumete da se žene rađaju sa ukupnim i konačnim brojem jajašaca u svojim jajnicima. Taj se broj smanjuje kako žene stare - što znači da je nemoguće proizvesti nove jajne ćelije u toku života. To je u suprotnosti sa situacijom kod muškaraca, jer oni proizvode novu spermu na svaka 3 meseca.

Naravno, rezerva na jajnicima nije ista kod svake žene. Nekoliko važnih faktora koji na to najviše utiču su: osim starosti žene, to su takođe toksini, način života, okruženje u kome živimo, ginekološke patologije (npr. Endometrioza), operacije jajnika ili onkološka terapija. Uz to, moramo uzeti u obzir i porodičnu istoriju bolesti. Ponekad u porodici može proći preuranjena menopauza (koja rezultira zatajenjem jajnika).

Kako se izračunava rezerva jajnih ćelija?

Kada je u pitanju računanje rezerve jajnika, danas postoje dva osnovna ispitivanja koja bi svaki pacijent koji ima smanjenu plodnost trebao proći:

  • ultrazvuk na AFC (broj antralnih folikula) i
  • AMH (anti-milerov hormonalni) test.

Prvi se izvodi vaginalno i omogućava uočavanje folikula - malih tečnih vreća koje bi trebalo da sadrže po jednu jajnu ćeliju. Kažemo da imamo normalnu rezervu jajnih ćelija kada imamo 10-20 folikula u oba jajnika (manje od 10 folikula je niska rezerva, a preko 20 - visoka rezerva). Samo jedan od ovih folikula će rasti u ciklusu i proizvesti ovulaciju, a ostali će nestati. To znači da u svakom ciklusu žene gube puno jajašca - zato je potrebno najmanje 10 jajnih ćelija da bi se osigurale dobre šanse za trudnoću.

Test Anti Milerovog hormona je, s druge strane, vrlo specifičan. AMH se proizvodi u folikulima i može se meriti jednostavnim testom krvi (urađenim u bilo kojem trenutku ženskog ciklusa). Rezultati se upoređuju kako bi se utvrdilo da li postoji normalna (1-3,5 ng / ml), visoka (> 3,5-4 ng / ml) ili niska (<1ng / ml).

Starost pacijentkinje i uticaj na rezervu jajnika

Rezerva jajnika uvek zavisi od starosti žene. Štaviše, i kvalitet jajnika je takođe povezan sa nečijim godinama. Međutim, problem je što se kvalitet ne može testirati - može se predvideti samo na osnovu toga koliko godina ima određen pacijent. Nažalost, kvalitet jajnika ima vrlo malo veze sa samom rezervom jajnika. Čak i ako 40-godišnji pacijent ima visoku rezervu jajnih ćelija, verovatno je da njegov kvalitet neće biti podjednako dobar.

Rezerva jajnika, kvalitet jajnika, AFC i AMH smanjuju se kako žena stari.

Još jedan hormon se često koristi u testiranju rezerve jajnika - FSH (folikul stimulišući hormon). Može se koristiti za označavanje kapaciteta jajnika za proizvodnju jajnih ćelija. Međutim, njegovi se rezultati čitaju drugačije nego u slučaju AMH - naime, povišen nivo FSH se shvata kao potvrda menopauze.

Procenat stope plodnosti kod pacijentkinje zavisi od starosti i rezerve jajnika. Maksimalni procenat primećen je kod žena u dobi od 20-24 godine i ostaje na prilično dobrom nivou do 30. godine. Međutim, od tog trenutka, stope plodnosti brzo opadaju i one dostižu vrlo nizak nivo od 40 godine života nadalje

Šta ustvari znači loš kvalitet jajnih ćelija?

S godinama je verovatnoća da će par imati hromozomski abnormalni (aneuploidni) embrion mnogo veća. Od 35 godine života, stopa aneuploidije se uveliko povećava. Paralelno sa njim, raste i stopa pobačaja.

Perspektive i ograničenja IVF-a

Starost je najvažniji faktor ženske plodnosti. Nije ni čudo što se procene uspeha, zavisno od toga, mnogo menjaju čak i standardnim IVF tretmanom. Kada su žene mlađe od 35 godina, imaju skoro 60% šanse da zatrudne sa sopstvenim jajnim ćelijama putem IVF. Između 35 i 40 godina, ove šanse se spuštaju na 56% i - iznad 40 godina - žene neće postići više od 34% stope uspeha.

Međutim, slučaj svakog pacijenta uvek treba personalizovati i tretirati pojedinačno. Sa druge strane, izgledi se značajno menjaju kada uzmemo u obzir donaciju jajnih ćelija. Iako su standardne stope uspešnosti IVF-a s godinama niže, rezultati doniranja jajašca se uopšte ne menjaju - nezavisno od toga koliko je godina pacijentkinja.

Šta ako imam više od 40 godina?

U slučaju kasnog majčinstva, lekari uvek moraju da urade nešto drugo - osim samo osemenjivanja ili standardnog IVF - da bi postigli zadovoljavajuće rezultate. Ovaj dodatni postupak naziva se PGS (pre-implantacijski genetski skrining) i postoje programi vantelesne oplodnje sa PGS. Međutim, ako - iz različitih razloga - ni to ne uspe, najbolje rešenje je IVF program sa doniranim jajnim ćelijama.

Starost primaoca jajnih ćelija ne igra nikakvu ulogu - stopa uspeha je i dalje visoka za pacijente starije od 45 godina, u jednoj od IVF klinika sa kojom sarađujemo na Severnom Kipru čak i preko 80%. PGS je dodatni postupak u IVF-u. Izvodi se tako što se blastociste (što znači embrioni starosti 5. ili 6. dan) šalju na biopsiju kako bi se izabrali hromozomski normalni embrioni za transfer. PGS povećava stopu uspeha i šanse za zdravu bebu smanjujući rizik od pobačaja i povećavajući šanse za trudnoću po prenosu. Štaviše, PGS će skratiti trajanje lečenja i pre dovesti do zdrave trudnoće.

Kod dobro pregledanih embriona moguće je smanjiti broj ciklusa koji su potrebni za postizanje trudnoće. Iz ove perspektive, PGS je od najveće važnosti, jer značajno umanjuje negativni efekat starosti majki na stope implantacije.

Međutim, u zavisnosti od situacije, PGS ne može uvek biti opcija, ima nekoliko situacija za i protiv embriotransfera 3 ili 5 dan. U takvom slučaju rešenje je IVF sa doniranim jajnim ćelijama. Obično u zemljama gde je doniranje jajnih ćelija dozvoljeno, postupak donacije je anoniman. Donori se podvrgavaju brojnim psihološkim, medicinskim i genetskim testovima koji treba da osiguraju najbolje podudaranje sa primaocima. Uključuju test krvne grupe, imunološko podudaranje (KIR AA / HLAC1C1) i genetičko podudaranje (da bi se izbegli genetski nasleđeni poremećaji i bolesti). 

Obično, donori jajnih ćelija imaju manje od 30 godina i uvek se biraju na osnovu fizičkih karakteristika žena primaoca. Kada su spremni za donaciju, donori se podvrgavaju stimulaciji jajnika i vađenju jajnih ćelija u klinici. Primatelji uglavnom moraju da izvrše sinhronizaciju menstrualnog ciklusa sa svojim donorom - to znači da se njihova materica i endometrijum pripremaju za prenos embriona. Jednom kada je žena trudna, trudnoća je potpuno ista kao da je postignuta njenim jajnim ćelijama.

I kako sad da odlučim?

Rezimiramo i podsećamo vas da jajnici imaju svoje optimalno vreme za rad - drugim rečima, što pre iskoristimo njihovu rezervu, to bolje. Morate biti visoko svesne uticaja koji vaša starost ima na plodnost i reproduktivne rezultate.

Kada idete u IVF program i imate preko 35 godina, uvek je ukoliko je za vas i izvodivo, preporučljivo dodajte i PGS pored IVF da povećate stopu verovatnoće da do trudnoće dođe. Međutim, kada je rezerva na jajnicima vrlo mala, onda ne treba podvrgavati svoj organizam prekomernim hormonima nego treba ići na donaciju jajnih ćelija kao najbolje rešenje i rešenje koje daje najveći procent verovatnoće da ćete postati mama.

Znamo da je postupak potrage za odgovarajućim zemljama, IVF klinikama i lekarima koje rade donaciju jajnih ćelija jako zahtevan – treba sprovesti detaljno istraživanje na internetu, pročitati gomile tekstova na ovu temu, blogova i foruma (ovo toplo preporučujemo da zaobiđete)…i na kraju, obično ste još više zbunjeni.

U odlučivanju mnogo vam može pomoći vodič o zakonskim i drugim preduslovima i ograničenjima za realizaciju programa donacije jajnih ćelija u 5 zemalja gde je donacija dozvoljena, kao i uporedna analiza svih programa donacije jajnih ćelija u IVF klinikama sa kojima saradjujemo

Za besplatnu konsultaciju sa našim IVF koordinatorima pišite nam ili nas pozovite:

office@link4med.com

+381.64.888.6013

+381.60.072.6525

 

 

 

Želite da dobijete ponudu za vaš tretman?

Kontaktirajte nas i dobićete sve informacije o vašem tretmanu. 

FUE method

hair transplantation

IVF with TESE / microTESE

IVF with TESE/microTESE

Social Egg Freezing

Egg freezing for social reasons

What is the role of psychologists in coping with infertility?

Psychological support for couples coping with infertility

Can infertility causes have a psychosomatic origin?

Did you know that many of the causes that affect infertility are actually psychosomatic in origin?

What is AMH and what it means in the IVF process?

What is AMH? AMH is a glycoprotein from the transforming growth factor (TGF) of the beta superfamily, and it is produced exclusively in women by granulosa cells of the pre-antral and minor antral follicles. AMH exists in both women and men. In men, it plays an...

What techniques to use to access the best sperm for fertilization?

What techniques can be used to access the best sperm for fertilization?   When we consider infertility carefully, there are both female and male problems and causes. This is a truth that is confirmed by all scientific sources. In addition, sometimes the cause of...

What if a man has a bad spermogram?

What if a man has a bad spermogram? Male fertility depends on the production of normal sperm that is able to reach and fertilize the egg. If there is a problem in a man that reduces his chances of reproduction or sometimes prevents him from causing pregnancy, then we...

Will the baby look like me?

If you are still processing the advice of a doctor that it is time to think about IVF with egg donation, then it would certainly be interesting for you to learn about the benefits of using donor programs. If you need an egg donation and are already preparing for this...

How to choose the ideal Egg donor?

How do I choose an Egg donor? Choosing an egg donor is one of the most difficult decisions you will face in the process of IVF. It's not easy to understand and accept that you have to use another woman's genetic material, but you can make the decision easier and...

Why is PGS and PGD important to us?

Why is PGS and PGD important to us?   The primary reason for the failure of IVF is that we transmit genetically abnormal embryos. At 38, the euploidy rate is about 20-30%, meaning that out of 10 embryos, 3-4 should be genetically normal. Unfortunately, PGS is not...

Surrogacy programs in Russia too?

Surrogacy programs in Russia too?   In addition to IVF clinics in Ukraine and Georgia, at the beginning of this year, we began cooperation with a clinic offers all types of IVF programs in Russia, including surrogacy programs. Surrogate motherhood is legally...

Do you plan on having an IVF with a donor egg?

What do you need to know? Three major actors are involved in any IVF treatment with egg donation: recipient of a donated egg (female), partner (male) and an egg donor. Maching with a donor All donors are between the ages of 18-35, are healthy and undergo intense...

An IVF program that guarantees success

If you follow IVF topics, the term “Guaranteed IVF” may have caught your attention. You must be wondering, how is it possible for someone to guarantee us success when we know that there are no guarantees in medicine. However, after taking a closer look, we will...

7 common side effects of impotence medications

Common and severe side effect of medication

FUE Sapphire Pen

FUE Sapphire Pen

Organic Hair Transplant

Organic Hair Transplant

IVF with sperm donation

IVF with sperm donation

Brazillian Butt Lift

Plastic Surgery Body

Post-Bariatric

Plastic surgery – Body

Fat Transfer

Plastic surgery – Body

Neck Lifting & Beautification

Plastic surgery – Face

Lip Enlargement

Plastic surgery – Face

Eye Lid Treatment

Plastic surgery – Face

Spider Web Technique

Plastic surgery – Face

Guaranteed Egg Donation Money Back Program

program with money back system

IVF + ICSI package

IVF ICSI process

Guaranteed IVF program

Guaranteed IVF process

Breast Augmentation

Plastic Surgery

Liposculpture

Plastic Surgery – Body

Facelift

Plastic Surgery

The 10 steps off Surrogacy

How does everything work?

Male Infertility Diagnostic

How you can diagnose male infertility?

Organic Hair Transplatation

How is organic hair transplatation performed?

What are the benefits of using Egg donation programs?

What benefits Egg Donation programs are giving to you

How to choose IVF clinic?

IVF clinic abroad – what are you paying for

What is a surrogacy?

Basic information about surrogacy programs

What is Erectile dysfunction and how is treated?

What kind of medical treatments for erectile dysfunction we can offer

The most affordable Egg donation program in Europe

Our partner IVF clinic from Ukraine is offering the most affordable Egg Donation program

Unique methodology of ovarian rejuvenation

Rejuvenation of the ovary with blood plasma

Can I become a single mother using Egg donation program?

Do you want to have your child, but do not have a partner? Become a single mom

How embryos can be adopted?

What is Embryo adoption program?

The story of our patient

Kristina Savić from Duvanište near Šabac is one in 5,000 women who were born without a womb, with Rokitansky syndrome. Kristina learned this at the age of 17 and started her physical and physical struggle to become a mother. Recently, women with the same syndrome...

Surrogacy programs in Georgia

Together with Ukraine, Georgia is the second European country in which surrogacy is completly legal, and where parents are registred as biological parents to the child. The laws of Georgia allow surrogacy. The entire complex of legislative norms governing the scope of...

Želite da se prijavite?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja