IVF za žene sa 40 i više

Kako možeš da povećaš svoju šansu da postaneš mama

„Koliko imam jajnih ćelija i da li su zdrave?“ jedno je od najčešćih pitanja koje nam naše pacijentkinje postavljaju.

Složićete se da je većina žena svesna da ženska plodnost opada s godinama. Međutim, može biti vrlo zbunjujuće kada vidite slavne ličnosti u 40-im i čak 50-ima kako zatrudne, naizgled s lakoćom. Realnost je da mnoge žene starije od 40 godine koje zatrudne rade to ili pomoću intenzivnog tretmana vantelesne oplodnje ili pomoću donacije jajnih ćelija.

Bez obzira koliko zdravo čuvamo svoj um i tela kao žene, mi imamo ograničenu kontrolu nad svojom plodnošću. Glavni razlog pada ženske plodnosti s godinama je smanjenje količine i kvaliteta ženskih jajnih ćelija.

Kroz reproduktivni život žene, samo će 400 jajašaca biti ovulirano ili oslobođeno iz jajnika. Kada dostigne menopauzu, ženi će u jajnicima ostati manje od 100 jajašaca i trudnoća više neće biti moguća.

Uporedo sa količinom jajnih ćelija, vremenom se smanjuje i njihov kvalitet. Jedan aspekt kvaliteta koji naglo opada je genetska normalnost jajnih ćelija. Do 40 godine života, preko 50% ženskih jajašaca ima nepravilnosti u hromozomima koji nose genetsku informaciju. Kako kvalitet jajnih ćelija opada, čak i ako žena ovulira svakog meseca, njene jajne ćelije možda nisu dovoljno zdrave da bi dovele do uspešne trudnoće.

 

ivf-za-zene-sa-40-i-vise

Istina o IVF za žene sa 40 i više

Statistika nekad za pacijente može predstavljati laž, posebno ako vam se ne sviđa ono što vidite ili čujete, pa tako možemo posumnjati i u istinitost procenata uspešnosti IVF.

Ali činjenice oko kojih se sve zdravstvene institucije slažu govore da je stopa uspeha IVF kod žena u tridesetim godinama 48%. To pada na 22% kod žena sa četrdeset, na 12% kod žena sa četrdeset i tri, na 7% kod žena sa četrdeset i pet, i iznosi samo 4% u dobi žena od četrdeset i sedam godina.

Ovo zvuči baš poražavajuće, ali ne znači da je tu kraj.

Koje sve mogućnosti da dobijete dete postoje?

Dobra vest je da lečenje uz pomoć IVF i nekih pomoćnih i dodatnih tretmana može značajno povećati vaše šanse da postanete majka i posle četrdesete godine.

Imajte na umu da lečenje neplodnosti dolazi tek nakon konsultacija sa lekarom – specijalistom za fertilitet, koji će proceniti vaše šanse za uspešno začeće uz pomoć IVF sa svojim jajnim ćelijama. Ova procena se radi na osnovu ultrazvučnog pregleda i krvne pretrage na hormone kao što je Anti-Muller hormon (AMH), koji će pokazati rezervu jajnih ćelija u vašim jajnicima.

 

IVF sa SVOJIM jajnim ćelijama

Ukoliko se nakon lekarske procene pokaže da imate minimalne preduslove da začnete dete SA SVOJIM JAJNIM ĆELIJAMA, za žene sa 40 i više godina uvek se preporučuje da primene neki od programa vantelesne oplodnje koji su prilagođeni vašoj zdravstvenoj situaciji, kao što su:

IVF sa pre-implatacionim genetskim pregledom embriona (PGS)

PREDNOSTI:

 • Odabir embriona koji su zdravi
 • Smanjenje šanse za pobačaj za 50%
 • Povećanje šanse za rođenje deteta za 15-20%

 

IVF sa podmlađivanjem jajne ćelije i zadržavanjem svog genetskog materijala

PREDNOSTI:

 • Podmladićete svoju jajnu ćeliju energetskim delom donorske ćelije
 • Zadržaćete svoj genetski materijal na ćeliji i budućem embrionu

Tandem program - sa svojim i doniranim jajnim ćelijama, u istom tretmanu

PREDNOSTI:

 • Ne primate dva puta hormone i štedite vreme
 • Ne otkazuje se embrio transfer i ako nema vaših jajnih ćelija
 • Povoljna cena za 2 u 1 tretman.

PRP tretman za jajnike i matericu

PREDNOSTI:

 • Ne idete u postupak sa lošim AMH i tankim endometrijumom
 • Podiže i kvalitet jajnih ćelija
 • U cenu uključeni svi troškovi (i smeštaja i transfera svih)
testemonial-za-ivf

VTO sa blagom stimulacijom

PREDNOSTI:

 • Uzima se manja količina hormona
 • Iz više ciklusa se „prikupljaju“ jajne ćelije
 • Veći broj i kvalitetniji embrioni

Želite da započnete tretman sa svojim jajnim ćelijama?

Ceo postupak vaše pripreme za IVF program može da se odvija kod kuće jer lekari klinika sa kojima sarađujemo prihvataju rezultate svih pripremnih pregleda koje obavite kod kuće. Takođe, i hormonsku stimulaciju možete obaviti kod kuće uz pomoć vašeg ginekologa a po programu koji za vas izrade lekari inostrane klinike.

U inostranstvo se putuje samo 1, u periodu oko 10og dana vaše stimulacije i tamo ostajete oko  5-7 dana, kada se vade vaše jajne ćelije, vaš partner daje uzorak sperme i oplođeni embrioni se vraćaju putem embrio transfera u vašu matericu.

Ono što je važno da znate to je da smo mi uz vas SVE VREME tokom trajanja vašeg programa: prevodimo vašu dokumentaciju, komuniciramo u vaše ime, organizujemo smeštaj i prevoz, ukratko, o svemu mislimo umesto vas.

Sve što je potrebno da uradite kako bi započeli svoj put do bebe je da popunite Upitnik za pacijente za IVF ili nas kontaktirate na office@link4med.com.

Kako da znate da su ovi programi za vas?

Koliko god da želite dobijete dete od svojih jajnih ćelija odnosno genetskog materijala, svesne ste da kvalitet jajnih ćelija u vašim godinama drastično opada i da sa običnim IVF programima možda gubite dragoceno vreme i novac i što je najvažnije, zdravlje.

Ovi IVF programi su za vas ako:

 

 • imate 40 ili više godina,

 • nivo AMH je 1 ili manji,

 • ukoliko imate nizak broj antralnih folikula,

 • imate ponavljajuće neuspele implatacije embriona,

 • imate za sobom istoriju pobačaja

Možda se sada pitate:

A KAKVE SU MI GARANCIJE DA ĆE OVAJ PUT IVF USPETI?

Složićete se da kod zdravstvenih usluga nažalost garancije za uspeh nema. Jednostavno, toliko toga utiče na ishod jedne vantelesne oplodnje da je nemoguće garantovani joj ishod.

Ukoliko su vam podmlađivanje vaših jajnih ćelija transferom citoplazme ili korišćenje matičnih ćelija u ovu svrhu isuviše napredni programi, ono što postoji kao opcija je tandem program koji u jednoj ceni nudi dva programa i što ukoliko embrio transfer sa vašim jajnim ćelijama ne može da se realizuje zbog lošeg kvaliteta embriona, u istoj ceni, u istom programu, vi imate plan B – radite embrio transfer sa doniranim jajnim ćelijama i spermom vašeg partnera, ili prenos samo onih embriona za koje se uz pomoć PGS analize utvrdi da su hromozomski ispravni.

 

„Imali smo 5 neuspelih vantelesnih u trenutku kada smo odlučili da više nema smisla pokušavati sa mojim jajnim ćelijama. Imala sam već 42, i telo mi je bilo iscrpljeno od hormona, više ni ciklus nisam imala redovno. Za Tandem program smo saznali preko interneta i od Milice koju smo odmah zvali. Skupili smo sve snage za taj još jedan pokušaj.

Danas nas je troje, posle 7 godina borbe.

Savić A. i M.“

A kako vam mi možemo pomoći?

Moja borba za dete je trajala 6 godina, borba u kojoj je bilo puno bola, straha i patnje, ali i vere i nade da me moja beba čeka i da će doći kad tad. I 2014. godine rodila sam moju Ninu.

Ono za čim žalim u celom ovom procesu je što bih volela da sam se više informisala i imala više znanja o tome kako proces IVF izgleda u inostranstvu, da sam više razgovarala sa ženama koje su to već prošle. Da sam imala mogućnost da biram i lekare i klinike i razne IVF programe koji bi pomogli da brže i lakše postanem mama.

Zato svima vama koji sada pokušavate da ostanete u drugom stanju želim da pomognem da uz našu pomoć uradite sve ono što sada možete da vaš put do roditeljstva učinite malo lakšim.
Pomoćićemo vam da izaberete baš onaj IVF program koji vama odgovara i koji će vam doneti najveće šanse za uspeh, bez pretraživanja interneta, bez čitanja foruma o IVF i gomila tekstova na internetu. Pored toga, sve vreme koordiniraćemo ceo vaš program, vodićemo vas kroz sve korake, komunicirati sa klinikom i pružati vam podršku na svakom koraku.
Link4MED je skup žena kao što sam ja, kao što ste vi – žena koje su sve IVF borci. 
Call Now Button