Kako PRP tretman može pomoći kod ženske neplodnosti?

PRP (Platelet Rich Plasma) za jajnike i endometrijum je metoda koja podrazumeva ubrizgavanje sopstvene plazme bogate trobocitima u pojedine tačke reproduktivnog sistema. Plazma obogaćena trombocitima se dobija centrifugiranjem iz vlastite krvi. Nakon centrifugiranja, ubrizgava se direktno u tkivo. S obzirom na to da se koristi vlastita krv pacijentkinje, ne postoje nikakvi neželjeni efekti.

Tretman se bazira na sposobnosti regeneracije koju imaju matične ćelije i faktori rasta iz vlastite krvi. Jednom ubrizgan u tkivo, PRP oslobađa aktivne faktore rasta koji se oslobađaju iz trombocita, koji privlače i aktiviraju matične ćelije na mestu ubrizgavanja, stimulišu rast krvnih sudova, rast fibroblasta, proliferaciju žlezdanog tkiva i obnavljanje perifernih živaca, što dovodi do podmlađivanja i poboljšanja funkcije tkiva.

PRP se može ubrizgavati u jajnike, u matericu, u vaginu i tamo gde se ubrizgava revitalizuje to tkivo.

CENA: na upit

PRP terapija i njeni benefiti primene na jajnicima

PRP restimulacija odnosno “oživljavanje” jajnika je metoda koja pokazuje “plodan” potencijal. Radi se o proceduri koja se primenjuje u cilju produženja perioda plodnosti žene i posle njene menopauze, a bazira se na istoj tehnologiji koju već koriste ortopedi i estetski hirurzi kako bi regenerisali oštećene kosti, mišiće i kožu korišćenjem krvne plazme pacijenta. Iako nema garancija, ovo je najnoviji napredak u reproduktivnim tehnologijama koji može potencijalno pružiti šansu za trudnoću sa sopstvenim jajnim ćelijama čak i kada su rezerve jajnika iscrpljene.

Potencijalni ishodi PRP tretmana jajnika mogu uključiti poboljšanje funkcije jajnika, poboljšani kvalitet jajnih ćelija i moguću obnovu hormonske ravnoteže.

Ova poboljšanja bi teoretski mogla da dovedu do povećane šanse za prirodno začeće ili poboljšanih rezultata uz pomoć potpomognutih reproduktivnih tehnologija. Preliminarna istraživanja i kliničke primene pokazuju vrlo dobre rezultate do sada, pa s obzirom na relativno niske troškove i vrlo minimalne nuspojave, žena sa iscrpljenim rezervama jajnika koja želi imati šansu za trudnoću sa sopstvenim jajnim ćelijama svakako je idealni kandidat. Preduslov da ova procedura ima rezultat jeste da postoji bar manji broj sopstvenih jajnih ćelija. Znači, sopstvene jajne ćelije se ne mogu stvoriti ponovo, ovim putem, ali se mogu stimulisati uspavane jajne ćelije.

Glavna potencijalna korist je trudnoća sa sopstvenim jajnim ćelijama čak i nakon menopauze. Odgovor svake žene je različit i primena PRP terapije možda neće delovati kod nekih žena. Iako nema garancija, ovo je najnoviji napredak u reproduktivnim tehnologijama koji može potencijalno pružiti šansu za trudnoću sa sopstvenim jajnim ćelijama čak i kada su rezerve jajnika iscrpljene. 

Kako izgleda PRP terapija na jajnicima?

Pre procedure, temeljna procena pacijentkinjine medicinske istorije, nivoa hormona i rezerve jajnika se obično sprovode kako bi se utvrdila pogodnost primene PRP tretmana. PRP terapija počinje uzimanjem od 10 do 50ml krvi iz vene. Krv se zatim u laboratoriji obrađuje centrifugiranjem da bi se plazma i trombociti odvojili od crvenih krvnih zrnaca.

Na kraju procesa, centrifugirana plazma bogata trombocitima spremna je za unos u jajnike pacijentkinje. Izvodi se pod laganom anestezijom (sedacija), PRP se ubacuje u jajnike kroz vaginu uz pomoć nehirurške, transvaginalne ultrazvučno vođene injekcije. Pacijentkinja zatim ostaje u odeljenju za oporavak oko sat vremena dok ne nestanu posledice anestezije. Ona može da se vrati na posao sledećeg dana, bez posebnih mera opreza. Lagani lek protiv bolova se preporučuje prvih nekoliko sati nakon tretmana, a antibiotici nekoliko dana.

Da li postoje rizici od ovog postupka obnavljanja jajnika PRP terapijom? 

Sama injekcija PRP terapije je praktično bez rizika, jer proces uključuje ubrizgavanje jajnika sopstvenim krvnim produktom. Nema veštačkih hemikalija ili drugih potencijalno štetnih supstanci koje se uvode u vaše telo. Međutim, način primene zahteva sedaciju, baš kao što biste bili sedirani tokom IVF ciklusa tokom prikupljanja jajnih ćelija.

Mogući neželjeni efekti postupka, koji uključuje prenos trombocita iz vaše krvi u jajnike pod sedacijom, mogu obuhvatiti blagu bol nakon postupka. Veoma retki neželjeni efekti uključuju postoperativno krvarenje i groznicu. U toku intervencije može doći do povrede krvnih sudova male karlice i do krvarenja u trbušnu duplju, ali ovo je zaista retka pojava i završava se zaustavlja se spontanim zaustavljanjem krvarenja ili aplikacijom nekih lekova. Ekstremno retko je potrebna hiruška intervencija radii saniranja povreda nastalih usled punkcije jajnika.

Kako ću znati da je tretman uspeo? 

To je veoma jednostavno. Ako ste već ušli u menopauzu, primena PRP terapije trebalo bi da obnovi vaše menstrualne cikluse. Numerički, trebalo bi da primetite poboljšanje nivoa hormona. Otprilike 3 meseca nakon primene PRP terapije, trebalo bi da dođe do povećanja nivoa Anti-Mulerovog hormona, a zatim i do opadanja nivoa FSH i LH. Ovo su merljiva poboljšanja koja će vam omogućiti da sami primetite koristi od primene PRP terapije na jajnicima.

Važno je imati na umu da svaka žena ne reaguje isto na primenu PRP terapije i u nekim slučajevima faktorima rasta može trebati i do 6 meseci da pokažu svoj efekat.

Pre nego što počnete, tražićemo da uradite AMH, FSH i LH testove u lokalnoj laboratoriji. Nakon što primenimo tretman i vratite se kući, zatražićemo da ponovite iste testove za 3 meseca. Važno je koristiti istu laboratoriju za vaše testiranje kako biste eliminisali varijacije u merenjima laboratorijskih rezultata. Pre i posle PRP terapije, brojanje antralnih folikula takođe je veoma ključan faktor uspešnog rezultata.

Primena PRP terapije na endometrijumu

Endometrijum je dinamičko tkivo koje se menja tokom menstrualnog ciklusa i ključno je za uspešnu implantaciju i trudnoću. Međutim, problemi poput endometrioze i hiperplazije endometrijuma mogu uzrokovati bol, nepravilno krvarenje i poteškoće s plodnošću. Problemi s endometrijumom mogu biti izazov za žene koje pokušavaju zatrudneti, pri čemu tanak endometrijum predstavlja poseban problem.

Tretman PRP-om, metoda koja koristi plazmu bogatu trombocitima iz krvi pacijentkinje, pokazuje obećavajuće rezultate u tretiranju problema s endometrijumom. PRP terapija se pokazala kao potencijalno efikasna u lečenju tankog endometrijuma, prema pilot studiji. Studija se fokusirala na deset pacijenata koji su u prošlosti prekinuli cikluse prenosa zamrznutih embriona zbog nedovoljnog rasta endometrijuma. Nakon intrauterine infuzije PRP-a, svi pacijenti su iskusili povećanje debljine endometrijuma i svi su mogli da izvrše transfer embriona. Zanimljivo je da je to rezultiralo trudnoćom kod pet pacijenata. Ovo naglašava potencijal PRP-a da pozitivno utiče na endometrijum stimulišući rast i doprinoseći zarastanju tkiva. Primena PRP terapije na endometrijumu vrši se 2 do 4 dana pre prenosa embriona jer ćelijska aktivnost dostiže optimalne nivoe u ovom vremenskom okviru.

Zakažite BESPLATNU konsultaciju

Kada zakažete BESPLATNU konsultaciju, koordinator će vam se javiti ili poslati email sa više detalja o svim programima koji vas zanimaju i obezbediće vam individualno mišljenje od nekoliko lekara za vašu zdravstvenu situaciju, kao i savet koji tretman je najbolji za vas.

Call Now Button