Surogat programi za VTO

Saznajte više informacija
Zakažite besplatne konsultacije

Šta je surogat majčinstvo?

Surogatstvo je proces u kome surogat majka svesno pristaje da nosi trudnoću i rodi dete za buduće roditelje. Surogatstvo je vrlo retko prva odluka na putu do izgradnje porodice. Često ljudi dolaze do surogatstva nakon pokušaja i iscrpljivanja drugih opcija kao što su vantelesna oplodnja i/ili vantelesna oplodnja sa donacijom jajnih ćelija ili sperme.

Sadržaj

Kada je nekom potreban surogat program?

Surogatstvo je ponekad jedini način da imaju dete za žene koje su imale:

 • komplikacije izazvane operacijama na materici, kao što je histerektomija,
 • zbog mioma ili krvarenja materice tokom prethodnog porođaja,
 • žene sa deformacijama materice, kongenitalne patologije razvoja genitalnih organa,
 • posledice prenesenih ginekoloških bolesti i operacija,
 • bolesti imunog sistema,
 • žene sa ozbiljnom bolešću koje mogu ugroziti normalnu trudnoću ili čak ugroziti svoj život (npr. dijabetes, plućne bolesti, srčani problemi, i sl.)
 • ponovljeni neuspeli pokušaji VTO
surogat-majka

Koje vrste surogat programa postoje?

U gestacijskom surogatstvu, trudnoća je rezultat transfera embriona koji je stvoren in vitro oplodnjom (IVF), ponekad uključujući i donorske jajne ćelije ili donorsku spermu, na način da je dete nije genetski povezano sa surogat majkom. Gestacijski surogat je podeljen na različite verzije:

 • Surogat program sa sopstvenim genetskim materijalom od oba roditelja – surogat majci se prebacuje embrion kreiran putem IVF od jajnih ćelija buduće majke i sperme budućeg oca.
 • Surogat program sa doniranim jajnim ćelijama – surogat majci se prebacuje embrion kreiran putem IVF od doniranih jajnih ćelija i sperme budućeg oca. Surogat majka nije donor jajnih ćelija. Buduće dete je genetski vezano za budućeg oca i nije genetski povezano sa surogat majkom.
 • Surogat program sa doniranom spermom – surogat majci se prebacuje embrion kreiran putem IVF od jajnih ćelija buduće majke i sperme donora. Buduće dete je genetski povezano sa budućom majkom i nije povezano sa budućim ocem.
 • Surogat program sa prethodno zamrznutim embrionima (sa FET) – surogat majci se prebacuje embrion prethodno kreiran putem IVF od jajni ćelija buduće majke i i sperme budućeg oca koji se nalazi zamrznut u nekoj od IVF klinika.

NEOGRANIČENI SUROGAT PROGRAM SA DVE SUROGAT MAJKE

STANDARDNI SUROGAT PROGRAM SA DONIRANIM JAJNIM ĆELIJAMA

SUROGAT MATERINSTVO SA SOPSTVENIM JAJNIM ĆELIJAMA I SPERMOM

SUROGAT PROGRAM SA ZAMRZNUTIM EMBRIONIMA - FET

SUROGAT MAJKA I GARANTOVANI PROGRAM

Ko može da učestvuje u surogat programima u Gruziji, Ukrajini, Kirgistanu, na Kipru, i u Meksiku?

Da bi mogli da realizujete surogat program potrebno je da:

 • postoji medicinska indikacija za realizaciju (za Gruziju i Kipar ne),
 • da ste zvanično venčani par ili da možete da dokažete vanbračni život,
 • da ste hereroseksualni par ili samohrana majka (na Kipru i u Meksiku),
 • da je barem jedan od roditelja genetski vezan za buduće dete.
surogatstvo

Sve što treba da uradite je da popunite naš upitnik za pacijente i sačekate da vas kontaktiramo sa predlogom vašeg plana lečenja.

Kakva su iskustva naših korisnika?

iskustva-pacijenata-surogatstvo
iskustvo-pacijenata-surogat-programi
iskustvo-sa-surogat-majkom
iskustvo -pacijenta-link4med

Šta uključuju cene programa?

 • Preglede i izbor surogat majke,
 • Preglede i izbor donorke/donora (po potrebi)
 • Lekove za pripremu donorke jajnih ćelija,
 • Lekove za pripremu surogat majke za embrio transfer,
 • Ceo VTO ciklus,
 • hCG test,
 • Lekove za održavanje trudnoće,
 • Pregledi tokom održavanja trudnoće,
 • Genetske testove PRISCA I i PRISCA II (u nekim programima),
 • Organizovanje porođaja,
 • Naknadu za surogat majku.

*Ovo je opšti opis usluga koje se nude. Precizan sadržaj usluge definisan je za svaki surogat program posebno. Pogledajte i šta uobičajeno nije uključeno u cene programa OVDE.

Šta uključuje paket pravne pomoći?

 • Pravnu konsultaciju i podršku tokom završetka programa,
 • Pripremu kompletnog paketa dokumenata koje ambasada traži za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša za dete,
 • Putovanje u ambasadu, dodatne usluge (prevođenje, overavanje, apostolizacija, itd.) pomoć u potvrđivanju ili priznavanju roditeljskih prava;

*Ovo je opšti opis usluga koje se nude. Precizan sadržaj usluge definisan je za svaki surogat program posebno.

FORUM O SUROGATSTVU

Ukoliko bi ste želeli da o surogatstvu saznate više i detaljnije u intimnoj atmosferi, i da imate mogućnost da o svemu popričate i sa parovima koji prolaze ili planiraju da prolaze ono što i vas čeka na ovom putu, registrujte se na našem FORUMU O SUROGATSTVU i pratite sve nove i relevantne teme, postavljajte pitanja i učesvujte u diskusiji.

Zakonska regulativa koja uređuje surogat majčinstvo

 

Svaka zemlja u kojoj se realizuju surogat progami ima svoju zakonsku regulativu kojom je uradila način kako se surogat majčinstvo može realizovati i pod kojim preduslovima. Pročitajte pravila u svakoj od zemalja u kojima je moguće realizovati programe:

Surogat majčinstvo u Ukrajini

Tokom vojnog sukoba sa Rusijom, u Kijevu su zatvorene klinike i agencije za surogat majčinstvo. Neke agencije reagovale su brzo i odgovorno, preusmeravajući svoje napore na premeštanje svih surogat majki u zapadna područja zemlje, daleko od vojnih zona.

Danas, programe je ponovo moguće realizovati u nekim izmenjenim okolnostima.

Ukrajina ima pravni okvir koji priznaje venčane heteroseksualne parove kao zakonske roditelje deteta rođenog surogat majčinstvom, i dozvoljava surogat majčinstvo za roditelje iz inostranstva, što je čini popularnom međunarodnom destinacijom za surogat majčinstvo.

Surogat majčinstvo u Ukrajini nije dostupno (ili zakonito) drugim vrstama budućih roditelja, kao što su istopolni i samohrani roditelji, a budući roditelji takođe treba da pokažu medicinsku indikaciju za surogat majčinstvom, i to:

 • Kopije pasoša oba buduća roditelja
 • Venčani list apostolizovan
 • Originalni izveštaj lekara o medicinskoj indikaciji za korišćenje surogat majčinstva (više od 4 neuspela embrio transfera, nedostatak ili deforitet materice ili cerviksa, bolesti zbog kojih majka ne može da iznese trudnoću, i sl.)

Budući roditelji će se smatrati roditeljima, koji imaju sve zakonske odgovornosti i prava koja iz njega proizilaze. Surogat majka neće imati nikakva prava na dete i ni u kom slučaju neće biti priznata kao zakonska majka deteta.

Kako trenutno izgleda rođenje bebe u Ukrajini, pročitajte OVDE. 

Surogat majčinstvo na Kipru

Na Kipru je surogatstvo regulisano tako da ako se rođenje dogodi na Kipru, surogat majka će biti navedena pored budućeg oca kao roditelj. 
 
Surogatstvo je na Kipru moguće i za nevenčane i single roditelje kao i za istopolne parove. 
 

Budući roditelji dobiće izvod iz matične knjige rođenih za dete u roku od 10 dana nakon rođenja deteta (u proseku) – koji će uključivati ime genetskog oca i ime surogat majke bez mogućnosti uklanjanja imena surogat majke iz izvoda iz matične knjige rođenih.

Pažljiv izbor prave surogat majke igra ključnu ulogu na celom putu surogat majčinstva. Što se tiče procesa na Kipru, budući roditelji mogu biti sigurni da će potencijalni surogat kandidati imati niz osnovnih, fizičkih i mentalnih provera pre izbora, kao i stalno praćenje tokom celog ciklusa trudnoće. Štaviše, uobičajeni je standard je da se surogat majke porođaju u privatnom porodilištu – faktor koji samo doprinosi bezbrižnosti budućih roditelja.

Dokumentacija potrebna za početak programa je:
– Pasoš(i)

– Venčani list (ukoliko ga imate)

U zavisnosti od tipa programa, biće potrebno dostaviti spermogram ili serologiju i dodatne nalaze kod sopstvene stimulacije.

Surogat majčinstvo u Kirgistanu

Zakon u Kirgistanu dozvoljava surogat majčinstvo za roditelje koji žele dete, ali ga ne mogu imati iz zdravstvenih razloga. Prema Zakonu, surogat majka mora da ima između 20 i 40 godina, da je psihički i fizički zdrava, da ima najmanje jedno biološko dete i da ima medicinske i genetske testove.

U Kirgistanu možemo prihvatiti legalno venčane heteroseksualne parove koji imaju važeći venčani list (trajanje braka nije važno). Za nevenčane buduće roditelje imamo mogućnost da ih prihvatimo kao samohrane majke, pokrećući na taj način program surogat majčinstva. U vreme rođenja bebe, buduća majka navodi ime oca bebe, a oboje se pojavljuju u izvodu iz matične knjige rođenih kao zakoniti roditelji.

 • program mogu realizovati i venčani i nevenčani roditelji.
 • u izvodu iz matične knjige rođenih bebe upisuje se imena oba roditelja i oni su upisani kao jedini zakoniti roditelji.
 • budući roditelji moraju biti mlađi od 60 godina.
 • moguće je realizovati program sa zamrznutim embrionima iz inostranih klinika (genetski povezane sa oba roditelja ili stvorene od poznate ili anonimne donorke jajnih ćelija).
 • za buduće roditelje čija ambasada ne zahteva dostavljanje DNK analize po rođenju deteta, možemo ponuditi surogat program sa dvostrukom donacijom

Surogat majčinstvo u Gruziji

U Gruziji je surogatstvo uredjeno zakonom. Žena koja nosi trudnoću nema biološku vezu sa detetom. Otac i majka deteta, koje je rođeno uz pomoć surogat majke, priznati su kao biološki roditelji – bračni par koji je obezbedio svoj genetski materijal.

Surogatstvo je dozvoljeno heteroseksualnim parovima koji ne moraju da imaju indikaciju za surogat program. Pomenuti uslov se odnosi samo na Ukrajinu. U Gruziji par mora da dokaže da je u zakonskom braku ili da živi zajedno najmanje godinu dana. Ako izvod iz matične knjige venčanih nije dostupan, par može dokazati činjenicu da živi zajedno na osnovu različitih zvaničnih dokumenata.

Budući roditelji će se smatrati roditeljima, koji imaju sve zakonske odgovornosti i prava koja iz njega proizilaze. Surogat majka neće imati nikakva prava na dete i ni u kom slučaju neće biti priznata kao zakonska majka deteta. Sledeće aspekte treba imati na umu:

 • rodni list deteta se izdaje u roku od 24 sata od rodjenja.
 • imena budućih roditelja će biti stavljena na rodni list deteta nakon rođenja.
 • budućim roditeljima nije potreban pristanak surogat majke da se registruju kao zakonski roditelji deteta.

Ako vas interesuje surogat majčinstvo u Gruziji, pogledajte video o tome kako je izgledao početak programa za jedan naš par koji je ovo iskustvo podelio sa svima – LINK za video >>>

 

 

 

Surogat majčinstvo u Meksiku

Surogat majčinstvo u Meksiku je i dalje podržano samo u odabranim regionima zemlje. 

Meksičko surogat majčinstvo je opcija za samce i parove svih seksualnih orijentacija koji žele da imaju porodicu putem surogatstva. 

Dokumentacija potrebna za početak procesa je:

 • Spermogram (mora da sadrži informacije o morfologiji)
 • Serološki testovi krvi
 • Pasoš (kopija)
 • Kariotip (ako postoje genetske mutacije u porodici)

Donori jajnih ćelija moraju biti anonimni. Ako vam je potreban donor koji nije meksičkog porekla, moguće je angažovati donora jajnih ćelija ili sperme koji je evropskog ili azijskog porekla.

U zavisnosti od kriterijuma za izbor surogat majke, potrebno je od 3 do 6 meseci da se pronađe odgovarajuća surogat majka za jedan par, a postoji i mogućnost prioritetnog odabira koji se dodatno plaća i traje 1 mesec. Proces otpočinje kada se kreiraju embrioni.

Izvod iz matične knjige rođenih za dete će sadržati imena genetskog oca i surogat majke, a tokom procesa odabira, surogat majka potpisuje ugovor o odricanju od svojih roditeljskih prava prema ocu.

Kako izgleda surogat majčinstvo u Meksiku, pročitajte više u našem tekstu OVDE.

Surogatstvo

Ukoliko želite da saznate više o surogat programima koje možemo da ponudimo, kontaktirajte nas i zakazaćemo telefonski poziv ili sastanak.

Zašto baš mi možemo da vam pomognemo?

 • ako imate zdravstvene probleme i jedini način da imate dete je putem surogatstva
 • ako ne znate ništa o programima surogat majčinstva i načinu realizacije
 • strahujete kako ćete se snaći sa ovako kompleksnim progamom u stranoj zemlji, na stranom jeziku
 • plašite se da će vas neko prevariti
 • ne znate kako izgleda finansijski plan ovih programa i kako se plaća
 • čije će to dete biti, na koga će ličiti i ko će mu biti mama
 • ne znate zakonsku regulativu zemalja gde se program realizuje

Možemo da vam pomognemo da kreirate svoju porodicu putem surogatstva, bez straha i nepoznanica

Kako izgleda ceo proces?

Surogatstvo je najkompleksniji program asistirane reprodukcije a vi treba da znate apsolutno sve što je u ovaj proces uključeno. U ovom postupku čeka vas puno odluka koje treba da donesete koje su važne i velike i koje će opredeliti vaš život u budućnosti. U ove odluke uključeni su značajni finansijski izdaci i uključena je velika količina emocija. Prečesto budući roditelji pokušavaju samostalno da započnu program bez potpune svesti o rizicima i kako najbolje da minimiziraju šanse za potencijalne probleme u procesu.

Pažljivo se pripremite, a mi ćemo biti uz vas da vas podržimo.

1. Zatražite informacije/ zakažite konsultaciju

Informacije o svim surogat programima koje nude naše parterske klinike iz Gruzije, Ukrajine, Kirgistana, sa Kipra i iz Meksika je moguće dobiti putem email-a office@link4med.com, putem telefonskog razgovora sa našim koordinatorom, putem Viber ili WhatsApp aplikacije na broj +381.60.0726.525 ili putem Skype/Zoom video razgovora.

Sve informacije u vidu opisa i cena konkretnih surogat programa, možete dobiti na srpskom i engleskom jeziku.

 

2. Administracija

Upoznaćete svog koordinatora za program, osobu koja će biti uz vas tokom celog vašeg programa od početka do kraja. Koordinator će vas voditi kroz ceo proces surogatstva.

U ovoj fazi, uz pomoć koordinatora rešićete sva pitanja i nedoumice koje imate u vezi programa, i odabraćete onaj program koji vam najviše odgovara u zemlji koja vam najviše odgovoara. Dobićete da pročitate svu dokumentaciju koju će biti potrebno da potpišete sa medicinskom ustanovom u kojoj će se program realizovati, sve saglasnosti za lečenje i postupak i/ili ugovor sa surogat majkom.

Ukoliko se opredelite za program sa doniranim jajnim ćelijama ili spermom, u ovoj fazi vas očekuju i odluke oko odabira donora, kao i odluka o izboru surogat majke kojoj će se kreirani embrioni prebaciti nakon postupka vantelesne oplodnje.

Ko je donor a ko surogat majka?

Donor jajnih ćelija ili donor sperme su osobe koje će vam dati svoj genetski materijal na osnovu koga će se kreirati embrioni koji će u postupku vantelesne oplodnje biti prenešeni u matericu surogat majke. Surogat majka NIJE genetski vezana za dete koje nosi u trudnoći.

3. Odabir donora i surogat majke

Odabir donora se odvija prema vašim željama – donori se biraju prema vašim fizičkim karakteristikama kao što je boja očiju i kose, visina i težina, krvna grupa, a u nekim zemljama čak i nivo obrazovanja i sklonosti ka ostalim interesovanjima. U zavisnosti od zakonske regulative zemlje koja uređuje da li donori moraju da ostanu anonimni, negde je moguće dobiti i fotografiju donora. Dobićete pristup elektronskoj bazi donora bolnice ili će vam koordinator za odabir donora odabrati najadekvatnijeg.

Kod odabira surogat majke je najvažnije razmišljati o njenom reproduktivnom zdravlju i sposobnosti da iznese trudnoću do termina porodjaja i da rodi zdravo dete bez poteškoća i komplikacija. Surogat majka NEMA genetski uticaj na dete koje nosi u trudnoći. U zavisnosti od raspoloživosti, dobićete manji ili veći izbor surogat majki, sa kojima je, jer nisu anonimne, moguće organizovati i Skype poziv i lično upoznavanje.

A kako izgleda medicinski proces u surogatstvu?

U surogat programu se odvija ista vantelesna oplodnja kao i u programima IVF, samo što ovde kreirani embrioni prenose u surogat majku. Nakon procesa vantelesne oplodnje koju ćete proći vi i vaš partner, i/ili donor i donorka jajnih ćelija, kreirani embrioni se prenose u surogat majku, nakon što ona prođe proces stimulacije materice za prijem embriona.

4. Kako izgleda VTO u surogatstvu?

Medicinski deo procesa surogatstva počinje kada ste završili proces ugovaranja, kada ste uplatili svoju prvu fazu finansijskih obaveza, kada ste odabrali surogat majku i donora i kada su one spremne za početak vantelesne oplodnje u skladu sa njihovim ciklusima. Ukoliko ste se opredelili za program sa sopstvenim genetskim materijalom, u ovom momentu će biti potrebno da otputujete na kliniku da vam izvade jajne ćelije ili da vaš partner da uzorak sperme.

Nakon što se proces vantelesne fertilizacije i kreiranja embriona završi, vaš koordinator će vam obezbediti informaciju kada možete da očekujete embrio transfer. 10-12 dana nakon toga surogat majka će uraditi prvi test za trudnoću iz krvi.

5. Trudnoća

Nakon isteka 12 nedelje trudnoće, možemo reći da je i trudnoća izašla iz rizičnog perioda. Sve vreme dok je trudnoća surogat majke u toku, vi dobijate izveštaje lekara o zdravstvenom stanju fetusa i surogat majke kao i ultrazvučne snimke.

Ukoliko to želite, surogat majku možete u svako doba i posećivati i čuti se sa njom preko Skype uz pomoć vašeg koordinatora.

Ulaskom u treći trimestar trudnoće, priremićemo vas sa svim neophodnim informacijama za porođaj surogat majke. Pomoćićemo vam da organizujete prevoz i rezervišete smeštaj koji će vam najviše odgovarati kada otputujete u zemlju koju ste odabrali po svoju bebu.

A  KADA DOBIJAM DETE?

Nakon porođaja surogat majke, preuzećete svoje dete u porodilištu i pravni tim bolnice/agencije sa kojima ste potpisali ugovor će vam pomoći da dobijete rodni list za dete i putni dokument u najbližoj ambasadi svoje zemlje.
Po odobrenju pedijatra svoje dete možete odvesti kući.

Želite da otpočnete program? Želite da istražujete još mogućnosti?

Uradićemo mi to za vas. Kontaktirajte nas i zakažite besplatnu konsultaciju ili nas odmah pitajte šta vas zanima.

Mi znamo koja pitanja treba postaviti i od koga saznati sve ono što vas zanima i o drugim surogat programima u drugim zemljama.

Često postavljena pitanja

Kako započeti proces surogat majčinstva?

Kontaktirajte nas putem email adrese: office@link4med.com, ili putem Viber-a, WhatsApp-a, ili nas nazovite na +381.60.0726.525, ili popunite Upitnik za pacijente koji će lekaru pružiti potrebne informacije za preporuku najboljeg lečenja samo za vas.

Moramo li otkriti svoj identitet?

Razumemo neprijatnosti sa kojima se mogu susresti potencijalni pacijenti i poštujemo ih bezuslovno. Svo osoblje Link4MED, kao i lekari i ostalo bolničko osoblje u bolnicama sa kojima sarađujemo garantuju vam potpunu diskreciju i intimnost tokom celog procesa i nakon završetka.

Da li treba da ispunim neke preduslove pre ulaska u program?

U zavisnosti za koji program se odlučite, radićete više ili manje pregleda i testova koji će lekarima dati informacije o mogućnosti za realizaciju IVF programa i vašem zdravlju uopšte kao i vašeg partnera.

Od vašeg koordinatora dobićete spisak svih neophodnih pregleda koje je moguće uraditi i kod kuće kod vašeg lekara i u vašoj laboratoriji.

Da li imam pravnog zastupnika tokom procesa?

Pravna pomoć oko izlaska deteta iz Rusije ili Gruzije od strane partnerske agencije sa kojom potpisujete ugovor o surogatstvu se svodi na to da vam oni obezede Rodni list deteta i svu drugu dokumentaciju koja je potrebna za ambasadu zemlje iz koje dolazite, ali je odgovornost budućih roditelja odnosno vas da stupite u kontakt sa vašom ambasadom nadležnom za teritoriju Rusije ili Gruzije i proverite kakva je procedura za izdavanje privremenog putnog dokumenta za dete/decu koja se rode u inostrantvu.

Popunite Upitnik za pacijente i poslaćemo vam sve informacije o surogat programu

Call Now Button