10 najčešće postavljenih pitanja o IVF

Svakodnevno dobijamo mnogo poruka sa pitanjima od naših pratilaca koji se trude da začnu dete i razmišljaju o IVF tretmanu. Proces IVF-a može biti prilično nerazumljiv za vas i zahtevati neke stručne odgovore, pa smo odgovore na sva ova pitanja pripremili u saradnji sa specijalistima za plodnost IVF klinika sa kojima sarađujemo.

1. Koliko traje jedan ciklus IVF-a? (od trenutka kada uradim početne testove, do trenutka kada napravim test za trudnoću?)

Nakon početnog pregleda i završetka potrebnih testova (virusni skrining testovi, nivoi hormona, testovi pre operacije), specijalista za plodnost zatim planira sledeći korak i osmišljava plan lečenja. Obično hormonska stimulacija u IVF programu traje između 12-15 dana. Nakon sakupljanja jajnih ćelija, oplodnje i prenosa zametaka (prebacivanje embriona odnosno blastociste), pacijenti čekaju oko 10-12 dana da urade test za trudnoću (obično iz krvi).

Sve u svemu, moglo bi se reći da bi lečenje IVF moglo da traje oko mesec dana.

Neki faktori mogu da utiču na prosečno trajanje IVF programa: vrsta lekova koji se koristi, broj razvijenih folikula i, naravno, IVF se može prilagoditi potrebama pacijenta i dostupnosti za putovanje (kada se lečenje izvodi u inostranstvu).

2. Postoje li nuspojave povezane sa IVF-om?

Pacijenti obično ne prijavljuju velike nuspojave; međutim, to može varirati i zavisi od svakog pacijenta i njihovog pojedinačnog slučaja i medicinskog porekla. Neki se pacijenti osećaju normalno, ali drugi se mogu osećati osetljivijim ili nervoznim. To varira na osnovu reakcije na hormone, ali uopšteno čak i svi ovi pacijenti objašnjavaju da je tretman podnošljiv većinu puta. Neki pacijenti osećaju nadimanje ili oticanje stomaka. Međutim, ovi simptomi brzo nestaju nakon procesa sakupljanja jajnih ćelija.

3. Koliko košta IVF ciklus? (uključujući lekove)

Cena ciklusa IVF uvek zavisi od različitih testova i postupaka koji su uključeni u ovaj program. Na primer, programi IVF u klinikama sa kojima Link4MED sarađuje se planiraju individualno u zavisnosti od potreba svakog pacijenta ponaosob i postoji više različitih. Osnovne cene programa se kreću od 2.500 – 3.000 EUR bez lekova i mogu se povećati u zavisnosti od toga koji su testovi i tehnike potrebni, kao što su IVF sa TESE biopsijom testisa, IVF sa PGS genetskom analizom embriona i slično. Cene lekova, u zavisnosti od dužine trajanja stimulacije i koiičine i jačine koja je potrebna, mogu da variraju od 500-700 EUR. Pažljivo proučavamo svaki slučaj i preporučujemo vam najprikladniji paket kako ne bi došlo do nepotrebnih ili dodatnih troškova.

4. Koja je korist od putovanja u inostranstvo na IVF?

Ne može svaka zemlja ponuditi isti spektar tretmana i tehnika, zbog pravnog okvira svake od njih. Ni cene svih postupaka i programa kao ni lekova nisu iste u svim zemljama i znaju da varijaju čak od 30-50%. Za neke pacijente koji odlaze u inostranstvo jedina je opcija da ostvare svoj san o roditeljstvu. Ponekad putovanje u inostranstvo zbog IVF-a takođe može pomoći u smanjenju stresa koji može da proizvede lečenje plodnosti. Kod kuće bi većina pacijenata nastavila da radi i bori se zato što ne žele da drugi ljudi saznaju činjenicu da oni prolaze kroz postupak vantelesne oplodnje; odlazak u inostranstvo može se posmatrati kao period odmora od njihove svakodnevne rutine.

5. Da li je postupak vađenja jajnih ćelija u IVF bolan? (da li primam lokalnu ili opštu anesteziju?)

Postupak vađenja jajnih ćelija ne bi trebao da bude bolan. Pacijenti obično dobijaju sedaciju (blaga anestezija), ali ako to žele ili trebaju, mogu da rade postupak i sa opštom anestezijom.

6. Koje su šanse da IVF dovede do trudnoće u prvom ciklusu?

Mnogi faktori utiču na rezultat IVF tretmana: starost, kvalitet jajnih ćelija i sperme i kvalitet embriona. Stope uspeha su preko 60% za većinu slučajeva IVF-a sa sopstvenim jajnim ćelijama. Starijima od 40 godina toplo se preporučuje PGT-A testiranje embriona (ranije poznato kao PGS) jer se šanse za dobijanje abnormalnih embriona (na primer embrioni koji bi završili pobačajima ili neuspehom u implantaciji) dramatično povećavaju. Opet, rezultati se razlikuju i upotreba jajnih ćelija donora ili sperme donora takođe može uticati na stepen uspeha lečenja IVF-om. Bilo koja osnovna pitanja poput prijemčivosti endometrijuma za prijem embriona ili problema zgrušavanja krvi takođe mogu uticati na rezultate.

Uvek preporučujemo pacijentima da nakon detaljne dijagnoze razgovaraju o njihovim šansama sa stručnjakom za plodnost, uzimajući u obzir njihovu situaciju, ne tražeći opštu statistiku.

7. Mogu li da odaberem pol svoje bebe?

Izbor pola deteta je moguće realizovati u nekim zemljama u skladu sa njihovom zakonskom regulativom. Ovo je moguće sprovesti uz pomoć PGS testiranja, odnosno vantelesne oplodnje sa PGS testiranjem embriona.

8. Da li treba da napravim neke promene u životnom stilu pre nego što dobijem IVF koji će pomoći da se povećaju šanse za trudnoću?

Pre početka IVF-a, pacijenti bi trebali da pokušaju da smanje nivo stresa i vode zdrav stil života. Sve što je dobro za njih i njihova tela biće takođe dobro za plodnost. Dobijanje emocionalne podrške od stručnjaka (psihološka pomoć, grupe za podršku pacijentima, internetske platforme za vršnjačku podršku) ili učenje tehnika opuštanja, kao i uključivanje drugih oblika tretmana kao što je akupunktura, takođe bi mogli pomoći da nivo stresa bude sveden na minimum. Kada je u pitanju kvalitet sperme, zdrava ishrana, prestanak pušenja, redovno vežbanje i izbegavanje ekstremnih temperatura mogu pomoći poboljšanju pokretljivosti sperme, što bi moglo povećati šanse za uspešnu oplodnju i razvoj embriona i tako povećati šanse za pozitivan rezultat. 

9. Mogu li da izaberem koliko će se embriona implantirati?

Broj embriona koji će se kreirati zavisi od starosti žena. Mi u Link4MED i lekari sa kojima sarađujemo obično preporučujemo prenošenje jednog embriona kako se ne bi rizikovalo i kako bi se išlo na održivu trudnoću a na taj način izbegavamo i rizike povezane sa blizanačkom trudnoćom (visok krvni pritisak, preeklampsija tokom trudnoće, prerani porođaj, veći rizik od carskog reza).

Takođe, ovaj izbor je i stvar igre brojeva: recimo da imate tri savršeno kvalitetna embriona, prebacite 2 embriona, ali ne zatrudnite zbog jednog drugog problema, na primer, pomerenog implantacionog prozora. U tom slučaju preostao vam je samo jedan zametak umesto dva i kako biste uspeli da zatrudnite, morate da se podvrgnete novom lečenju.

10. Ako mi IVF ne uspe iz prvog puta, koliko dugo moram da čekam da bih mogla ponovo da počnem sa novim programom?

U slučaju da lečenje ne uspe odnosno ne ostane trudni, treba odmah o tome da obavestite medicinski tim klinike gde ste se lečili. Nakon što ih obavestite, vaš lekar će vam dati nova uputstva u vezi sa planom za uzimanje lekova u narednom periodu. Nakon toga, lekari klinike i će se okupiti u lekarskoj komisiji da bi razgovarali o tome šta je pošlo po zlu i daljim koracima i predlozima za vaše lečenje. Oni će pokušati da nađu rešenje iste nedelje kada se to dogodi i obavestiće vas što je pre moguće, tako da možete odmah početi sa novim tretmanom.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button