10 saveta za muškarce koji se bore sa neplodnošću

Neplodnost je izuzetno izazovan problem koji može uticati i na muškarce i na žene. Ako ste muškarac koji se bori sa neplodnošću, važno je pristupiti situaciji sa strpljenjem, razumevanjem i proaktivnim stavom.

Evo 10 saveta koje treba razmotriti:

Potražite stručnu pomoć – što pre, to bolje

Prvi korak kada se suočavate sa neplodnošću, posebno ako neuspešno pokušavate da začnete duže od 1 godine, jeste da se posavetujete sa specijalistom za plodnost ili urologom koji se specijalizuje za muško reproduktivno zdravlje.

Ovi stručnjaci mogu sprovesti testove, identifikovati moguće uzroke neplodnosti i preporučiti odgovarajuće tretmane ili promene načina života. Potraga za profesionalnim vođstvom što je pre moguće je ključni početni korak u razumevanju i rešavanju problema.

Razumevanje uzroka i učenje o problemu

Muška neplodnost je povezana sa oko 40% svih borbi sa plodnošću, tako da budite svesni da problem možda nije sa vašom partnerkom. Kažu da je znanje moć, tako da je razumevanje uzroka neplodnosti ključno.

Muška neplodnost može proizilaziti iz različitih faktora, kao što su niska brojnost spermatozoida, slaba pokretljivost spermatozoida, ili hormonalni, fiziološki i genetski problemi. Sticanje znanja o specifičnom uzroku vaše muške neplodnosti može pomoći vašem lekaru za plodnost da vas usmeri ka najboljim opcijama lečenja i pomoći vam da donesete informisane odluke.

Napravite promene u životnom stilu

Brojni faktori načina života mogu uticati na mušku plodnost.

Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, upotreba droga, gojaznost i visok nivo stresa mogu sve imati štetne efekte na vaše reproduktivne sposobnosti, tako da je jasno da pravljenje pozitivnih promena u ovim oblastima može poboljšati vaše šanse za začeće.

Usredsredite se na uravnoteženu ishranu, izbacite loše navike, redovno vežbajte i pokušajte tehnike smanjenja stresa koje će poboljšati vaše opšte zdravlje i blagostanje i postaviti vas na pravi put ka uspehu.

Održavajte zdravu ishranu i režim vežbanja

Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost mogu doprineti ne samo poboljšanju opšteg zdravlja, već mogu pozitivno uticati i na kvalitet vaših spermatozoida. Razgovarajte sa urologom ili specijalistom za plodnost o opcijama lečenja. Zavisno od vaše dijagnoze; najjednostavniji, zdraviji izbori mogu imati ogroman uticaj već za samo 3 meseca! Zaista biste bili iznenađeni koliko se može promeniti u relativno kratkom vremenskom periodu.

10-saveta-za-muskarce-koji-se-bore-sa-neplodnoscu

Upravljajte svojim stresom

Visok nivo stresa može značajno uticati na plodnost. Pronalaženje efikasnih tehnika upravljanja stresom, poput meditacije, joge ili savetovanja, može biti prava promena igre. Takođe je važno dobiti dovoljno kvalitetnog sna kako biste upravljali stresom.

Upravljanje stresom ne samo da poboljšava vaše mentalno zdravlje svakodnevno, već može pozitivno uticati i na vaše reproduktivno zdravlje.

Izbegavajte izloženost štetnim toksinima

Već se dugo zna da toksini i slobodni radikali globalno utiču na zdravlje muških spermatozoida, a nedavna istraživanja su sada povezala određene pesticide sa propašću spermatozoida. Decenijama, naučnici pokušavaju da razreše zagonetna pitanja o muškoj plodnosti. Koncentracije spermatozoida su jedan od nekoliko faktora koji su koristan pokazatelj. Izveštaj prošle godine otkrio je da se koncentracije spermatozoida smanjuju u svakom regionu sveta i da se taj tempo opadanja ubrzava.

Važno je ograničiti izloženost zagađenoj okolini i faktorima koji mogu oštetiti proizvodnju i zdravlje spermatozoida. Budite svesni potencijalnih opasnosti na svom radnom mestu i u svakodnevnom životu, poput pesticida, radijacije ili određenih hemikalija koje mogu biti štetne po vaše zdravlje. Preduzmite odgovarajuće mere opreza kako biste zaštitili svoje reproduktivno zdravlje, koristeći relevantnu ličnu zaštitnu opremu ili menjajući put kući ako je potrebno.

Budite otvoreni za opcije lekova i tretmana

Zavisno od uzroka vaše neplodnosti, vaš konsultant za plodnost može preporučiti lekove ili medicinske postupke kako bi rešio eventualne probleme. To mogu uključivati hormonsku terapiju, hirurške intervencije ili tehnologije asistirane reprodukcije poput intrauterine inseminacije (IUI) ili in vitro fertilizacije (IVF). Važno je da budete otvoreni za sve predložene planove lečenja i da postavite koliko god pitanja bude potrebno kako biste razumeli šta je uključeno u vaš lični put do roditeljstva.

Podrška i komunikacija

Neplodnost je emocionalno izazovna i obično je teže muškarcima da se pomire s tim jer je oduvek smatrana takvom tabu temom razgovora među muškim grupama.

Zato je esencijalno otvoreno komunicirati sa svojim partnerom o svojim osećajima i brigama. Potražite podršku od prijatelja, porodice ili savetnika za plodnost koji se specijalizuje za probleme sa plodnošću, i zapamtite – nemojte biti previše strogi prema sebi. Više muškaraca prolazi kroz probleme sa neplodnošću nego što priznaju i vreme je da svi počnemo više da se otvaramo kako bismo podelili teret.

Budite strpljivi pacijent

Razumemo. Frustirajuće je prolaziti kroz ovakav kontinuirani period neizvesnosti. Lečenje može biti dug, iscrpljujući i emocionalno zahtevan put, i nažalost, uspeh ne može biti garantovan.

Pokušajte da ostanete strpljivi i radite sa svojim konsultantom za plodnost i njihovim timom kako biste istražili različite dostupne opcije. Naš tim je ovde da vas podrži tokom celog vašeg putovanja.

Budite blagi prema sebi.

Zapamtite da stres ne pomaže kada pokušavate da začnete, i to je problem koji znamo, ali verujte procesu.

Zapamtite da niste sami

Zapamtite da niste sami u ovom trudu, mnogi parovi se suočavaju sa problemima neplodnosti kada pokušavaju da osnuju porodicu – 1 od 6 širom sveta zapravo. 

Traženje podrške od konsultanta za plodnost i specijalizovane klinike poput neke od klinika u inostranstvu sa Kojima Link4MED sarađuje, može vam pomoći da krenete pravim putem, a prihvatanje emocionalne podrške od vašeg partnera, prijatelja ili grupa podrške može napraviti značajnu razliku u vašem putovanju ka roditeljstvu.

Izvor: https://www.ivfmatters.co.uk/blogs/news/navigating-the-journey-10-tips-for-men-struggling-with-infertility

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Tri meseca za sazrevanje sperme: Zašto je ovo važno?

Šta je sazrevanje sperme i zašto je važno?

Stope uspeha surogat programa

Koliko je visoka stopa uspeha surogat programa.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button