Da li lekovi koje uzimate utiču na vaše spermatozoide?

Momci, da li ste znali da biste mogli nesvesno da utičete na šanse za zdravo začeće sa suprugom / partnerkom uzimajući pogrešnu vrstu lekova? Lekovi na recept i lekovi koji se prodaju bez recepta mogu itekako uticati na vašu plodnost. Blokatori kiselina, lekovi protiv bolova, steroidi, lekovi za krvni pritisak i antidepresivi samo su nekoliko primera lekova koji mogu uticati na plodnost i seksualno zdravlje muškarca.

A kako popraviti spermogram ili ga barem ne pokvariti? Ovo su uobičajeni lekovi koji imaju uticaj na mušku plodnost

Evo nekoliko najčešće korišćenih lekova, kako deluju i kako mogu uticati na plodnost muškaraca.

  1. Acid blokatori ili blokatori kiselina (inhibitori protonske pumpe): Ako imate hroničnu gorušicu ili GERD (gastroezofagealna refluksna bolest), možda ste probali jednu ili više ovih vrsta lekova za olakšanje. Blokatori kiseline su široko dostupni na recept i bez recepta. Za najbolje rezultate muškarcima se predlaže da uzimaju ove lekove svakodnevno, a ne onako kako je potrebno, poput antacida.

Hronična žgaravica i GERB jasni su znaci digestivnog sistema koji nije u ravnoteži. Rutinski se pokreću prejedanjem, unosom previše hrane koja stvara kiseline i prekomernim rastom bakterija (H. pilori). Zdrava probava je važan deo ukupnog zdravlja i plodnosti. Poremećaj prirodne pH ravnoteže želuca može imati duboke posledice na telo i mogao bi biti skriveni krivac za brigu o plodnosti

Prirodne terapije o kojima možete saznati više su:

  • gorko bilje – Za muškarce sa gorušicom gorko bilje poput encijana (Gentiana Lutea), korena maslačka (Tarakacum officinale) ili žutog doka (Rumek crispus) uzetog pre obroka može pomoći u podsticanju prirodne želučane aktivnosti i smanjenju gorušice.
  • digestivni enzimi – Druga opcija koja može pomoći muškarcima sa refluksom je isprobavanje digestivnih enzima. Dalje, postepeni prelazak na biljnu ishranu sa alkalizirajućom hranom može kod nekih muškaraca potpuno eliminisati gorušicu. Kontrola veličine porcija je još jedan ključ za poboljšanje gorušice kod muškaraca koji imaju tendenciju da se prejedu kada su pod stresom.
  1. Anabolički steroidi (testosteron, anabolički androgeni steroidi): Anabolički steroidi mogu pomoći muškarcima u izgradnji mišića i povećati sportske performanse, i često ih muškarci koriste za povećane mišićne mase, ali je poznato da njihova upotreba ima neželjene efekte koji utiču na plodnost.

Anabolički steroidi mogu oštetiti i oslabiti kardiovaskularni sistem i prouzrokovati veliki pad proizvodnje sperme. Neki anabolički steroidi, uzimani u velikim dozama, čak uzrokuju smanjenje testisa.

Testosteron je anabolički steroid koji je danas popularan, posebno kod starijih muškaraca, koji se bore sa umorom, niskim libidom ili debljanjem. Iako neki muškarci imaju koristi od kratkotrajnog TRT (Testosteronska zamenska terapija), imajte na umu da on može smanjiti plodnost smanjenjem prirodne proizvodnje LH (luteinizirajući hormon) i FSH (folikul stimulišući hormon) koji su uključeni u proizvodnju sperme.

Dobra vest je da istraživanje otkriva da se plodnost često obnavlja oko 6 meseci nakon prestanka uzimanja steroidnih lekova. Pored toga, postoji mnogo opcija za prirodno pojačavanje testosterona i poboljšanje plodnosti muškaraca bez štetnih efekata steroidnih

  1. Lekovi protiv jakog bola (opioidi): Kratkoročno efikasan za ublažavanje bolova izazvanih bolestima, povredama ili operacijama, lekovi za upravljanje bolom dugoročno predstavljaju opasnost i mogu uticati na plodnost muškaraca.

Opioidni lekovi protiv bolova se vežu za receptore u mozgu, blokirajući bol i stvarajući dubok osećaj opuštenosti. Prekomerna upotreba opijata, zavisnost i predoziranje rastući su problemi u savremenom društvu. Iako su nam potrebne opcije za suzbijanje bola, ključno je shvatiti da se opioidni lekovi protiv bolova ne smeju uzimati bezbrižno i da postoje mnogo sigurnije alternative koje neće naštetiti vašoj plodnosti.

Istraživanje otkriva da dugotrajna upotreba opijatnih lekova remeti proizvodnju testosterona i može smanjiti kvalitet i količinu sperme. Za muškarce koji nemaju drugi poznati uzrok problema sa plodnošću, prekid uzimanja opijata (uz uputstva lekara) može dovesti do vraćanja plodnosti.

Pored toga, prirodne terapije za upravljanje bolom poput akupunkture, nege kiropraktike, masaže i fizikalne terapije mogu pomoći u sigurnom ublažavanju bolova, uz istovremeno jačanje tela i očuvanje plodnosti.

  1. Lekovi za krvni pritisak (beta blokatori, inhibitori asa): Visok krvni pritisak jedan je od najčešćih zdravstvenih problema. Visok krvni pritisak koji se ne može kontrolisati dijetom, upravljanjem stresom, a vežbanje se redovno leči lekovima poput beta blokatora i Ace inhibitori.

Lekovi za povišen krvni pritisak deluju tako što opuštaju krvne sudove ili blokiraju efekte epinefrina (adrenalina), što dovodi do toga da srce kuca sporije. Lekovi za krvni pritisak redovno utiču na libido i mogu izazvati erektilnu disfunkciju.

Istraživanje sa Univerziteta Stanford sugeriše da lekovi protiv visokog krvnog pritiska (beta blokatori, inhibitori asa) takođe mogu smanjiti zapreminu, koncentraciju i pokretljivost semena. (Napomena: Lekovi za blokiranje kalcijumovih kanala nisu povezani sa smanjenom plodnošću.)

Mnogim muškarcima prirodne terapije poput meditacije, vežbanja ili zdravih promena u ishrani (malo soli, bez kofeina, biljnog porekla) mogu da uravnoteže krvni pritisak. Za druge genetika može igrati ulogu i možda će biti potreban medicinski tretman.

Ostanite informisani. Pročitajte sitna slova.

U životu postoje slučajevi kada je upotreba lekova na recept ili lekova bez recepta možda potrebna za stabilizaciju zdravlja. Međutim, imajte na umu da većina lekova deluje tako što blokira normalne telesne procese i da svi lekovi imaju neželjene efekte.

Mnogi lekovi utiču na plodnost muškaraca, zdravlje sperme i normalnu seksualnu funkciju. Pored lekova o kojima se govori u ovom članku, hemoterapija ili lečenje karcinoma mogu posebno štetiti plodnosti.

Ako planirate da izgradite porodicu i koristite lekove na recept, razgovarajte sa svojim lekarom o najboljim opcijama plodnosti za vašu budućnost. Budite u toku sa svim terapijama koje koristite, prirodnim i medicinskim. Ako imate pitanja, obratite se svom lekaru. Ako koristite sumnjive lekove, istražite druge opcije koje će vam pomoći da sačuvate prirodnu plodnost dok radite u pravcu postizanja cilja izgradnje porodice.

Ukoliko postoje još neka pitanja u vezi neplodnosti kod muškaraca na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite,

office@link4med.com

Viber/WhatsApp  +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button