Da li uspešan embrio transfer zavisi od prenosa zamrznutih embriona?

Da li treba da zamrznem sve svoje embrione za uspešan embrio transfer?

Godinama je važilo mišljenje da su sveži embrioni superiorniji od smrznutih, jer prekomerno zamrzavanje i otapanje mogu dovesti do stvaranja ledenih kristala u embrionu i uzrokovati ćelijsko oštećenje.

Međutim, tehnologija zamrzavanja toliko je napredovala tokom poslednjih nekoliko decenija da se smrznuti embrioni sada smatraju ekvivalentnim svežim, a prenos svežih embriona više nije nužno.

U stvari, ako sada idete u IVF program, vaš endokrinolog može vam dati dve mogućnosti:

  • da vam prebace sveži embrion u istom ciklusu u kojem su vađene jajne ćelije,
  • zamrzavanje svih embriona i vraćanje embriona u narednom ciklusu.

Embrioni su zamrznuti u rastvoru koji su u osnovi sredstva protiv smrzavanja koja prožimaju ćelije embriona i štite ih od stvaranja kristala leda i od oštećenja tokom procesa zamrzavanja.

Danas većina IVF laboratorija zamrzava embrione nakon pet ili šest dana razvoja, u fazi koja je poznata kao faza „blastocista“. Embrion blastociste sadrži preko 100 ćelija i u ovoj je naprednoj fazi otporniji na smrzavanje i otapanje. Stopa preživljavanja zamrznutog embriona blastociste je veća od 95%, što je mnogo više nego kada su embrioni bili zamrznuti u ranijim fazama razvoja.

Drugo veliko napredovanje u tehnologiji zamrzavanja je sposobnost „vitrifikacije“ ili brzog zamrzavanja embriona. Kada se prvi put razvilo zamrzavanje, trebalo je da prodju sati da se temperatura embriona spusti sa sobne temperature na -196 stepeni celzijusa, što je temperatura tečnog azota u kome se skladište embrioni.

Danas, pomoću novijih tehnika i rešenja za vitrifikaciju, embrioni se mogu zamrznuti u roku od nekoliko sekundi i pretrpeti eventualno manju štetu od procesa. Na -196 stepeni celzijusa ne dolazi do biološke aktivnosti, a smrznuti embrioni imaju veliku dugovečnost.

Dakle, zamrznuti ili ne zamrznuti embrioni? Evo nekoliko scenarija u kojima vam embriolog može preporučiti opciju „zamrzavanje svih“ i da biste se kasnije vratili na transfer embriona.

U riziku ste od razvoja OHSS

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) je poznat rizik od IVF stimulacije izazvan lekovima koje ubrizgavate. Ako je ozbiljan, OHSS može prouzrokovati značajnu akumulaciju tečnosti u stomaku, oštećenje bubrega, otežano disanje zbog tečnosti oko pluća i nenormalno zgrušavanje krvi. Ono što pogoršava stanje je trudnoća u istom ciklusu. Zato, da biste sprečili OHSS, vaš embriolog može preporučiti zamrzavanje embriona ukoliko se u vašem IVF ciklusu izvadi previše jajašaca, kako bi se odgodila trudnoća dok se ne oporavite.

Ukoliko radite PGT

U većini laboratorija potrebno je nekoliko dana da se rezultati PGT vrate (Pre-implataciono testiranje), tako da embrioni moraju biti zamrznuti dok čekate rezultate. Kasnije se zamrznuti embrioni za koje se genetskim testiranjem smatra da su normalni otapaju radi transfera.

Postoji problem sa sluznicom materice

Tokom ciklusa IVF-a, često se rade ultrazvučni pregledi kako bi se pratio razvoj jajnih ćelija i debljina sluznice materice. Ponekad se otkriju problemi na sluznici koji mogu ometati implantaciju embriona. Na primer, mogu se opaziti polipi ili se može nakupljati tečnost.

Poboljšanim tehnikama zamrzavanja neki se pacijenti pitaju da li bi trebali odbiti prenos svežih embriona i odlučiti se da rutinski zamrznu sve svoje embrione. Iako postoje neki naučni dokazi da bi hormoni proizvedeni tokom IVF stimulacije mogli malo umanjiti sposobnost materice za implantaciju i mogli uticati na buduću funkciju placente, u vezi s tim još uvek ne postoji definitivno opredeljenje i mišljenje. Nedostaci uvođenja rutinskog zamrzavanja svih embriona u ciklusima IVF su u tome što ne mogu sve žene proizvesti dovoljno visokokvalitetne embrione, do faze blastociste, koje je potrebno da bi se zamrzle, a i taj da 5% embriona možda neće preživeti proces zamrzavanja i odmrzavanja.

Transferi zamrznutih embriona se mogu koristiti i nakon IVF programa sa sopstvenim jajnim ćelijama i nakon IVF sa doniranim jajnim ćelijama. Naravno ne treba zanemariti i povoljne cene FET – transfera zamrznutih embriona, programa u kome se koristi i minimalna hormonalna stimulacija za pripremu/zadebljanje materice.

Za sada prepoznajemo i neke prednosti i nedostatke postupka zamrzavanja embriona, ali se i osećamo veoma sigurno što su stope trudnoće kod embriona zamrznutih današnjom tehnologijom ekvivalentne onima kod svežih embriona. Dakle, ako vaš embriolog preporučuje da zamrznete sve embrione i vratite se sledeći put po njih, budite sigurni da se to uobičajeno radi i da će se za vaše embrione dobro pobrinuti!

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za lečenje?

Kontaktirajte nas i dostavićemo vam individualnu ponudu za vaše lečenje i savet koji tretman je najbolji za vas 

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button