Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Važnost termina embrio transfera

Jedna od najznačajnijih odluka tokom IVF postupka je odlučiti kada će se embrion preneti u matericu. Da bi se razvilo više jajašaca tokom in vitro oplodnje jajnici se moraju stimulisati lekovima. Ultrazvuk se može koristiti za vizualizaciju jajnih ćelija kao „folikula“.

U trenutku kada folikuli narastu do određene veličine i smatraju se dovoljno zrelim, tada se pacijentkinji daje dodatni lek u vidu takozvane „stop“ injekcije koji se zove „okidač“. Ovaj lek se primenjuje tako da izazove oslobađanje jajnih ćelija u folikularnu tečnost. U narednih 36 sati jajne ćelije se aspiriraju odnosno vade. Nakon vadjenja, jajne ćelije se oplođuju spermom partnera ili spermom donora. Stvoreni embrioni se potom uzgajaju u laboratoriji do dana transfera embriona.

Embrion se razvija u laboratoriji i u početku se sastoji samo od nekoliko ćelija koje se vremenom dele i množe. Oblik embriona se takođe menja pri nakupljanju ćelija i prelazi u fazu „cepanja“ i kasnije u razvijeniji oblik blastociste.

Razvoj blastociste čini embrion različitijim sa različitim odeljcima. Jedan odeljak, na primer, nalazi se u osnovi sledeće posteljice, dok će se drugi razviti u plod.

Faze embrio transfera

Postoji nekoliko različitih faza razvoja embriona u kojima se oni mogu preneti u matericu. U nekim slučajevima transfer embriona vrši se u ranoj fazi drugog, pa čak i prvog dana.

Međutim, obično se embrioni prenose u dve specifične faze:

  • Faza cepanja: koja je treći dan života embriona – obično se naziva „transfer 3 dana“;
  • Faza blastociste: ovo je peti dan života embriona i obično se naziva „transfer 5 dana“.

U naučnom i medicinskom svetu još se raspravlja koje vreme je najbolje za prebacivanje embriona. Različite klinike imaju različita pravila za dan prenosa, neke to rade u fazi cepanja, neke u fazi blastociste.

Ponekad su odluke o fazi u kojoj će se embrion preneti različite za svakog pacijenta na osnovu dijagnoze koja se radi specijalno za ovog pacijenta i posebno se biraju prema njegovim individualnim potrebama.

Prednosti prenosa embriona na 5 dan

Najznačajnija korist od transfera u stadijumu blastociste je činjenica da možete izabrati najjače embrione koji više vole da se implantiraju i kao rezultat toga zatrudnite.

Čekanje da se embrion razvije do faze blastociste vrsta je same selekcije. U stvari, neki embrioni lošeg kvaliteta ili sa genetskim nepravilnostima ili poremećajima imaju manju šansu da prežive 5 dana i postanu blastocista. Što znači da se na neki način embrioni niskog kvaliteta eliminišu i ostavljaju vas da izaberete među najjačim.

Studije pokazuju da žene koje proizvode mnogo embriona mogu imati koristi od transfera na 5 dan. Pacijentkinje koje su dobro reagovale na lekove za stimulaciju i iz čijih jajnih ćelija je kreirano više embriona, imale su višu stopu trudnoće. Međutim, kod starijih žena i žena koje su proizvele manje količine jajnih ćelija ili embriona ove koristi nisu bile vidljive. U slučajevima ovih žena, nema očiglednih prednosti da se izvrši transfer na 5 dan u odnosu na transfer 3 dan.

Nedostaci faze blastociste u poređenju sa transferom na dan 3

  • Kao što je ranije rečeno ponekad su embrioni preslabi da bi preživeli 5 dana i prerasli u blastocistu. To, međutim, istovremeno predstavlja i rizik jer može rezultirati otkazivanjem ciklusa zbog nedostatka embriona koji se prenose. Ako starija žena želi da izvrši transfer na 5 dan i ima samo nekoliko embriona, onda je šansa da nijedan od embriona neće preživeti do petog dana, veća i nažalost pacijent ostaje bez embrio transfera.
  • Takođe postoji rizik da će ostati manje embriona ili čak da neće biti uopšte embriona za zamrzavanje koje se može koristiti za buduće embrio transfere u sledećim pokušajima.
  • Postoji malo veći rizik od višeplodne trudnoće.
  • Postoji malo veća šansa da pol deteta bude muški.

Ukratko, prenošenje embriona u fazi blastociste ima jasne prednosti za mlađe žene koje su u stanju da proizvedu više embriona povećavajući stopu trudnoće i pružajući im mogućnost izbora najkvalitetnijih embriona. Međutim, žene starije životne dobi i sa smanjenim mogućnostima proizvodnje embriona i embriona visokog kvaliteta nemaju jasne prednosti za korišćenje embrio transfera na 5 dan.

Da li preneti 1 ili više embriona je odluka koje vas takođe čeka u ovoj fazi IVF postupka. Pročitajte više o ovoj temi u našem ranijem blog postu.

Proverite naše IVF programe ili nas kontaktirajte

office@link4med.com
Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za vaš tretman?

Kontaktirajte nas i dobićete sve informacije o vašem tretmanu. 

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button