Kada ponovo zatrudneti nakon pobačaja?

Trudnoća nakon porođaja: Šta sve treba da znate

Da li znate da 95% žena koje su doživele spontani pobačaj kasnije uspešno ostvare trudnoću? 

Ako ste nedavno doživeli pobačaj, nadam se da vam ova statistika pruža nadu dok se oporavljate i nosite sa gubitkom, i gledate ka budućnosti. Postoji nada da ćete jednog dana imati svoju bebu, ali to ne umanjuje bol koji sada prolazite. 

Znam da nema reči koje mogu ukloniti vašu bol i ovde vam nećemo pričati o tome da je put pred vama lak, ali želimo da podelimo nešto izuzetno važno s vama. Ovaj gubitak nije vaša krivica; spontani pobačaji često su van vaše kontrole i obično su rezultat slučajnih prirodnih tokova. Verovatno nije ništa što ste vi ili vaš partner učinili uzrok vašeg pobačaja. 

Iako nikada nećete zaboraviti dete koje ste izgubili, može doći vreme kada ćete odlučiti da pokušate ponovo da zatrudnite, i želimo da vam pružimo informacije, podršku i razumevanje i da vam pomognemo u tome. 

kada-ponovo-zatrudneti-nakon-pobacaja

Koliko je vremena potrebno za oporavak od pobačaja?

Prvo je potrebno da razgovaramo o emocionalnom i fizičkom oporavku nakon pobačaja. Verovatno ste znatiželjni koliko će vam vremena i vašem telu biti potrebno da se oporavite nakon pobačaja. Ovo je često postavljano pitanje i veoma je lično, varira od osobe do osobe, a dužina vremena koja vam je potrebna da se fizički oporavite i da se vaši hormoni vrate na normalu može zavisiti od toga koliko ste bili dugo trudni i kako su bili redovni vaši ciklusi pre trudnoće. Verovatno ćete se fizički oporaviti brže ako ste imali gubitak u ranoj trudnoći, pre 13. nedelje trudnoće. 

A šta možete doživeti dok se vaš menstrualni ciklus vraća u normalu nakon pobačaja? 

Kada zatrudnite, posteljica luči hormon nazvan HCG. Ovaj hormon meri se testovima trudnoće kako bi se potvrdila trudnoća. Nivoi HCG dostižu vrhunac između 8. i 11. nedelje, a zatim opadaju i stabilizuju se tokom ostatka trudnoće. Nakon završetka trudnoće, potrebno je neko vreme da se nivo HCG vrati na nulu, obično od 7 do 60 dana. 

HCG nije jedini hormon koji je pogođen pobačajem. LH, FSH, estrogen i progesteron takođe zahtevaju vreme da se regulišu. Neki studijski rezultati pokazuju da hormoni koji stimulišu folikule i lutinizirajući hormon opadaju nakon pobačaja, što je posledica smanjene funkcije hipofize. Hipofiza se nalazi u mozgu i kontroliše oslobađanje hormona poput FSH i LH. 

Postoje ograničeni dokazi koji pokazuju da mogu biti niski i nivoi progesterona i estrogena tokom lutalne faze nakon pobačaja. Ovi hormoni moraju biti u normalnom opsegu kako bi se vaše telo pripremilo za zdravu trudnoću i kako bi se vaš menstrualni ciklus regulisao. 

Drugi aspekti fizičkog oporavka uključuju simptome poput krvarenja i tačkastog krvarenja, što možete doživeti tokom nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga kako je došlo do pobačaja. Na primer, možete imati duže trajanje krvarenja ako je tkivo trudnoće otišlo samo od sebe, za razliku od situacije gde ste imali abortus odnosno čišćenjue. Takođe, možete osećati bol u stomaku sličan menstrualnim grčevima i osetljivost dojki.

Fizički oporavak trebalo bi da bude potpun kada se nivoi hormona vrate na njihovu osnovnu vrednost. 

 Koliko nam je vremena potrebno za emocionalni oporavak?

Međutim, nema tačnog vremenskog okvira za emocionalni oporavak. Proći ćete kroz proces tugovanja svojim tempom i na svoj način. Ne postoji jedan ispravan način tugovanja; dozvolite sebi da doživite svoja osećanja onako kako dolaze, dajte sebi odmor i brinite se o sebi prioritetizujući san, zdravu ishranu, vežbanje i ličnu dobrobit, šta god to za vas značilo tokom ovog perioda. Obratite se svojim prijateljima i porodici ili online i offline grupama podrške. 

Normalno je osećati umor, anksioznost, promene raspoloženja i nesanicu, ali ako osećate takve simptome duže od dve nedelje, obratite se zdravstvenom profesionalcu. Moguće je da će vam biti potrebno vreme pre nego što ponovo pokušate zatrudneti, ili ćete možda odmah osećati spremnost za novi pokušaj. 

Kada je bezbedno ponovo zatrudneti?

Da li je u redu početi pokušavati zatrudneti ubrzo nakon pobačaja? Lekari kažu da žene mogu sigurno početi pokušavati zatrudneti u roku od tri meseca nakon pobačaja. Najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir prilikom razmišljanja o ponovnom pokušaju je vaš fizički i emocionalni oporavak. Vašem telu i umu je potrebno vreme da se oporave nakon pobačaja. Ako su vaši nivoi HCG vratili na nulu, nemate komplikacija i vi i vaš partner se osećate emocionalno spremnim, možete ponovo pokušati kada budete spremni. 

Šta preduzeti da do pobačaja ne dolazi?

Evo nekoliko saveta koje možete imati na umu kada odlučite ponovo da pokušate. Kao što je ranije pomenuto, 95% žena će imati uspešnu trudnoću nakon pobačaja, ali uvek je dobro implementirati promene u načinu života koje mogu povećati vaše šanse. Očigledni koraci su prestanak pušenja, izbegavanje konzumacije alkohola, zdrava ishrana i fizička aktivnost. Pušenje i konzumacija alkohola mogu oštetiti vašu bebu i povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće, poput pobačaja ili mrtvorođenja. S druge strane, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su odličan način da očuvate opšte zdravlje, što može pomoći i u kontroli drugih medicinskih stanja poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Izvor: https://www.youtube.com/@Inito

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button