Kako da najjednostavnije povećate svoju plodnost?

Pridržavati se ishrane koja podstiče plodnost prilikom pripreme za trudnoću i u cilju povećanja svoje plodnosti jedna je od najmoćnijih zdravstvenih promena koje možete napraviti. Brojne studije su pokazale da specifične promene ishrane mogu poboljšati plodnost, sprečiti ponavljajuće pobačaje i podržati zdravu trudnoću.

Šta je ishrana za plodnost?

Dakle, šta je tačno ishrana za plodnost? Prirodna ishrana plodnosti je način prehrane koji podržava vaše telo u njegovim reproduktivnim naporima. To uključuje hranu koja ima veoma visok stepen specifičnih hranjivih materija potrebnih za hormonalnu funkciju, proizvodnju i ravnotežu, razvoj fetusa, zdravlje jajnih ćelija, zdravlje sperme, zdravlje krvi i još mnogo toga. To je ishrana koja je osmišljena da pomogne vašem telu da uravnoteži probleme plodnosti koji mogu postojati, izgraditi zalihe hranljivih sastojaka i obezbediti sve za zdravo dete. To je ujedno i ishrana koja je fokusirana na to da vama i vašem budućem detetu bude najbolji početak u životu.

Zašto jesti ishranu za prirodnu plodnost?

  • Da li ste znali da postoje određene hranljive materije koje su potrebne mladom plodu pre nego što uopšte uspete da otkrijete trudnoću i da nedostatak ovih hranljivih materija može da izazove ozbiljne urođene mane?
  • Da li ste znali da hrana koju danas jedete utiče na zdravlje vaših jajnih ćelija i sperme za 90 dana?
  • Da li ste znali da se hormoni grade iz sastojaka koje obezbeđujete kroz ishranu?
  • Da li ste znali da je terapija broj jedan za balansiranje PCOS-a i zatrudnjenja i pored PCOS-a ishrana?
  • Da li ste znali da je ono što ne jedete jednako važno kao i ono što jedete?
  • Da li ste znali da je uzrok neplodnosti broj jedan nedostatak ovulacije i da se ona često može otkloniti promenama u ishrani?

Pridržavati se ishrane prirodne plodnosti je nešto što svako može učiniti bez obzira na lokaciju, pitanje plodnosti, starost, vreme i novac. Svi jedemo, pa zašto ne bi jeli na način koji podržava vašu plodnost?

Smernice ishrane za prirodnu plodnost

Jedite puno organskog povrća i voća

Konvencionalni proizvodi sadrže štetne herbicide i pesticide za koje se pokazalo da negativno utiču na plodnost muškaraca i žena. Studije su takođe pokazale da organsko povrće i voće imaju veću hranjivu vrednost. Britanski časopis za ishranu u 2014. objavio je opsežnu analizu više od 300 studija dodajući dokaze da „organske kulture – u rasponu od šargarepe i brokolija do jabuka i borovnica – imaju znatno veće koncentracije niza antioksidanata i drugih potencijalno korisnih jedinjenja i tendencija da imaju niži ostatak pesticida.

Jedite organsko, hranjeno travom, integralne mlečne sirovine

Najbolji izbor mlečnih izvora je organski, hranjen travom, integralna masnoća i sirovi mlečni proizvodi. Imajte na umu da mlečna hrana kao što su mleko i sir mogu da naprave zaastoj u organizmu. U slučajevima problema plodnosti kao što su PCOS i endometrioza, mlečna hrana može pogoršati neravnotežu.

Posmatrajte kako vaše telo to radi. Mleka koja nisu organska treba izbegavati jer sadrže dodate hormone i antibiotike koji mogu doprineti povećanju nivoa estrogena u organizmu. Postoje mnoge zdrave alternative mlečnim proizvodima, poput mleka od svežeg badema ili konoplje.

Pokušajte jesti ribu iz hladnih mora

Pokušajte jesti uglavnom ribu ih hladnih voda koja unosi važnu esencijalnu masnu kiselinu (omega 3) u našu ishranu. Ove masne kiseline pomažu u proizvodnji hormona, smanjuju upalu i pomažu u regulisanju menstrualnog ciklusa. Riba je takođe sjajan izvor proteina i vitamina A.

Izbegavajte velike dubokovodne ribe, poput nekih vrsta tune, ribe i čileanskog morskog osipa zbog potencijalnih koncentracija žive, i fokusirajte se na ribe hladne vode, kao što su losos i bakalar. Uzgojeni losos takođe sadrži antibiotike i toksične boje za hranu.

Birajte meso koje je “hranjeno travom”, kao i organsko

Konvencionalno uzgajana goveda sadrže visoki nivo dodanih hormona i antibiotika koji mogu doprineti pogoršavanju uslova kod pacijenata kojima već dominira estrogen. S druge strane, meso hranjeno travom predstavlja sjajan izvor esencijalnih masnih kiselina, malo je zasićenih masti i odličan je izvor proteina.

Ako imate endometriozu, možda trebali bi da smanjite količinu crvenog mesa koju jedete, a istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction, u avgustu 2004. godine, pokazalo je vezu između velike potrošnje crvenog mesa i endometrioze.

Birajte piletinu iz slobodnog uzgoja/organsku piletinu

Konvencionalno uzgajani pilići čuvaju se u nečistim, skučenim uslovima stanovanja i hrane se neorganskom i često, genetski modifikovanom hranom. Kada kupujete piletinu, potražite na pločici reči „bez kaveza“, „slobodna“ ili „organska“. Najbolje je kupiti piletinu na lokalnoj farmi sa slobodnim uzgojem.

Jedite žitarice samo u svom prirodnom obliku

Integralna zrnca su puna vlaknima, važnim vitaminima i imunološkim svojstvima. Vlakna su važna za pomaganje telu da se reši viška hormona i pomažu u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Izbegavajte prerađenu i rafinisanu belu hranu i žitarice, poput belog hleba i belog pirinča. Umesto toga, izaberite hleb od integralne pšenice, pirinča ili testenine od integralne pšenice, kvinoje i braon pirinča.

Jedite hranu bogatu vlaknima uz svaki obrok

Vlakna pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi što pomaže u smanjenju problema plodnosti kao što je PCOS, smanjuje imunološka pitanja i podstiče zdravu hormonsku ravnotežu. Neki primeri hrane sa visokim vlaknima su voće, povrće, tamno lisnato zelje i pasulj.

Ne treba unositi soju u bilo kojem obliku, osim ako je fermentisana kao što su miso i tempeh.

Pokazano je da sojina hrana sadrži svojstva koja oponašaju estrogen. Najbolje je izbegavati prerađenu hranu od soje, poput sojinog mleka, sojinih burgera, sojinog proteinskog praha, čipsa od soje, sojinog mesa i sojinih sireva da biste izbegli negativan uticaj na vaš hormonski balans. Ako imate hipotireozu, u potpunosti izbegavajte soju.

Izbegavajte rafinisane šećere ili voćne sokove (osim ako su sveže sokovi)

Pasterizirani sokovi poput soka od jabuka, soka od pomorandže i drugih voćnih sokova u bocama sadrže koncentrirani šećer koji može izbaciti razinu šećera u krvi i negativno utjecati na vaš imuni sistem. Takođe izbegavajte bilo koje prerađene / rafinisane i veštačke šećere. Neke sjajne alternative su stevija, med i javorov sirup.

Pijte puno čiste vode

Svakako pijte najmanje 3 lit čiste, prečišćene ili filtrirane vode dnevno. Najbolje je izbegavati vodu u bocama jer neka od plastičnih boca može doprineti hormonskoj neravnoteži zbog hemikalija koje oponašaju estrogen. Najbolja voda za izbor je destilovana. Izbegavajte vodu iz slavine, jer je utvrđeno da je voda iz slavine prekrivena štetnim pesticidima iz otpada iz poljoprivrede.

Važni hranljivi sastojci za plodnost

Iako su sve hranjive materije važne za zdravlje, postoje neke za koje se posebno pokazalo da direktno utiču na plodnost. Ispod je lista ovih hranljivih sastojaka i hrane u kojoj ih možete pronaći.

Mikronutritijenti

Antioksidanti, vitamini i minerali za plodnost

Vitamin D: Vitamin D je potreban da pomogne telu da stvori polne hormone što zauzvrat utiče na ovulaciju i hormonsku ravnotežu. Medicinska škola sa univerziteta u Jejlu sprovela je studiju na 67 neplodnih žena, gde je otkriveno da samo 7% ima normalan nivo vitamina D.

Izvori hrane: Jaja, masna riba, mlečne masti i ulje jetre bakalara. Takođe možete dobiti vitamin D ako sedete na suncu 15 do 20 minuta dnevno.

Vitamin E: Poznato je da vitamin E poboljšava zdravlje i pokretljivost sperme kod muškaraca. Jedna tuniska studija objavljena u časopisu Archives of andrology otkrila je da se pokretljivost sperme, procenat žive sperme i procenat normalnih spermatozoida povećavaju dodatkom vitamina E i selena. Vitamin E je takođe važan antioksidans koji pomaže u zaštiti integriteta DNK sperme.

Izvori hrane: Seme suncokreta, bademi, masline, spanać, papaja, tamno lisnato zelje.

CoQ10: Potreban za svaku ćeliju u telu za proizvodnju energije. Časopis „Fertility and Sterility“ objavio je brojne studije koje pokazuju da CoQ10 povećava zdravlje jajašaca i sperme. Neophodan je za pokretljivost sperme. Takođe je važan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala, štiteći DNK.

Izvori hrane: Nalazi se u mesnim plodovima mora, mada ga je vrlo teško dobiti putem ishrane. Suplementacija CoQ10 Ubikinolom je najbolji način za dobijanje CoQ10. Količine u organizmu opadaju s godinama.

Vitamin C: Vitamin C poboljšava nivo hormona i povećava plodnost kod žena sa oštećenjem lutealne faze, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu “Fertility and Sterility”. Što se tiče muškaraca, pokazalo se da vitamin C poboljšava kvalitet sperme i štiti spermu od oštećenja DNK; pomaže u smanjenju šansi za pobačaj i hromozomske probleme. Čini se da vitamin C sprečava i da se spermatozoidi skupljaju, čineći ih pokretnijima.

Izvori hrane: Obilje u biljkama i plodovima, uključujući crvenu papriku, brokoli, brusnice, kupus, krompir, paradajz i citrusno voće.

Lipoična kiselina: Lipoična kiselina je vrlo važan antioksidans, jer ne samo da pomaže u zaštiti ženskih reproduktivnih organa, već je dokazano da poboljšava kvalitet i pokretljivost sperme. Ključna korist je da lipoična kiselina takođe pomaže telu da neprestano koristi antioksidante u telu.

Izvori hrane: U malim količinama, nalazi se u krompiru, spanaću i crvenom mesu.

B6: Vitamin B6 može se koristiti kao regulator hormona. Takođe pomaže u regulisanju šećera u krvi, ublažava PMS i može biti od koristi za ublažavanje simptoma jutarnje mučnine. Pokazalo se da i za B6 pomaže Lutealni fazni defekt. 

Izvori hrane: Tuna, banana, ćuretina, jetra, losos, bakalar, spanać, bela paprika i repa, kopriva, beli luk, karfiol, gorušica, celer, kupus, šparoge, brokoli, kelj, blitva.

B12: Pokazano je da vitamin B12 poboljšava kvalitet i proizvodnju sperme. Takođe može pomoći da se pojača sluznica endometrijuma prilikom oplodnje jajašca, smanjujući šanse za pobačaj. Neke studije su otkrile da deficit B12 može povećati šanse za nepravilnu ovulaciju i, u teškim slučajevima, potpuno zaustaviti ovulaciju i ometati implantaciju embriona.

Izvori hrane: školjke, ostrige, dagnje, jetra, kavijar (riblja jaja), riba, rak, jastog, govedina, janjetina, sir, jaja.

Folna kiselina/Folat: Možda je jedan od najpoznatijih vitamina neophodnih za trudnoću folna kiselina, uobičajeni dodatak u obliku folata iz prirode, koji se nalazi u mnogim namirnicama. Ovaj vitamin pomaže u sprečavanju oštećenja neuralne cevi kao i urođenih srčanih oštećenja, raskola usana, oštećenja udova i anomalija mokraćnih puteva u plodovima u razvoju. Manjak folne kiseline može povećati rizik od prevremenog porođaja, usporavanja rasta ploda i male porođajne težine. Manjak takođe može da poveća nivo homocisteina u krvi, što može dovesti do spontanog pobačaja i komplikacija trudnoće, poput abrupcije placente i preeklampsije.

Prehrambeni izvori folata: jetra, grašak, pinto pasulj, pasulj garbanzo, šparoge, spanać, crni pasulj, mornarski pasulj, pasulj od bubrega, ogrlica.

Gvožde: Žene koje ne dobijaju dovoljne količine gvožđa mogu pretrpeti nedostatak ovulacije i moguće loše zdravlje jajnih ćelija, što može da inhibira trudnoću 60% većom nego one sa dovoljnim zalihama gvožđa u krvi. 

Izvori hrane: Sočivo, spanać, susamove semenke, pasulj, semenke bundeve (sirove), divljač, grabanzo graban, mornarski pasulj, melasa, govedina.

Selen: Selen je antioksidans koji pomaže u zaštiti jajašca i sperme od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu prouzrokovati hromozomska oštećenja, za koja se zna da su uzrok pobačaja i urođenih mana. Selen je neophodan i za stvaranje sperme. U studijama je otkriveno da i muškarci sa niskim brojem spermatozoida imaju nizak nivo selena.

Izvori hrane: Jetra, bakalar, tuna, losos, sardine, škampi, gljive krimini, ćuretina, brazilski orasi (samo jedan orah sadrži skoro 100% RDA za selen).

Cink: Kod žena cink deluje sa više od 300 različitih enzima u telu da bi stvari funkcionisale dobro. Bez toga vaše ćelije ne mogu se pravilno deliti, nivo estrogena i progesterona može izaći iz ravnoteže, a vaš reproduktivni sistem možda neće u potpunosti funkcionisati. Niski nivoi cinka direktno su povezani sa pobačajem u ranim fazama trudnoće, navodi se u izveštaju Centra za kontrolu bolesti u tehnologiji potpomognute reproduktivne tehnologije.

Cink se kod muškaraca smatra jednim od najvažnijih minerala u tragovima za mušku plodnost; Pokazano je da povećavanje nivoa cinka kod neplodnih muškaraca povećava nivo sperme, poboljšava oblik, funkciju i kvalitet muške sperme i smanjuje mušku neplodnost.

Izvori hrane: teleća jetra, ostrige, govedina, jagnjetina, divljač, semenke susama, semenke bundeve, jogurt, ćuretina, zeleni grašak, škampi. Cink se može oštetiti kuvanjem, tako da je važno jesti hranu koja sadrži cink u sirovim oblicima.

Esencijalne masne kiseline: Pokazalo se da omega-3 kiseline pomažu u plodnosti pomažući regulaciju hormona u telu, oblažu sluznicu grlića materice, pospešuju ovulaciju i uopšte poboljšavaju kvalitet materice povećavajući protok krvi u reproduktivne organe.

Omega-3 masti sadrže i dve kiseline koje su ključne za dobro zdravlje: DHA i EPA. Pokazalo se da ove dve kiseline pomažu u mnogim oblicima bolesti. Nizak nivo DHA povezan je sa depresijom i drugim problemima mentalnog zdravlja. Tokom trudnoće, nedostatak DHA može biti povezan sa preranim rođenjem, malom težinom rođenja i hiperaktivnosti kod dece.

Izvori hrane: Lanene semenke, orasi, losos, sardine, šargarepa, škampi, ljuske, semenke chia.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo kako bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Zakažite BESPLATNU konsultaciju

Kada zakažete BESPLATNU konsultaciju, IVF koordinator će vam se javiti ili pustili email sa više detalja o svim programima koji vas zanimaju i obezbediće vam individualno mišljenje od nekoliko lekara za vašu zdravstvenu situaciju, kao i savet koji tretman je najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button