Kako do boljeg AMH uz upotrebu DHEA?

Suplementi dehidroepiandrosterona odnosno DHEA-S poboljšavaju ishode vantelesne oplodnje kod loših jajnika, posebno kod žena sa niskim serumskim koncentracijama DHEA-S. Dodatak DHEA je znatno poboljšao ishode trudnoće kod žena koje pate od prevremenog starenja jajnika, kao i kod žena starijih od 40 godina čija rezerva jajnih ćelija opada kao deo prirodnog procesa starenja.

Suplement DHEA obično se propisuje 6-8 nedelja pre započinjanja IVF ciklusa za sve žene starije od 40 godina. Takođe, i mlađim ženama čiji parametri rezerve jajnika, kao što su FSH i AMH, ukazuju da su smanjile rezervu jajnika.

Svrha suplementacije DHEA je podizanje nivoa androgena u okruženju jajnika na normalan nivo, što je pokazano da poboljšava broj i kvalitet jajašaca dostupnih za aspiraciju odnosno vađenje.
Pre nego što se prepiše korišćenje DHEA, potrebno je utvrditi nivo androgena, a zatim, kada je žena na DHEA, i dalje ga pratiti. Ako nivo androgena ne dostigne željeni opseg, pacijent ostaje na DHEA suplementu i duže.

Svrha suplementacije DHEA kod hipoandrogenih neplodnih žena je poboljšanje količine i kvaliteta jajašaca. Studije su pokazale da je potrebno uzimanje DHEA dodatka najmanje 6 nedelja pre nego što se mogu uočiti statistički značajna poboljšanja u plodnosti žena. Veća efikasnost se obično postiže između 16-20 nedelja suplementacije DHEA. Ali dužina vremena nije najbolji pokazatelj – važno je da se nivo androgena žene popeo na približno gornju trećinu normalnog opsega.

Stručnjaci su u početku preporučivali da se vantelesna oplodnja započne nakon 6-8 nedelja dodavanja DHEA. Dodatak treba nastaviti uzimati neprekidno do trudnoće ili dok pacijent ne odluči da prekine pokušaje lečenja upotrebom sopstvenih jajašaca. Prema nedavnim preporukama, vreme početka ciklusa vantelesne oplodnje nakon DHEA ne bi trebalo da se zasniva samo na unapred određenom intervalu vremena uz dodatak DHEA, već i na pomenutim poboljšanjima u nivou androgena.

Sa uzimanjem suplementa DHEA može se započeti u bilo kom trenutku. Folikuli malog rasta zahtevaju najmanje 6-8 nedelja daljeg sazrevanja nakon malih faza rasta a pre dostizanja takozvane faze kada su zavisni od gonadotropina, i gde konačno pružaju odgovor na hormonsku stimulaciju i dostupni su u vantelesnim oplodnjama. To je razlog zašto se pred-suplementacija DHEA mora započeti najmanje 6 nedelja pre početka vantelesnog oplodnjeg ciklusa.

Suplementacija DHEA je kontraindikovana kod pacijenata sa istorijom karcinoma osetljivih na polne hormone kao što su pacijenti dojke, jajnika, endometrijuma i PCOS.  Istraživanje plodnosti DHEA i kliničko iskustvo pokazali su da suplementacija DHEA deluje tako što podiže nivo androgena u jajnicima na normalan nivo potreban za zdrav razvoj jajnih ćelija i poboljšane rezultate vantelesne oplodnje. Dodavanje DHEA dodatka za najmanje 6-8 nedelja pre početka vantelesnog oplodnjeg ciklusa poboljšava kvalitet jajnih ćelija i rezultira ukupnim boljim ishodima vantelesne oplodnje.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button