Kako mogu da povratim menstrualni ciklus, 2 deo

Jedan od razloga odsutnosti menstrualnog ciklusa je svakako način ishrane o kom smo pisali u prethodnom postu.

Ono što se pored neregularne ishrane bogate vitaminima i mineralima takođe može smatrati uzrocima nedostatka menstruacija pa time i ovulacije je i sledeće:

Prekomerna težina

Postoji direktna veza između nedostatka ovulacije i gojaznosti. Ćelije telesne masnoće, nazvane adipociti, stvaraju estrogen. Gojazne žene mogu imati previše estrogena zbog previše telesne masti. Ženama sa težinom koja je ispod regularne težine takođe može izostati ovulacija zbog nedostatka telesne masnoće. Možda nema dovoljno estrogena ili adekvatnih nivoa holesterola da bi se održao menstrualni ciklus.

Studije norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju i Univerziteta Severna Karolina pokazale su da žene sa ekstremnim navikama vežbanja imaju značajno niži nivo estradiola zbog niskog nivoa telesne masti u ključnim delovima tela, što takođe dovodi do izostanka ovulacije.

Estrogen je neophodan za zdravo formiranje kostiju, zdravu ekspresiju gena, održavanje zdravog nivoa holesterola i od vitalnog je značaja za zdrav menstrualni ciklus. Previše estrogena ili premalo u telu može uzrokovati da povratna sprega ne funkcioniše pravilno i menstrualni ciklus može prestati. Sada možete videti zašto je tako važno imati adekvatne količine telesne masti; ne previše i ne premalo!

PCOS

Sindrom policističnih jajnika, koji se ponekad naziva i policistična disfunkcija jajnika, je najčešći endokrini poremećaj kod žena reproduktivnog doba. Postoje dve različite i konzistentne osobine PCOS: odsutni periodi ili nedosledni menstrualni ciklusi i hipendrondrogenizam (telo proizvodi previše androgena, od kojih je najčešći testosteron).

Stres

Stres može uzrokovati da telo zaustavi menstrualni ciklus. Stres uzrokuje da telo oslobađa hormone stresa poput kortizola i adrenalina koji sprečavaju da se naši hormoni plodnosti oslobađaju u tačno vrijeme menstrualnog ciklusa. Ovo može uzrokovati poremećaj u menstrualnom ciklusu uticajem na funkciju nadbubrežne žlezde. Smanjivanje stresa i podržavanje zdravlja nadbubrežne žlijezde bitno je za zdrav menstrualni ciklus i relativno je lako na ovaj način popraviti zdravu plodnost. Nadbubrežne žlezde takođe direktno utiču na zdravlje štitne žlezde.

Problemi sa štitnom žlezdom

Loša funkcija štitne žlezde može dovesti do zaustavljanja menstrualnog ciklusa. Preaktivna štitnjača koja proizvodi previše hormona štitne žlezde naziva se hipertireoza. Hipotireoza je kada je štitnjača neaktivna i ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Odsutni menstrualni ciklus znak je hipertireoze, pri čemu neredovni ili teški ciklusi mogu biti znak hipotireoze.

Tumor hipofize

Tumor hipofize može uzrokovati poremećaje u oslobađanju i proizvodnji određenih hormona što može dovesti do zaustavljanja menstrualnog ciklusa.

Prevremeno zatajenje jajnika

POF, poznat i kao hipofunkcija jajnika, definisan je kao gubitak normalne funkcije jajnika pre navršenih 40 godina. Menstrualni ciklus može prestati pre 40 godine ili postati sporadičan. To znači da menopauza dolazi ranije nego što je to uobičajeno.

Perimenopauza i menopauza

Perimenopauza je vreme koje vodi do menopauze. Kako perimenopauza napreduje ka menopauzi, normalno je da menstrualni ciklusi postanu neredovni i da nivo hormona varira.

Menstrualni ciklus može da izostane tokom mnogih ciklusa, a zatim se iznenada vrati za par ciklusa, a zatim opet odlazi, postajući sporadičan nekoliko godina. Kako se rezerva jajnika smanjuje i zdravlje jajašaca opada, nivo FSH raste i menstrualni ciklus će postajati sve nepravilniji, sve dok na kraju ne prestane.

Menopauza se definiše kao odsutnost menstruacije u trajanju od jedne godine ili duže. Menopauza se takođe može potvrditi povišenim nivoom FSH između 60 i 100mL / L na dva ispitivanja koja su rađena najmanje mesec dana i / ili nivoima LH većim od 50mIU / L i nivoima estradiola manjim od 50pg / mL.

Prirodne terapije ne mogu preokrenuti proces starenja ili vratiti menstrualni ciklus kod žene koja je već prošla ili prolazi kroz menopauzu.

 

Kada je vreme da potražite pomoć lekara?

Ako niste imali menstruaciju tri uzastopna ciklusa ili više, vreme je da zakažete pregled kod svog lekara. On vam može pomoći da utvrdite koji su uzroci.

Većina lekara često će vam propisati oralne kontraceptive (kontracepcijske tablete) kako bi se menstrualni ciklus regulisao. Važno je shvatiti da će ova metoda prisiliti telo na ciklus i sprečiti trudnoću. Oralni kontraceptivi ne rešavaju problem zašto menstrualni ciklus izostaje, samo ga veštački izazivaju.

Srećom, postoje prirodne terapije poput bilja, specifične tehnike masaže, dodataka, tehnike smanjenja stresa i promene ishrane koje mogu da pomognu telu u regulisanju menstrualnog ciklusa u većini slučajeva.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button