Kako mogu da povratim menstrualni ciklus?

Taman ste prikupili novac i u sred ste postupka pripreme za IVF ali odjednom se nešto dogodilo i vi više nemate menstrualni ciklus. Šta ćete sad?! Da li uopšte možete da zatrudnite ako nemate ciklus? Naravno, zvaćete vašeg ginekologa i lekar će vam u 90% slučajeva prepisati (još) neke hormone koji će vratiti vaš hormonalni balans u ravnotežu.

Ali da li vam trebaju još jedni hormoni i da li ipak možete i nešto drugo da uradite po tom pitanju?

Imati zdrav ciklus prvi je korak za prirodno jačanje plodnosti i mogućnost trudnoće. Postoji bezbroj razloga zbog kojih vaš ciklus može biti nepravilan, kao što su stres, nedostatak ishrane, mala telesna masa, spuštanje kontracepcijskih tableta, hormonalna neravnoteža, perimenopauza ili drugi osnovni problemi.

Pošto se sluznica maternice kada nemate mentruaciju ne obnavlja, veoma je važno da se očisti stara krv i ponovo uspostavi zdrav ciklus. To se može prirodno i efektivno učiniti biljem i ishranom. Mnogi pacijenti nam kažu da im je ponuđen sintetički estrogen kako bi ponovo započeli svoj ciklus … uzimati sintetički estrogen za ovo pitanje je poput upotrebe hamer čekića da razbijete dršku od metle.

Period odsutnosti menstrualnog ciklusa

Period odsutnosti menstrualnog ciklusa poznat je kao amenoreja. Amenoreja je podeljena u dve različite grupe: primarna amenoreja i sekundarna amenoreja, a sekundarna amenoreja je najčešća.

Napomena: Odsutnost menstrualnih ciklusa zbog perimenopauze i menopauze se ne smatraju amenorejom.

Primarna amenoreja

Definiše se kao odsustvo menstruacije do 14. godine bez sekundarnih seksualnih karakteristika ili kao odsustvo menstruacije do 16. godine bez obzira na sekundarne seksualne karakteristike. Primeri sekundarnih seksualnih karakteristika kod žena su uvećanje grudi, širenje kukova, pazuha, stidnih dlaka i dlaka na nogama i miris tela. Primarna amenoreja je neuobičajena, javlja se kod samo 0,3% žena.

Sekundarna amenoreja

Definiše se kao izostanak menstruacije u trajanju od najmanje 3 prethodna menstrualna ciklusa, ili najmanje 6 meseci kod žene koja je ranije imala menstrualni ciklus i još uvek je u reproduktivnom dobu. Reproduktivne godine su definisane kao menarhe, kada žena započne svoj menstrualni ciklus u pubertetu, do menopauze, što se događa oko 40-55. Sekundarna amenoreja je češća od primarne amenoreje.

Koji su sve uzroci odsutnosti ciklusa?

Zaustavljen menstrualni ciklus nije bolest, to može biti znak da postoji osnovna neravnoteža u telu. Redovni menstrualni ciklus regulisan je složenim sistemom poruka i radnji koje orkestrira endokrini sistem. Endokrine žlezde zajedno rade na slanju poruka putem hormona. To se naziva povratnom petljom.

Vrlo jednostavnim rečima, hipotalamus proizvodi GnRH (hormon koji oslobađa gonadotropin) koji signalizira hipofizi da proizvodi LH (luteinizirajući hormon) i FSH (folikul stimulišući hormon) da jajnicima signalizira da je njihov red da oslobode estrogen i progesteron, koji prepoznaje od strane hipofize.

Jednostavno zar ne? I ne baš. Kao što vidite, zdrav ciklus zavisi od toga da svaki deo povratne sprege pravilno funkcioniše. Mislite na to kao na orkestar; ako je samo jedan deo ciklusa isključen, on će zaustaviti ceo menstrualni ciklus, uzrokujući neravnoteže koje mogu uticati na redovne menstrualne cikluse.

Prehrambeni nedostaci

Ponekad telo ne dobija dovoljno ishrane dnevno da bi moglo da održi normalne funkcije, uključujući menstrualni ciklus. Postoji mnogo veoma važnih hranljivih materija koje telo treba da bi održalo zdrav menstrualni ciklus. Hranjivi nedostaci mogu zapravo uzrokovati nepravilnosti u menstrualnom ciklusu i na kraju mogu zaustaviti čitav ciklus.

Ono što svakodnevno jedete čini svaki deo vašeg tela. Ti si ono što jedeš!

Naučite kako da jedete zdravu dijetu za plodnost hraneći se celovitom, integralnom ishranom! Harvard je obavio nedavno istraživanje koje je pokazalo smanjenje neplodnosti za 80% sa promenom životnog stila načinjenom prelaskom na ovakvu vrstu dijete za plodnost. Žene koje su pratile kombinaciju pet ili više životnih faktora, uključujući promenu specifičnih aspekata ishrane, doživele su više od 80% manji relativni rizik od neplodnosti zbog ovulatornih poremećaja u poređenju sa ženama koje se ne bave ni jednim faktorom.

Uzimanje širokog spektra integralnih namirnica od vitalnog je značaja za zdrav menstrualni ciklus. Telo se oslanja na hranu koju svakodnevno konzumiramo kako bi funkcionisalo u najboljem redu. Postoje ključna hrana koja podržavaju zdrav menstrualni ciklus; ako bilo koja od ovih nedostaje, može doći do nedostatka koji može doprineti nepostojanju ciklusa.

Budite sigurni da imate dovoljno sledećeg:

Gvožđe: Studije su pokazale da žene koje ne dobijaju dovoljne količine gvožđa mogu pretrpeti anovulaciju (nedostatak ovulacije) i verovatno loše zdravlje jajnih ćelija, što može da inhibira trudnoću 60% veću od onih žena koje imaju dovoljno zaliha gvožđa u krvi. Hrana bogata gvožđem podeljena je u dve grupe heme i neheme. To jednostavno znači da dolazi iz životinjskog ili neživotinjskog izvora. Izvori hema gvožđa su hranjeni travom, organski bikovi, piletina, jaja, govedina.

Hrana bogata gvožđem uključuje semenke bundeve i suncokreta, pasulj, koprivu, amarant, tamno lisnato zelje, morske alge i kinou. Što se tiče gvožđa u istraživanju žena koje su imale probleme sa ovulacijom, 40% je postalo plodno nakon dodavanja gvožđa.

Vitamin C: Vitamin C može da poboljša nivo hormona i poveća plodnost kod žena. Telo zahteva izvore vitamina C iz hrane za pravilnu apsorpciju gvožđa, zato budite sigurni da jedete hranu bogatu vitaminom C kada konzumirate hranu koja sadrži puno gvožđa. Odlični izvori vitamina C su crvena paprika, narandže, jagode i čaj od cveta hibiskusa.

B vitamini: Zeleno povrće bogato je vitaminima grupe B koji su neophodni za pravilan hormonski balans. Pomislite na blitvu, kelj, morske alge, spirulinu, koprivu, peršun i bosiljak.

Esencijalne masne kiseline: EFA ​​su važne za proizvodnju hormona. Mnoge žene imaju malu količinu EFA, posebno omega 3. Neke namirnice bogate EFA su lanene semenke, orasi, losos, sardine, šargarepa, škampi, semenke chia i ulje jetre bakalara.

Holesterol: holesterol je neophodan za proizvodnju hormona. Izbegavajte da jedete dijetu sa „niskom masnoćom“ i obavezno jedete dijetu koja uključuje životinjske proizvode masnog porekla dobijene od životinja hranjenih travom. Hrana bogata čistim holesterolom: govedina koja se hrani travom, sirovo mleko od krava ili koza koje se hrane travom, jogurt i kefir u punomasnom mleku, jaja od koka koje se hrane travom, maslac iz mleka krava hranjenih travom i kokosovo ulje.

Vlakna: Vlakna pomažu u uklanjanju viška hormona iz tela što može izazvati hormonsku neravnotežu. Vlakna takođe pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, što pomaže u smanjenju nekih faktora neplodnosti kao što su PCOS i imunološka stanja, i podstiče zdravu hormonsku ravnotežu. Neki primeri hrane sa visokim vlaknima su sveže voće, povrće, tamno lisnato zelje i pasulj.

Cink: Ovo je samo jedan od minerala koji telo koristi da održi nivo hormona (poput estrogena, progesterona i testosterona) stabilnim tokom celog menstrualnog ciklusa. Ženinom telu je potrebna određena količina cinka da bi zrela jajašca sazrela za oplodnju. Najbogatiji izvori cinka su ostrige, sirove semenke bundeve, sezamovo seme i tahini (maslac sezamovog semena).

Odličan način da podržite telo u dobijanju svih potrebnih hranljivih materija koje su mu potrebne svakodnevno jeste uzimanje multivitamina iz cele hrane. Uključivanje multivitamina sa hranom, zajedno sa dijetom plodnosti, jedan je od prvih koraka u povratku menstruacije!

Tražite pomoć stručnjaka

U mnogo slučajeva, pravilni individualni pristup može dovesti i do uspeha IVF uz pomoć i vođstvo nutricioniste – stručnjaka za ishranu. Ovi profesionalci vam mogu izraditi i plan eliminacije štetnih elemenata u vašoj ishrani, na osnovu vaših tegoba koje imate. Obratite nam se za pomoć i mi ćemo vas povezati sa adekvatnim osobama.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button