Kako se embrioni ocenjuju?

Kada pacijent ima na raspolaganju više embriona, mora odlučiti koliko će i koji embrion preneti putem embrio transfera. Odluka nosi velike implikacije na zdravlje osobe koja rađa, zdravlje potomstva, verovatnoću da transfer dovede do živog rođenja deteta.

Na početku želimo da istaknemo da verujemo da većina lekara i klinika imaju jedinstven cilj da pomognu u obezbeđivanju zdrave trudnoće i porođaja. Kao pacijentima, nama je lako da pretpostavimo dodatne motive bez pažljivog razmatranja problema. Na primer, neki od nas se pitaju da li naš lekar insistira na transferu jednog kvalitetnog embriona da bi povećao šanse da ćemo morati da platimo dodatni transfer da bismo zatrudneli.

Kao što ćete videti kada pročitate tekst, postoje kritični medicinski razlozi za preporuku o transferu jednog ali kvalitetnog embriona. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da vodite produktivnu diskusiju sa vašim lekarom o ovoj lako neshvatljivoj, ali kritičnoj temi – odabir i transfer jednog embriona.

Kako IVF klinike ocenjuju embrioni?

Klinike će često koristiti dva ili tri kriterijuma da bi utvrdile koji je embrion najbolji i treba ga prvo preneti u embrio transferu. Oni uključuju:

  • Koliko se brzo embrion deli: Koliko brzo embrion dostiže određenu fazu razvoja (poput faze blastociste ili cepanja).
  • Morfološko ocenjivanje: tumačenje embriologa kako se pojavljuju određeni regioni embriona.
  • Genetsko testiranje pre implantacije: Da li laboratorija koja će raditi genetsko testiranje veruje da embrion ima odgovarajući broj hromozoma.

Većina stručnjaka će vam reći da brzina kojom embrion dostigne bilo koju fazu (poput faze blastociste) korelira sa verovatnoćom uspeha. Ispod su podaci iz preko 1.000 transfera smrznuto-odmrznutih embriona sa rezultatima razbijenim do dana kada su embrioni dostigli fazu blastociste.

ocenjivanje-embriona

Kao što vidite, verovatnije je da će embrioni koji su za pet dana dostigli fazu blastociste dovesti do rođenja. Ali, i embrioni koji dođu do blastociste za šest dana očigledno imaju potencijal da dovedu do rađanja u nešto manjoj meri nego oni starosti 5 dan. Za pacijente koji razmišljaju o prenošenju embriona na 3 dan, važi isto: što ranije embrion dostigne tu fazu, veća je verovatnoća da će dovesti do rođenja.

Obično se embrioni ocenjuju na skali koja uključuje jedan broj praćen sa dva slova (poput 4AB). To se naziva morfološka procena. Ova kombinacija brojeva i slova predstavlja koliko je embrion „proširen“, koliko ćelija sadrži unutrašnju ćelijsku masu (koja se razvija u fetus) i trofektodermu (koja se razvija u placentu).

ocenjivanje-embriona

Iako je sposobnost embriona da se razvija odnosno „proširi“ prvo navedeno, to nije najvažnija ocena. Najvažnija ocena pripada stepenu unutrašnje ćelijske mase (Inner Cell Mass) ili onoga što će postati fetus. Analiza preko 500 embriona na Univerzitetu Severne Karoline u USA otkrila je da je ocenjivanje unutrašnje ćelijske mase u najvećoj korelaciji sa verovatnoćom uspeha embriona.

Kritično pitanje je, zajedno sa tim, koliko dobro ove tri morfološke ocene odgovaraju verovatnoći da će embrion dovesti do živorođenog deteta? To može biti teško proceniti, jer vaganje i slaganje različitih ocena u okviru 3 različita kriterijuma podleže tumačenju (na primer, da li je 3AA bolji od 4AB?). Međutim, većina studija koje su to pokušale doći do dva zaključka:

 

  • Embrion koji ima bolje morfološke osobine verovatnije će dovesti do živorođene dece nego embrion koji ima slabije morfološke osobine;
  • Pa ipak, morfologija ne predviđa da li će embrion funkcionisati; Embrioni „sjajnog izgleda“ često propadaju, a embrioni „manje dobrog izgleda“ vrlo su sposobni za uspeh;

 

Kao što će vam reći mnogi stručnjaci, ocenjivanje unutrašnje ćelijske mase i trofektoderme je subjektivno, a neke laboratorije su oštrije u ocenjivanju od drugih. Zbog toga je teško generalizovati koliko često embrion „AA“, „AB“, „BA“, „CC“ (ili šta već imate) dovede do živorođene dece. Takođe, iz tog razloga može biti korisno dobiti i sliku embriona iz laboratorije u slučaju da želite da neka druga laboratorija takođe oceni koji embrioni najviše obećavaju.

 

Mnogo pouzdaniji način da znate da čuvate i prenosite zdrav embrion je da koristite PGS analizu embriona. Više o tome koje su sve benefiti korišćenja pre-implatacione genetske analize embriona možete pročitati u našem tekstu u kojem objasnili sve o ovoj pre-implatacionoj genetskoj analizi embriona.

 

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Tri meseca za sazrevanje sperme: Zašto je ovo važno?

Šta je sazrevanje sperme i zašto je važno?

Stope uspeha surogat programa

Koliko je visoka stopa uspeha surogat programa.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button