Kako vas PGS vodi do živog rođenja deteta?

 

Vrlo je jednostavno, konačno postoji metoda pomoću koju znate da prenosite samo zdrav embrion – PGS odnosno pre-implatacioni genetski pregled embriona je metoda pomoću koje ćete značajno povećati svoje šanse za uspeh IVF, trudnoću i što je najvažnije živo rođenje zdravog deteta.

Da, sada je moguće utvrditi da li je embrion pravilno razvijen i zdrav još pre njegovog vraćanja u matericu pacijentkinje.

PGS testiranje embriona nakon njegovog kreiranja u laboratoriji ima velike prednosti po kojima se izdvaja i samim tim preporučuje za pacijentkinje koje su u starije od 40 godina, jer se nakon 40 godine žene značajno povećava broj razvijenih aneuplodnih (nepravilnih) embriona kao rezultat lošeg kvaliteta jajnih ćelija.

Ali što je to tako značajno za uspeh IVF?

PGS deluje kao preventiva pobačajima i neuspelim embrio transferima

Sada lekar uz pomoć ovog metoda može da detektuje embrion koji nema šanse da dovede do živog rođenja deteta, a to može značajno da vam pomogne da izbegnete neuspelu implantaciju ili embrio transfer koji će završiti pobačajem.

Naravno ovo je posebno važno kod vas koje ste starije od 40 godina i koje ste sklonije kreiranju aneuplodnih embriona. Kreiranje aneuplodnih embriona je nažalost direktna posledica nekvalitetnih jajnih ćelija koje su uobičajene za žene u ovim godinama.

Na grafikonu ispod teksta pogledajte koji su procenti za smanjenje šanse za pobačaj u slučajevima kada se tokom IVF programa primenjuje ili ukoliko se ne primenjuje metod PGS.

koriscenje-pgs-smanjuje-verovatnocu-za-pobacaj

PGS deluje kao preventiva bespotrebnom trošenju novca kao i emocija na neuspele IVF

PGS će vas sačuvati od emocionalnog kraha koji ste verovatno već nekoliko puta do sada morali da proživlljavate, svaki put kada embrio transfer nije uspeo ili ako ste doživeli pobačaj, a sačuvaće vas i od finansijskih troškova sledećeg transfera koji će ukoliko ne uključite PGS metod neminovno dovesti ili do neuspele impantacije ili do pobačaja.

PGS dramatično unapređuje rezultat IVF za pacijente. Ako imate 41 godinu, i imate 45% šanse da vam IVF uspe, a na sve to vam lekar prenese netestiran embrion i vi doživite pobačaj, onda morate da čekate 3 do 6 meseci da možete da krenete sa novim IVF programom, kako bi se telo oporavilo od svega.

To je jako puno izgubljenog vremena za godine u kojima se nalazite, a da ne spominjemo emocionalnu traumu – lekari često pričaju o pobačaju kao da to nije ništa…a to je veliki gubitak za pacijente.

 

Ako pričamo u uštedi novca, ovako to izgleda:

 

bez PGS do 1 deteta

< 35 godina                           2 IVF + 2 FET 6.000 + 5.000 EUR
< 40 godina    3-4 IVF + 3 FET 9-12.000 + 7.500 EUR
< 45 godina   4-5 IVF + 3-4 FET 12-15.000 + 7,5-10.000 EUR

 

sa PGS do 1 deteta

< 35 godina 1 IVF/PGS + 1 FET 6.500 + 2.500 EUR
< 40 godina   1 IVF/PGS + 2 FET 6.500 + 5.000 EUR
< 45 godina  2 IVF/PGS + 1 FET 13.000 + 2.500 EUR

 

Upotrebom metode preimplatacijske genetske dijagnostike u programu vantelesne oplodnje, posebno za pacijentkinje koje imaju više od 40 godina, možete videti drastičnu razliku u novcu koji je potrebno da odvojite kako biste došli do prvog deteta, više o tome kako uštedeti novac korišćenjem PGS metode možete pročitati i u našem tekstu koji smo napisali samo o ovoj prednosti PGS-a.

 

PGS promoviše upotrebu sigurnog prenosa jednog embriona

Verovatno ste do sada već čitali o tome kolika je prednost prenosa jednog (ali kvalitetnog) embriona za žene koje vantelesnu oplodnju realizuju u poznijim godinama. Mnogi lekari i klinike će vam reći da kada pacijenti urade PGS, onda će i radije ići na sigurniji prenos samo jednog embriona. To je zato što su i lekar i pacijent onda uvereniji da će testirani embrioni doneti živo rođenje deteta.

Na grafikonu ispod teksta možete videti uporedni prikaz odnosa PGS i prenosa embriona, odnosno situacije u kojoj lekari parovima koji su koristili PGS u toku svog IVF postupka mnogo više preporučuju metodu prenosa jednog embriona tokom embrio transfera za razliku IVF programa u kojima se ovaj metod nije koristio.

odnos-pgs-i-prenosa-embriona

Promovisanje transfera jednog embriona je izuzetno važna stvar zato što značajno smanjuje rizike i za majku i za plod.

Prenos više od jednog embriona nosi značajan rizik. Kada se prenese jedan embrion, samo 1% porođaja rezultira blizancima, ali kada se prenese više embriona, 27% porođaja rezultira blizancima.

Ovde se ne radi samo o tome da li vi želite više dece i da li ste spremni za blizance ili trojke – višeplodna trudnoća i rađanje više beba je opasno. Komplikacije tokom porođaja kod majke i dece znatno se povećavaju (2 – 5 x) sa višeplodnim porođajima.

Na grafikonu ispod slike smo prikazali samo 3 najveća rizika koja prete ukoliko dođe do višeplodne trudnoće i koliko taj procenat raste kod višeplodnih trudnoća.

odnos-rizika-i-broja-zametaka

Ovde je važno napomenuti da je moguće imati veće stope rizika, a opet malu verovatnoću za loš ishod. Međutim, višeplodna trudnoća dovodi do prevremenog porođaja i male telesne težine novorođenčeta u 57% slučajeva kod blizanaca i 97% slučajeva kod trojki.

Zašto je ovo važno? Mala težina bebe na porođaju i prevremeno rođene bebe beleže niže kognitivne rezultate koji se izjednačavaju sa desetinama poena na IQ testu. Samo u poslednjem mesecu trudnoće beba povećava kortikalnu sivu masu u mozgu za 50%, a mijelinizovanu belu materiju trostruko.

Bolje planiranje porodice uz korišćenje PGS analize

Mnogi od vas koji se borite sa neplodnošću se ne nadate da ćete imati samo jedno dete, već da ćete izgraditi čitavu porodicu putem vantelesne oplodnje. To može biti moguće i iz samo jedne pojedinačne aspiracije jajnih ćelija, ukoliko se pametno postupa. Obradićemo ovo što želimo da kažemo na primeru.

 

Zamislimo sada dva scenarija za porodicu koja je radila aspiraciju u januaru 2018. godine i koja je imala jedan održiv embrion koji bi mogao dovesti do bebe i dodatne embrione koji su svi bili aneuploidni, ali oni žele više dece.

Ukoliko porodica koristi PGS testiranje:

Porodica testira svoje dodatne embrione sa PGS-om, shvata da nijedan od dodatnih embriona verovatno neće dovesti do uspeha, i rade još jedan ciklus stimulacije u martu 2018. Posle toga, porodica prenosi embrion i dobija svoje prvo dete u decembru 2018. Ovde ova porodica stoji sa jednom bebom i novom serijom dobrih embriona u martu 2018. godine.

Ukoliko porodica ne uradi PGS testiranje:

Porodica odlučuje da svoj dobar embrion prebaci u martu 2018. godine, majka zatrudni i rodi u decembru 2018. Posle godinu dana oporavka, porodica odlučuje da prenese svoje sledeće embrione u decembru 2019. Taj prenos se završava pobačajem (setite se, ti dodatni embrioni su bili aneuploidni) u januaru 2020. Nakon dva meseca čekanja da se oporave, porodica započinje svoju drugu stimulaciju i aspiraciju jajnih ćelija u martu 2020. Ovde ova porodica ima jednu bebu i novu seriju embriona u martu 2020. godine.

 

Ista porodica, isti završetak IVF (jedno dete), ali početak kreiranja drugog deteta i mogućnost korišćenja stvorenih embriona sa drastičnom razlikom od 2 godine: mart 2018. u odnosu na mart 2020. Koliko su ove dve godine važne? To zavisi od žene do žene, ali uglavnom su značajne ako znamo da je kod žena sa više od 40 godina procenat živog rođenja deteta ispod 15%.

Zaključak

Zaključak celokupne analize koju smo izradili za vas je da ukoliko ste se već suočili sa smanjenim brojem jajnih ćelija a svesni ste i toga da je pitanje kakvog su one kvaliteta, a želite da ipak probate da iskoristite svoje jajne ćelije za dolazak do potomstva, najbolji put za to je uvesti u svoj sledeći IVF pokušaj i korišćenje metode preimplatacijskog genetskog testiranja embriona koje ćete kreirati.

Poštedite sebe ponovnih trauma i bespotrebnog bacanja novca na još jedan IVF, a posebno je važno da sačuvate i to malo jajnih ćelija koje su vam ostale i da ih što mudrije i bezbolnije iskoristite na svom putu ali do zdrave bebe.

 

Ukoliko imate 40+ i zanima vas da realizujete VTO program sa višom stopom sigurnosti i uspeha, odnosno sa PGS analizom embriona, kontaktirajte nas:

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

 

 

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button