Kako znate da je spermogram dobar?

Kada želimo da utvrdimo da li muškarac ima problem sa plodnošću obično je dovoljna jedna analiza – spermogram. I onda dobijemo jedan papir na kome pišu neki silni brojevi koji znače neke silne pokazatelje. A kako da znate da li je vaš spermogram, dobar, srednji, loš? Kako da znate šta je „dovoljno za oplodnju“? Hoćete moći da napravite dete prirodnim putem ili moramo na vantelesnu oplodnju? Gomila nerazumevanja i nedoumica.

Pa da počnemo prvo sa tim: koji se sve apsekti spermograma analiziraju i koji se to parametri smatraju „normalnim“?

Loš kvalitet sperme je primarni uzrok neplodnosti kod parova u približno 20% slučajeva. Ostalih 25% parova koji imaju poteškoća sa začećem uzrokovano je barem delimično zbog muške neplodnosti.

Procena kvaliteta sperme je prva i najočiglednija faza u pokušaju da se razume uzrok neplodnosti kod muškaraca.

Druga faza je traženje kako poboljšati plodnost. U mnogim slučajevima postoji čitav niz medicinskih opcija. Međutim, fokusiranje na dobru ishranu i određene hranljive sastojke može prirodno poboljšati plodnost, plus poboljšati opšte zdravlje i blagostanje.

Šta je analiza sperme?

Najefikasniji način za utvrđivanje zdravlja spermatozoida je detaljna analiza uzorka sveže sperme koja može da pomogne u dijagnostici neplodnosti kod muškarca. Rezultati analize sperme mogu pomoći u identifikovanju specifičnih problema plodnosti i koraka koji se mogu preduzeti za poboljšanje plodnosti.

Iako se semena tečnost može ispuštati u velikoj količini, samo 5% nje čini sperma. Preostala semena tečnost sadrži niz tečnosti koje se izlučuju kroz genitalni trakt. Najveći procenat sperme je koncentrisan u prvoj fazi ejakulacije. Ovi spermatozoidi su ujedno i najpokretljiviji i verovatnije će oploditi jajnu ćeliju u odnosu na ostale.

Važno je shvatiti da analiza sperme nije kompletna procena plodnosti. Nije moguće proceniti sve aspekte funkcije sperme, na primer njena sposobnost pronalaženja i oplođenja jajne ćelije. Takođe, ako rezultati ukazuju na lošu plodnost, ne mora nužno značiti da prirodno začeće nije moguće. Sposobnost začeća opadaće sa porastom defekata sperme, iako u većini slučajeva postoje koraci koji se mogu preduzeti za poboljšanje zdravlja sperme.

Kako zapravo izgleda analiza sperme?

Kada muškarac da uzorak, istražuje se nekoliko aspekata sperme. Procenjuje se broj spermatozoida (koncentracija), njihov oblik (morfologija) i kretanje (pokretljivost), kao i karakteristike tečnosti, kao što su zapremina, broj belih krvnih zrnaca i antitela.

Važno je napomenuti da kvalitet semena može biti veoma različit od uzorka do uzorka. Iz tog razloga su potrebna dva ili tri uzorka za tačnu analizu kvaliteta i plodnosti semena. Ove uzorke treba raditi u razmaku od nekoliko nedelja. Takođe, bolest može oštetiti broj i funkciju sperme. Može proći i nekoliko meseci da se kvalitet sperme vrati u normalu, posebno nakon visoke temperature. U ovom slučaju, uzorke treba dostaviti nakon nekoliko meseci kako bi se osigurao tačniji rezultat.

Normalni parametri spermograma izgledaju na sledeći način:

  • Koncentracija sperme > 20 miliona sperme / ml.
  • Morfologija sperme > 15% normalnih oblika
  • Pokretljivost sperme > 50% pri kretanju napred
  • Antitela na spermu < 50% sperme sa lepljivim česticama
  • Zapremina semena > 2,0 ml.
  • Bela krvna zrnca < 1 milion ćelija / ml.

Razumevanje rezultata analize sperme

1. Koncentracija sperme

Koncentracija ili broj sperme određuje se prema tome koliko je sperme prisutno u svakom mililitru sperme. Koncentracija veća od 20 miliona sperme na mililitar smatra se zdravim brojem sperme. Bilo koja brojka ispod ove klasifikovana je kao mali broj spermatozoida (oligozoospermija).

Ako u analizi nije pronađena sperma, moguće je da postoji prepreka koja sprečava protok sperme ili odsustvo stvaranja sperme. Nazvano azoospermijom, ovo zdravstveno stanje pogađa približno 2% muške populacije i čini muškarce neplodnim.

2. Morfologija sperme

Sposobnost oplodnje jajne ćelije delom je određena morfologijom sperme. Tokom analize sperme, sperma se stručno analizira pod mikroskopom kako bi se procenili oblik i proporcije repa, sredine i glave.

Kod ljudi, idealan oblik sperme, definisan kao „normalna“ sperma, ne proizvodi se u visokim koncentracijama, pa se donja granica od 15% normalne sperme smatra prihvatljivom.

Jednom kada procenat normalne sperme padne ispod 15%, plodnost takođe opada. Kod muškaraca sa normalnim procentom sperme manjim od 5% začeće će biti posebno teško.

3. Pokretljivost sperme

Iako je mali broj sperme najčešći razlog loše plodnosti, niska pokretljivost sperme (astenospermija) takođe može predstavljati problem. Ove dve karakteristike se često javljaju zajedno, što koncepciju čini dodatnim izazovom.

Smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kažu da se muškarac smatra plodnim ako ima minimalnu „progresivnu pokretljivost“, tj. stepen a + b. od 32%, ekvivalentno 4,8 miliona / ml sperme (minimalni potrebni broj spermatozoida po SZO je 15 miliona po ml x 32%). Vitalnost mora biti najmanje 60% živih spermatozoida.

Faktori koji mogu uticati na pokretljivost sperme uključuju strukturne probleme povezane sa repom, smrt spermatozoida (nekrospermija) i autoimunost protiv sperme.

4. Antitela na spermu

Ovo stanje čini približno 6% muške neplodnosti. Autoimunost sperme se javlja kada imunološki sistem tela napada spermu kao deo svog prirodnog odbrambenog mehanizma od stranih organizama i supstanci.

Iako su spermatozoidi normalno zaštićeni od imunološkog sistema, neki muškarci proizvode antitela koja ciljaju spermu i smanjuju im životni vek. Oni se prikače za površinu sperme, smanjujući pokretljivost i sposobnost prodiranja u jajnu ćeliju.

Ova antitela se mogu razviti nakon nekog oblika traume testisa ili operacije, poput vazektomije. U mnogim uzrocima nije moguće odrediti pokretač za razvoj antitela na spermu. Tokom analize sperme radi se jednostavan imunozrni test za otkrivanje koncentracije antisperm antitela.

5. Zapremina semena

Količina proizvedenog semena se meri kako bi se utvrdilo da li postoji začepljenje semenskih vrećica – testisa. Zapremine manje od 2 mililitara mogu ukazivati na prepreku koja sprečava dovoljnu koncentraciju sperme u semenoj tečnosti i smanjuje plodnost.

Najčešći uzrok malog volumena sperme je hormonska neravnoteža. Kako muškarci stare, opadanje muških polnih hormona dovodi do toga da telo proizvodi manje sperme. Nutritivni nedostaci, bolesti, povrede testisa i retke seksualne aktivnosti takođe smanjuju količinu semena.

6. Broj belih krvnih zrnaca

Visok broj belih krvnih zrnaca (veći od 1 milion ćelija na mililitar) može ukazivati na infekciju genitalnog trakta koja može oštetiti spermu. Iako možda neće biti primetnih simptoma infekcije, visok broj belih krvnih zrnaca zahtevaće dalju istragu i mogući kurs antibiotika.

7. Ostala merenja parametara semena

Pored procene broja belih krvnih zrnaca, meri se i vitalnost sperme. Nizak procenat žive sperme takođe može sugerisati infekciju ili probleme u kretanju kroz genitalni trakt.

Takođe se mere pH i nivo fruktoze. Kisela sperma (nizak pH) i / ili odsustvo fruktoze mogu ukazivati na začepljenje semenskih vrećica, a alkalno seme (visok pH) može ukazivati na infekciju. PH između 7,2 i 7,8 smatra se zdravim.

Zaključak

Neplodnost kod muškaraca je vrlo česta i može biti izvor anksioznosti. Sprovođenje analize sperme pomoći će identifikovanju bilo kakvih problema sa proizvodnjom i kvalitetom sperme.

Iako skrining sperme ne može da identifikuje sve potencijalne uzroke za podplodnost, istaknuće najčešće uzroke, kao što je nizak broj sperme, loša pokretljivost i morfološki problemi.

Razumevanjem tačnog stanja, moguće je preduzeti korake za poboljšanje plodnosti kod muškarca. Bez obzira da li već imate neku dijagnozu ili ste se tek nedavno odlučili za bebu, odmah možete preduzeti mere. Male jednostavne promene pomoći će vam da poboljšate kvalitet svoje sperme i povećate trenutne šanse za trudnoću.

Pratite nas pažljivo jer ćemo u narednom periodu posebno obraditi mušku neplodnost i kako da je se rešite i dođete do bebe.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp  +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button