Koja se azoospermija leči, a koja ne?

Kada čujemo za dijagnozu azoospermije, odmah nam se ceo svet sruši jer pomislimo kako to znači da je nemoguće koristiti spermu muškarca čak i u postupku vantelesne oplodnje. Ne očajavajte, i nije baš sve tako. Postoje različite vrste azoospermije, pročitajte više šta se i kako može lečiti.

Koja se azoospermija leči a koja ne?

Azoospermija je opšti termin koji se koristi za opisivanje situacija u kojima laboratorija ne pronalazi spermu tokom analize sperme. To utiče na 1% svih muškaraca i obuhvata 10 – 20% slučajeva muškog faktora neplodnosti.

Važna činjenica koju treba istaći je da mnogi muškarci / parovi koji pokušavaju da zatrudne sa azoospermijom NE moraju da koriste donorsku spermu.

Većina pacijenata sa azoospermijom u stvari ima spermu i jednostavno je problem u njenoj “proizvodnji” ili pronalaženju. Uobičajeno je problem u jednoj od tri stvari:

  • Pre-testikularna azoospermija: testisi nisu stimulisani da proizvode spermu (2% slučajeva azoospermije)
  • Azoospermija testisa: testisi su stimulisani, ali ne mogu da proizvedu spermu (60% slučajeva)
  • Post-testikularna azoospermija: testisi proizvode spermu, ali nema ejakulacije (35 – 40% slučajeva).

Predtestikularna azoospermija

Tipično, azoospermiju pre testisa pokreće hormonska neravnoteža. U ovom slučaju dolazi do poremećaja hipotalamusa, dela mozga koji nadgleda aktivnost hormona, ili u hipofizi, žlezdi u telu koja od hipotalamusa prima signale da luči više ili manje hormona. Krajnji rezultat je da se hormoni koji su potrebni za proizvodnju sperme (FSH, LH ili testosteron) ne proizvode pravilno.

Često se predtestikularna azoospermija veoma uspešno leči bez vantelesne oplodnje i, ako je azoospermija rezultat faktora životnog stila (naime loše prehrane, debljanja ili upotrebe steroida), može se izlečiti.

Muškarcima se često daju suplementi FSH i LH kako bi nadoknadili svoju nesposobnost da proizvedu bilo koji od njih, a ako muškarac uzima testosteron biće mu nežno smanjen kako ne bi izazvao psihološki pad. U oko 90% slučajeva, muškarci počinju sa ejakulacijom sperme nakon 6 meseci lečenja, a mnogi parovi mogu izbeći podvrgavanje inseminaciji ili vantelesnoj oplodnji radi začeća.

Azoospermija testisa (neopstruktivna azoospermija)

U ovoj situaciji, čovekovo telo proizvodi odgovarajuću količinu hormona, ali testisi ne reaguju pravilno na hormone i ne proizvode spermu. Lekari to nazivaju i neopstruktivnom azoospermijom jer, prema svemu sudeći, ne postoji ništa što fizički blokira proizvodnju i ejakulaciju sperme.

Nažalost, ovo je verovatno najteža vrsta neplodnosti muškog faktora za lečenje. Dijagnostikovanje azoospermije testisa može biti relativno bezbolno ili složenije. Ako muškarac zabeleži povišen nivo FSH ili LH, većina lekara može sa sigurnošću označiti problem kao azoospermiju testisa.

Međutim, ako se ti nivoi FSH ili LH normalno čitaju, možda neće biti jasno da li je problem po prirodi testisa ili je rezultat neke blokade. Ako reproduktivni urolog ne može da pronađe fizičku prepreku, tada će možda trebati da izvrši biopsiju testisa da bi potvrdio da je problem u testisima.

Azoospermija testisa postoji u različitim vrstama, neke se mogu lečiti, a druge ne. Kao što smo pomenuli, ako se problem odnosi na varikočelu koja je oštetila testise, tada vantelesna oplodnja sa ICSI pokazuje relativno dobre rezultate.

Pronalaženje sperme sa TESE i MicroTESE

U nekim slučajevima azoospermije testisa, testisi i dalje mogu proizvesti zrelu spermu i, u tom slučaju, invazivnim postupkom – bilo TESE ili MicroTESE – ta sperma se može izvući direktno iz testisa za upotrebu u vantelesnoj oplodnji sa ICSI.

Kada se spermatozoidi moraju hirurški izvaditi iz testisa, IVF je neophodan i to ICSI oplodnjom. ICSI je postupak ubrizgavanja pojedinačnih spermatozoida direktno u žensku jajnu ćeliju. Kada se spermatozoidi hirurški izvade iz testisa, tako malo ih je dostupno da samo oplodnja ICSI-jem ima šanse da uspe. ICSI se može uraditi samo ako su ženska jajašca i muška sperma dostupni u laboratoriji, što znači da je podvrgavanje vantelesnoj oplodnji neophodno.

Ako se uzme sperma, veruje se da će 25 – 30% pacijenata na kraju završiti sa živorođenim detetom iz vantelesne oplodnje sa ICSI.

U MicroTESE postupku hirurg pažljive i detaljnije pregleda uzeto tkivo, pod mikroskopom. Pročitajte više o našem IVF programu uz korišćenje TESE ili MicroTESE metoda 

Korišćenje sveže ili smrznute hirurški preuzete sperme

Uz MicroTESE (jedan od hirurških pristupa), sperma se može izvaditi iz testisa u oko 60% slučajeva. Kada se uzme sperma, ona se može koristiti odmah (što je poznato kao „sveža“ sperma) ili nakon što je zamrznuta i kasnije odmrznuta (poznata kao „smrznuta“ sperma).

Istraživanja kažu da nema puno razlike u uspešnosti kod parova koji su koristili svežu ili smrznutu spermu testisa.

Kada se azoospermija NE može lečiti?

Nažalost kod nekih muškaraca sa AFZa ili AFZb mikrodelecijom Y hromozoma – genetskim indikatorom – kod koga nažalost microTESE UGLAVNOM neće pomoći I u tim slučajevima par treba da razmišlja o drugim opcijama.

Na osnovu konrektne dijagnoze ćemo moći da kažemo da li će se pronaći sperma posle microTESE. POstoje neke genetske dijagnoze kod kojih ima šanse, ali postoje stanja kod kojih jednostavno nema razloga prolaziti ove invazivne metode.

Posttestikularna azoospermija

U ovoj situaciji postoji signal da se sperma proizvodi, ali iz nekog razloga se ne ejakulira. Ovo uobičajeno znači da postoji neka blokada kao što je vazektomija ili neka infekcija i uobičajeno se može uspešno lečiti.

Postoji još jedno opasno stanje koje ima ove simptome, a to je CISTIČNA FIBROZA. U ovim slučajevima potrebno je uz pomoć IVF uraditi i genetsku dijagnostiku tj. PGD embriona kako bi se izbeglo prenošenje ovog oboljenja na dete.

Skoro sve vrste azoospermije se vrlo uspešno mogu lečiti najnovijim metodama lečenja koje se primenjuju u inostranstvu a to su matične ćelije. Pročitajte više o našem programu lečenja neplodnosti kod muškaraca putem matičnih ćelija. 

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button