Koliko embriona se uobičajeno prenosi tokom ciklusa vantelesne oplodnje?

Jedno od pitanja koje često postavljaju parovi koji prolaze kroz vatelesnu oplodnju je koliko embriona se obično prenosi tokom procedure embrio transfera.

Razumevanje ovog aspekta može biti od presudne važnosti za buduće roditelje. U ovom tekstu ćemo istražiti faktore koji utiču na odluku koliko embriona će se preneti tokom embrio transfera i šta se smatra optimalnim brojem.

Vantelesna oplodnja i embrioni – kreiranje i uzgoj

Tokom procesa vantelesne oplodnje (VTO), ženske reproduktivne ćelije i spermatozoidi muškarca spajaju se u laboratorijskim uslovima kako bi se formirali embrioni koji se potom prenose u matericu buduće majke.

Faktori koji određuju broj embriona za embrio transfer

   1. Godine žene: Starost žene igra ključnu ulogu u broju embriona koji se mogu dobiti tokom ciklusa vantelesne oplodnje, zbog toga što su i jajne ćelije kod starijih žena lošijeg kvaliteta (kvalitet opada naglo nakon 40te godine života). Mlađe žene obično imaju veći broj jajnih ćelija, što može rezultirati većim brojem kreiranih embriona.

Kod mlađih žena ispod 40 godina starosti sa dobro očuvanom rezervom jajnih ćelija se ukoliko se kreiraju kvalitetni embrioni savetuje da se prenosi samo 1 embrion u transferu. Kod starijih žena, zbog lošijeg kvaliteta jajnih ćelija, pa samim tim i embriona lošijih kvaliteta bez kapaciteta da dostignu fazu blastociste, lekari često savetuju da se prenese 2 ili više embriona.

   1. Kvalitet jajnih ćelija: Kvalitet jajnih ćelija takođe je veoma važan faktor. Visokokvalitetne jajne ćelije mogu dati više embriona koji su dobri za prenos.
   1. Prethodni rezultati vantelesne oplodnje: Ako je par već prošao kroz ciklus vantelesne oplodnje, prethodni rezultati mogu uticati na odluku o broju embriona koji će se prenositi u sledećem ciklusu. Negativni ili pozitivni ishodi prethodnih ciklusa mogu imati značajan uticaj na broj embriona koji se prenose u narednom pokušaju.
   1. Medicinska istorija: Medicinska istorija žene, kao i njen odgovor na hormonsku stimulaciju, mogu uticati na broj embriona koji se proizvodi tokom ciklusa vantelesne oplodnje. Različiti zdravstveni faktori mogu uticati na uspešnost procedure i broj embriona koji se mogu koristiti za transfer.

Pored žene u kreiranju embriona učestvuje i partner. Od kvaliteta sperme partnera će takođe zavisiti i broj embriona koji će se kreirati, kao i koji će kvalitet embriona dobiti.

Optimalan broj embriona za transfer

Nema univerzalnog odgovora na pitanje koji je optimalan broj embriona za prenos tokom ciklusa vantelesne oplodnje, jer to zavisi od individualnih faktora svakog para. Ono što je najvažnije je da lekari uvek teže ka postizanju balansa između uspešne trudnoće i smanjenja rizika od višeplodne trudnoće.

Zaključak je da se broj embriona koji se prenose tokom ciklusa vantelesne oplodnje pažljivo određuje uzimajući u obzir različite faktore kao što su godine žene, kvalitet jajnih ćelija, prethodni rezultati vantelesne oplodnje i medicinska istorija.

Konsultacija sa vašim lekarom i embriologom i poverenje u savete i preporuke koje će vam podeliti uvek će vam pomoći da donesete odluku o ovom aspektu postupka vantelesne oplodnje.

 

office@link4med.com

Viber/WhatsApp: +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Tri meseca za sazrevanje sperme: Zašto je ovo važno?

Šta je sazrevanje sperme i zašto je važno?

Stope uspeha surogat programa

Koliko je visoka stopa uspeha surogat programa.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button