Koliko je uspešan IVF sa doniranim jajnim ćelijama?

Ako tražite kliniku za IVF sa doniranim jajnim ćelijama i pitate se kakve su stope uspešnosti, pročitajte naš tekst. Dok pretražujete i analizirate razne internet forume i stranice, lako ćete primetiti da većina pacijenata koji traže IVF kliniku uglavnom postavljaju dva važna pitanja:

 • Kolika je stopa uspeha IVF sa doniranim jajnim ćelijama?
 • Kolika je cena programa sa doniranim jajnim ćelijama?

Usredsredimo se na prvo pitanje – IVF stopu uspeha sa doniranim jajnim ćelijama. Ako postavite ovo pitanje na internet forumu, dobićete jedan od dva odgovora, „vrlo dobar – uspela sam!“ i „nije dobar – nisam uspela“. Nažalost, takve informacije vam neće olakšati izbor IVF klinike.

Internet forumi mogu biti dobar izvor površnih informacija, ali nažalost razumevanje osnovnih značenja stope uspešnosti IVF sa doniranim jajnim ćelijama, sposobnost čitanja statistika objavljenih od strane klinika i, zaista, znati na šta obratiti pažnju – sve to zahteva nešto više od jednostavnog „uspeha“ ili „neuspeha“.

5 stvari koje treba da znate o stopama uspeha IVF sa donoranim jajnim ćelijama

 1. Statistički gledano, u IVF programu sa doniranim jajnim ćelijama, stopa uspeha ne zavisi od starosti primaoca. To znači da ćete, bez obzira na vaše godine, biti u stanju da zatrudnite i rodite, šanse za rođenje bebe biće u proseku iste kao kod žena različite starosti. Zato traženje klinike za plodnost koja prikazuje statističke podatke o starosti pacijenta može biti pogrešno.
 2. U proseku oko 20-30% pobačaja se javlja pre 12 nedelje nakon IVF.
 3. Ne postoji standardizovana metoda za predstavljanje statistike za IVF sa donoranim jajnim ćelijama. IVF klinike primenjuju različite metodologije za izračunavanje stope uspeha i ne daju uvek informacije o tome kako su statistike izvedene.
 4. Najčešće, IVF klinike predstavljaju podatke koji se odnose na stepen uspeha na osnovu procenta kliničke trudnoće (na 6 nedelja) po prenosu embriona. Ovi podaci ne uključuju pobačaje koji su se pojavili između 6. i 12. nedelje trudnoće.
 5. Retkost je da IVF klinike predstavljaju podatke povezane sa stopom uspeha IVF sa doniranim jajnim ćelijama na osnovu procenta rođenja zdravih beba. Ova vrsta statistike će uvek biti niža. Neke IVF klinike jednostavno nemaju kapacitet da nadgledaju pacijenta tokom dužeg perioda, tako da jednostavno nemaju takve podatke.

Koliko je uspešan IVF sa doniranim jajnim ćelijama? – Levak za trudnoću

Da li znate da ako čitate ovaj članak i planirate IVF sa doniranim jajnim ćelijama, imate u proseku:

 • 80% verovatnoće da ćete nakon oplodnje jajašca dobiti embrione koji se pravilno razvijaju
 • još 75-85% šanse da će se embrioni preneseni u matericu pravilno implantirati
 • još 70-80% šanse da će vam biti dijagnostikovana biohemijska trudnoća (nedelju dana nakon prenosa embriona)
 • još 55-65% šanse da će vam biti dijagnostikovana klinička trudnoća – ultrazvučni pregled u 12oj nedelji
 • i na kraju – oko 45-55% šanse živog rođenja.

To znači da će u proseku 1 od 2 žena koje su bile u programu IVF sa doniranim jajnim ćelijama dobiti bebu. Ovo se može povezati sa mnogim faktorima. Međutim, treba imati na umu da kada radite drugi, naredni program, vaše šanse rastu.

A šta onda utiče na stepen uspeha IVF sa doniranim jajnim ćelijama?

Kvalitet jajnih ćelija donora

Kvalitet jajnih ćelija donora uveliko utiče na stopu uspešnosti IVF. Donori su obično stari od 18 do 35 godina, s tim što se kvalifikaciona starost razlikuje u različitim zemljama. U nekim zemljama možete se kvalifikovati i ako imate 19-20, ali obavezno da ste mlađi od 35 godina. Kvalifikacioni faktori koji su takođe važni su: nivo AMH, testovi na infekcije ili genetski testovi, npr. kariotipska analiza. Dobijanje kvalifikovanog donora jajnih ćelija je izuzetno skupo, što često predstavlja polovinu troškova celog programa za IVF kliniku. Zbog toga preskakanje nekih faktora kvalifikacije može biti primamljivo za neke klinike ako žele da uštede novac. Sve ovo može rezultirati nižim kvalitetom jajnih ćelija.

Iskustvo i kvalitet IVF laboratorija

Iskustvo tima embriologa i kvalitet laboratorije su presudni faktori koji utiču na stopu uspeha IVF sa doniranim jajnim ćelijama. To važi ne samo u slučajevima sa doniranim, već i u programima IVF sa sopstvenim jajnim ćelijama.

IVF procedure u laboratoriji 

Postoji mnogo IVF tehnika koje se mogu koristiti u različitim scenarijima na osnovu medicinske istorije pacijenta i bilo kakvih medicinskih indikacija. Mnoge od njih mogu povećati stope uspeha kao što su ICSI, Assisted Hatching, kultura blastociste i zametak embriona 5. dana, PGS – preimplantacijski genetski skrining i tako dalje. Postoje i tehnike koje se preporučuju za neplodnost muških faktora kao što su TESE, microTESE, PICSI. Imajte na umu da neplodnost sa muškim faktorom je u proseku slučaj u 40-50% programa IVF, osim ako spermu koristite od donatora.

Zdravstveno stanje vas i vašeg partnera

Imajte na umu da postoji dodatni faktor koji može uticati na stopu uspeha sa doniranim jajnim ćelijama – to je genetski materijal vašeg partnera i kvaliteta njegove sperme. Obavezno proverite da je vaš partner uradio sve potrebne medicinske testove: analizu sperme, test fragmentacije DNK sperme i, pre svega, genetske testove, npr. kariotipsku analizu. Može se dogoditi da, pored doniranih jajnih ćelija, možda treba da razmislite i o upotrebi donorske sperme. Statistički gledano, oko 36% programa IVF se sprovodi zbog „muškog faktora“. Međutim, prema centrima za IVF sa kojima mi sarađujemo, oko 40% do 55% pacijenata bori se sa problemima vezanim za „muški faktor“.

Trudimo se da za vas budemo objektivni faktor i da vam predstavimo što više korisnih činjenica koje će vam pomoći u procesu odlučivanja o izboru IVF klinika. Ukoliko postoje još neka pitanja ili dileme na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp  +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button