Zdravi mikrobiom endometrijuma znači uspeh implatacije?

Da li ste čuli za test mikrobioma endometrijuma? Šta je to, zašto se radi i kakve veze mikrobiom ima sa uspehom vantelesne oplodnje?

Nepravilan mikrobiom endometrijuma se vezuje za neuspeh implatacije embriona u postupku vantelesne oplodnje. Oko 10% žena koje prolaze VTO imaju ovaj problem, te postoji velika potreba da se ovaj aspekt što detaljnije istraži.

Ukoliko imate problem sa ponavljajućim neuspehom implatacije embriona, možda je vreme da pročitate ovaj tekst i uradite ovu analizu.

mikrobiom-endometrijuma

Šta je mikrobiom? 

Mikrobiom su sve bakterije, virusi, gljivice i protozoa – koji žive u našem telu. Istraživanja mikrobioma donose nova saznanja o uticaju mikroorganizama na bolesti. Toliko su bitna nedavna otkrića da određeni stručnjaci smatraju da će ljudski mikrobiom u budućnosti biti okarakterisan kao novi čovekov organ.  

Mikrobiomi (raniji naziv normalna flora) pokrivaju čitavo ljudsko telo spolja i iznutra, i ništa u našem telu nije sterilno.

Mikrobiom, posebno najveći, onaj u crevu, povezan je kod disbioze s čestim reproduktivnim poremećajima i bolestima. To su najviše debljina i sindrom policističnih jajnika gde mikrobi proizvode endotoksine koji učestvuju u kreiranju stanja tihe upale. 

Specifičnosti mikrobiota gornjeg dela reprodukcionog trakta imaju ulogu u nastanku mioma, endometrioze i adenomioze. Disbioza se povezuje s učincima Helicobacter pylori, genotoksičnošću i brojnim upalnim i zloćudnim bolestima.

Microbiomi reprodukcionog sistema dele se prema lokalizaciji na:

  • mikrobiome vagine i cerviksa
  • mikrobiome endometrijuma i jajovoda.
mikrobiom-endometrijuma

Mikrobiom endometrijuma 

Kod 95% žena su dokazane bakterije u endometrijumu. To nedavno otkriće promenilo je mišljenje da je uterus sterilan. Od vagine prema uterusu i jajovodima postupno opada broj microbiota, ali opada i dominacija lactobacilla (na 50-70%), a sve je veći udeo drugih bakterija – Pseudomonas, Acinetobacter, Vagococcus, Preoteobacteria, Sphingobinum, Bacteroidetes. 

Kako raste udeo Gardnerelle i Streptokoka u endometrijumu, tako pada uspeh u pogledu VTO kliničkih trudnoća. Takođe je sve više dokaza o pozitivnom učinku mikrobioma endometrijuma na mehanizme implantacije i lokalnog imuniteta.

Stafilokoke, Streptokoke, Enterokokus, Micoplazma, Ureaplasma, Enterobakterija, Hlamidija

Bifidobakterium, Prevotella, Sneathia, Atopobium

Lactobacilius

Zašto imamo bakterije u endometrijumu?

Dob, seksualna aktivnost, pušenje i steroidni hormoni utiču na polimikrobni sistem u vagini, cerviksu i uterusu. Karakteristike mikrobioma se menjaju u ciklusu, uz visoke estrogene, lekove za plodnost i endometriozu.

Disbioza i prisustvo patogenih mikroba u genitalnom traktu umanjuju reprodukcioni potencijal i uspeh VTO-a. Zdravi microbiom potreban je za pozitivno signaliziranje imunom sistemu u vašim reprodukcionim organima. Kolonizacija kolonizacija u vašem uterusu Lactobacillima rezultuje značajno viši, uspeh VTO-a, od onih okolnosti u kojima je prisutan Streptokok, Stafilokok ili Echerija coli. Fiziološki microbioti doprinose uspehu embrio transfera.

Uspeh VTO i mikrobiom endometrijuma

Prisustvo Echerihija coli, Stafilokoka i Streptokoka u regiji cerviksa i endometrijuma ili na vrhu embrio transfer katetera umanjuje uspeh VTO.  

U 87% žena pred embrio transfer utvrđeni su mikroorganizmi. Cochrane metaanaliza nije dokazala da antibiotici kod ET poboljšavaju rezultate VTO-a. Lactobacillus dominacija (> 90%) udružena je s boljim ishodom embrio transfera. 

Najveći primer patologije izazvane nezdravom mikrobiotom endometrijuma je hronični endometritis (CE). Hronični endometritis je karakteristična uporna upala mukusa endomtrijuma koja je izazvana prisustvom patogenih bakterija u endometrijumu. Zbog toga što ovaj poremećaj obično ne iskazuje nikakve simptome i ne može se detektovati putem ultrazvučnog pregleda, često se ne dijagnostifikuje lako. 

Prisustvo ovog poremećaja se procenjuje na oko 39% žena i detektovano je kod 60-66% pacijenata sa ponovljenim pobačajima i neuspelom implatacijom embriona.(Cicinelli, Reprod Sci 2014)

Kako se testirati?

Uzorkovanje endometrijuma za mikrobiološku analizu zahteva mali uzorak endometrijuma koji se šalje na mikrobiološku analizu –  EMA- endometrial microbiom analysis, a ista nam pruža informaciju o prisustvu bakterijskih patogena koji mogu biti uzrok endometritisa i na taj način stvoriti sredinu koja je suboptimalna za implantaciju i dalji razvoj embriona.

Postoje ordinacije i laboratorije gde je ovaj test moguće izvesti putem uzimanja uzorka tokom histeroskopije, pa čak i ginekološkog pregleda.

Izvor:Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Tri meseca za sazrevanje sperme: Zašto je ovo važno?

Šta je sazrevanje sperme i zašto je važno?

Stope uspeha surogat programa

Koliko je visoka stopa uspeha surogat programa.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button