Možemo li učiniti bilo šta u vezi sa kvalitetom jajnih ćelija i sa oplođenjem jajne ćelije?

Da li bismo trebali nešto preduzeti u vezi sa kvalitetom jajnih ćelija? Da li medicina nudi rešenje? Odgovor je da – stope plodnosti mogu se poboljšati genetskim testiranjem i odabirom embriona. Jednostavnim identifikovanjem genetski ispravnih embriona možemo približiti stope plodnosti nekoga ko je stariji od 35 godina i nekoga ko ima oko 30 godina.

Zahvaljujući napretku savremene medicine, stručnjaci za plodnost mogu da pruže sigurniji način za oplođenje jajne ćelije proveravajući svaki pojedini hromozom u kreiranom embrionu – pre deceniju proverili bismo samo da li hromozomi koji su najčešće pogođeni isključuju trizomiju – 18 ili 21 hromozom. Sada možemo biti potpuno sigurni da je embrion nije 100% pogođen bilo kojim genetskim abnormalnostima, što opet rezultira mnogo većim stopama trudnoće.

Budući da količina genetski normalnih embriona koje možemo da proizvedemo značajno opada sa godinama – na primer, žene starosti od 35 do 37 godina mogu da genetički generišu normalne embrione u 44% slučajeva, dok žene u dobi od 42 godine i iznad proseka oko 11% – uvek preporučujemo genetski pregled ako je pacijentkinja starija od 35 godina. Samo zbog toga se stopa trudnoće povećava.

Međutim, ovo opet nije bavljenje osnovnim problemom, a to je kvalitet jajnih ćelija i oplođenje jajne ćelije. Ovo je jednostavno metodološko prilagođavanje koje nam omogućava da odaberemo embrione sa najvećim šansama za uspeh. Da bi ova metoda delovala, pacijent mora da bude u stanju da proizvede dovoljno jajašca, dovoljno visokog kvaliteta, da bi imali jajašaca koja mogu da dostignu stadijum blastociste. Nažalost, to nije slučaj sa svim ženama.

Nažalost, neke žene jednostavno nemaju rezervu jajnika potrebnu za stvaranje dovoljno kvalitetnog embriona koji garantuje šansu za uspeh. U ovim slučajevima mi podržavamo pacijente koji i dalje žele da koriste sopstvene jajne ćelije, ali tada preporučujemo samo jedan ciklus – posle toga, toplo preporučujemo doniranje jajnih ćelija.

Doniranje jajnih ćelija i oplođenje jajne ćelije donora spermom vašeg partnera je poslednji korak tretmana plodnosti za mnoge pacijente. Ovaj proces nam omogućava da zaobiđemo mnoge probleme koji potiču od starosti pacijentkinje ili drugih faktora, poput niskog AMH ili lošeg kvaliteta jajnih ćelija. Svesni smo da je ovo možda težak izbor, zbog čega se pacijentima koji odluče da nastave sa doniranjem jajnih ćelija preporučuje psihološko savetovanje.

Iako postoje određeni farmaceutski proizvodi i tretmani koji mogu neznatno poboljšati kvalitet jajnih ćelija i oplođenje jajne ćelije, oni obično deluju samo ako postoji osnovni medicinski problem. Na kraju, pacijent se bori protiv vremena; nažalost ne postoje tretmani koji će sigurno povećati kvalitet vaših jajnih ćelija; nakon određenog trenutka, doniranje jajnih ćelija postaje vaš najbolji pokušaj za trudnoću.

Da rezimiramo, ako ste mlada žena i želite da zatrudnite nakon 35 godine, zamrznite jajne ćelije – kako starite, njihov kvalitet se može pogoršati do te mere da generiranje dovoljno visokokvalitetnih embriona može biti teško.

Ako ste stariji od 35 godina, razmislite o procedurama vantelesne oplodnje sa genetskim testiranjem, kao i dijagnostikom kako biste bili sigurni da je rezerva jajnika dovoljna za generisanje dovoljno visokokvalitetnih embriona. Ako ste stariji od 40 godina, dobro razmotrite mogućnost doniranja jajnih ćelija ako druge metode ne rezultiraju trudnoćom.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite:

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button