Na uspeh vantelesne najviše utiče kvalitet embriona

Kvalitet embriona je od izuzetne važnosti jer direktno utiče na uspešnost postupka vantelesne oplodnje. U svakom programu, dobijamo nekoliko embriona koji se kreiraju od jajnih ćelija pacijentkinje i sperme partnera, ali nisu svi jednakog kvaliteta.

Zadatak embriologa je da embrione pažljivo prati i da stalno zapisuje njihov napredak u razvoju kako bi se na kraju odabrali oni najbolji za prenos i tako povećala šansa za uspeh i ostvarila trudnoća. Ostali embrioni će se podvrgnuti procesu zamrzavanja.

Jedan od načina da se ispita genetska ispravnost embriona je i genetska preimpataciona analiza PGS, više o IVF sa upotrebom PGS analize možete pročitati OVDE.

Kako izgleda razvoj embriona u laboratoriji?

Embrion mora da završi niz razvojnih koraka kako bi prešao od jedne ćelije u vreme oplodnje do posebne strukture koja se zove blastocista, sa 200 do 300 ćelija. Ovaj postupak, koji traje oko pet dana, sadrži mnogo koraka, od kojih je svaki potreban da bi embrion prešao na sledeći korak. Ako embrion ne može da dovrši korak, znamo da je nešto dezorganizovano unutar tog embriona, pa možemo zaključiti da nije bio dovoljno kvalitetan da postane trudnoća.

Da bi prešao od 1 do preko 200 ćelija, embrion će se brzo deliti iznova i iznova. Jedna ćelija deli se na 2, 2 deli na 4, 4 deli na 8, i tako dalje. Embriolog očekuje da se podele ćelija odvijaju redovnom brzinom tokom pet dana i zato proverava embrione pod mikroskopom jednom dnevno da vidi da li je sve u redu.

Kada ih pogleda drugog dana, embriolog bi trebao da vidi embrion izdeljen u oko 2 do 4 ćelije, a na treći dan bi trebalo da imaju oko 8 do 10 ćelija. Do ovog trenutka embrioni se nazivaju embrioni u fazi cepanja jer su u fazi u kojoj lako možemo da posmatramo cepanje (podele). Četvrtog dana embriolog traži embrion sa više od 16 ćelija, i sad bi ćelije trebalo da se zbijaju u uskoj strukturi koju nazivamo morula.

Konačno, do petog dana, embrion bi trebao imati stotine ćelija, koje čine dve različite vrste ćelija i odeljak ispunjen tečnošću u njemu. Ova struktura se naziva blastocista. Upoređuju se svi embrioni sa ovim normalnim obrascem rasta, a ako su embrioni brži ili sporiji od ovoga, to se takođe zabeleži.

Šta se sve pregleda na embrionu?

Uzima se u obzir ne samo kako brzo ili sporo raste embrion, već i kako on izgleda. Tokom faze cepanja, embrioni se procenjuju po tome koliko zdrave ćelije izgledaju. Na primer, da li su ćelije glatke, okrugle i simetrične? Da li su delovi ćelija odlomljeni (zvani fragmenti)? Da li se sve ćelije dele ili su neke ne? U kasnijim embrionalnim fazama (blastociste) pregleda se da su sve potrebne strukture prisutne, uključujući unutrašnju ćelijsku masu (ICM) koja će prerasti u plod i spoljni sloj ćelija (TE) koji će rasti u posteljicu, kao i koliko je proširen odeljak napunjen tečnošću.

Kako se ocenjuju embrioni?

Ovi opisani faktori zajedno su način na koji se dodeljuje morfološka ocena embriona. Načini i termini ocenjivanja razlikuju se u laboratorijama, ali u svim klinikama ocene za embrione bi trebalo da prenesu komplikovanu ocenu kolegi ili za zapise na jednostavan i standardizovan način. Za embrione u fazi cepanja, ocene pokazuju broj ćelije i morfološki rezultat.

Možda ćete videti ocene poput 8G1, što znači da je 8-ćelijski embrion dobrog izgleda, dok je 4G3 4-ćelijski embrion sa lošim izgledom. Za blastociste, ocenjivanje uzima u obzir širenje, kvalitet ćelijske mase ICM i spoljneg sloje ćelija TE. Na primer, 4AA je potpuno raširena blastocista sa ICM-om dobrog izgleda i dobro pojavljivim TE, ali 1CC je relativno neproširena blastocista sa ICM-om i TE-om koji izgleda slabo.

Danas u inovativnim svetskim IVF centrima postoje napredne tehnike praćenja razvoja embriona kao što EMBRYOSCOPE i Time Lapse, koji kontinuirano prate razvoj embriona putem video monitoringa. Embrioskop je inkubator koji nadgleda rast embriona ne ometajući embrione tokom njihovog razvoja. Svaki embrion se čuva u svom zasebnom odeljku. Fotoaparat u određenom vremenskom razmaku prati njihov razvoj i procenjuju ga i na taj način nam pomaže da razumemo stepen razvoja embriona kao i koji embrion je najprikladniji za prenos.

 

Što se tiče programa RI Witness, on nam pomaže da ljudsko tkivo odnosno embrion automatski povežemo sa brojevima pasoša pacijenata, tako da ne može da dođe do ljudske greške. Kada radite sa bilo kojim ljudskim tkivima, oni će biti identifikovani sa matičnim brojem koji je dat u vašoj pasošu i biće uključeni u program RI WItness. Ako se ID broj ne podudara sa ID brojem na posudi embriona, mašina će automatski poslati upozorenje i isključiti se. Ovaj sef štiti pacijenta i sprečava pojavu ljudske greške.

 

Čast nam je da saradjujemo sa IVF centrom na Severnom Kipru koji ove sisteme u svom radu svakodnevno koristi. Više o njihovim programima IVF sa sopstvenim i doniranim jajnim ćelijama možete saznati OVDE.

ili nas kontaktirajte na

office@link4med.com ili putem Viber/WhatsApp na  +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za tretman?

Kontaktirajte nas i dostavićemo vam individualnu ponudu ili savet koji program je najbolji za vas. 

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button