Neplodnost kod muškaraca – 4 najčešća uzroka

Neplodnost je uobičajeno stanje koje izaziva mnoštvo kompleksnih uzroka, i nije tajna, da unazad već 5-7 godina pogađa jednako i žene i muškarce. 

Da krenemo od osnova: Ako želite da vaša partnerka zatrudni, morate da proizvodite dovoljno zdrave sperme koja je funkcionalna i sposobna da se brzo kreće da bi povećala šanse ulaska u jajnu ćeliju vaše partnerke. Vaši testisi su kao fabrika – ukoliko postoji neki zastoj u sistemu, onda možda imate neki problem sa plodnošću.

neplodnost-kod-muskaraca-4-najcesca-uzroka

Neplodnost kod muškaraca – stanja i uzroci nastajanja

Ovo su 4 uobičajena uzroka neplodnosti kod muškaraca:

  • Varikočela – najčešći razlog neplodnosti kod muškaraca je stanje koje se zove varikočela. Vaš skrotum ima niz vena kojima krv putuje od vaših testisa do ostatska tela. Kada protok u ovim venama ne radi kako treba, ta krv putuje nazad u vaše testise. Ova količina krvi onda izaziva oticanje vaših vena. Ove otečene vene onda povećavaju temperaturu unutar vašeg skrotuma koji onda uzrokuju da vaši testisi proizvode manje sperme.
  • Azoospermija – azoospermija je stanje u kome nema merljive količine sperme u semenoj tečnosti. Ovo može da se događa zbog blokade u vašeg reproduktivnom traktu. Ako imate blokadu, vi proizvodite spermu ali je ona negde „zaglavljena“ u vašem reproduktivnom sistemu. Blokade se mogu događati zbog nekih fizičkih anomalija, zbog genetskih uzroka, trauma, povreda, upala ili ciste. Drugi razlog zašto može doći do azoospermije je taj što proizvodnja u testisima ne radi u punom kapacitetu. Na sposobnost testisa da proizvedu spermu može uticati i disbalans hormona ili uzimanje testosterona koji može napraviti zastoj u proizvodnji sperme.
  • Uticaj životne sredine – Faktori životne sredine kao što su hemikalije, pesticidi, radijacija, i duža izloženost toploti može staviti pritisak na sposobnost vašeg tela da proizvodi zdravu spermu. U nekim slučajevima, ovi efekti imaju direktan uticaj na količinu sperme koja se proizvodi, ili može izazvati da vaša sperma ne bude dobre morfološke strukture. Alkohol smanjuje nivoe testosterona, izaziva erektilnu disfunkciju i smanjuje proizvodnju sperme. Pušenje, upotreba droge i marihuane, može isto sniziti količinu sperme i uticati na njeno zdravlje.
  • Genetske nepravilnosti – Neke genetske neprvilnosti mogu izazvati neplodnost kod muškaraca. Genetske nepravilnosti se dešavaju kada jedan ili više gena u vašem genetskom kodu nose određene mutacije koje su kao greška u programu u vašem kompjuteru. Neki od primera genetskih nepravilnosti koji utiču na vašu plodnost je Klinefelterov sindrom, kod koga se muškarci rađaju sa extra X hromozomom, ili Kalman sindrom što je stanje u kome imate neuparen osećaj mirisa i odgođen period puberteta.

 

Kao što vidite, ima mnogo uzroka neplodnosti kod muškaraca, ali ima i mnogo načina za njihovo lečenje. Srećom, neki od uzroka se mogu promeniti ili lečiti.

Ukoliko se brinete da imate neke od problema sa plodnošću, pišite nam i mi ćemo vam obezbediti mišljenje međunarodnih stručnjaka o mogućnostima vašeg lečenja.

office@link4med.com

Viber/WhatsApp: +381.60.0726.525

 

izvor: https://www.youtube.com/@clevelandclinic
Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button