Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Nije neplodnost kriza tokom koje je neophodno da muškarci budu podrška svojim partnerkama, ne. Ovo je kriza u kojoj je važno da partneri jedno drugom budu podrška!

Kroz svoju praksu najčešće sam se susretala sa dva scenarija – žene koje same dolaze na terapiju jer njihovim partnerima to nije potrebno, jer misle da je to besmisleno, jer one ne žele da ih opterećuju… ili parovi koji dolaze zajedno i u kojima je muškarac taj koji je spreman da „uradi sve kako bi se njegova partnerka osećala bolje“. U dugogodišnjoj praksi rada u ovoj oblasti, do sada sam imala samo jednog klijenta koji je dolazio na terapiju sam, želeći da se bavi svojim osećanjima i svojim reakcijama na putu suočavanja sa neplodnošću.

Dobro, sigurno se sada pitate zašto ja pišem sve ovo?

Zato što verujem da je to ono sa čim se suočavaju i njihove partnerke – ili postoji fokus na tretman i rešavanje problema, bez pridavanja značaja emotivnom aspektu problema, ili se pak jako trude oko podrške svojoj partnerki u prevladavanju emocija sa kojima se nosi. I ovo je super i stvarno je za veliku pohvalu. Bravo za sve vas koji ste sveprisutni i konstantno pružate podršku svojim partnerkama kad god im je to potrebno! I istraživanja i praksa su pokazali da je to jedan od ključnih faktora koji doprinosi boljem mentalnom zdravlju i kvalitetu veze parova koji se suočavaju sa neplodnošću.

Ipak, šta je još potrebno vašim partnerkama?

Neretko se dešava da muškarci ne započinju razgovor o tretmanu i njegovim emotivnim/psihološkim aspektima jer misle da na taj način partnerku „podsećaju“ na problem ili pokazuju da su „slabi“, a ono što je njihovim partnerkama potrebno je da bar oni budu jaki. Kako znate to? Kada vam je vaša partnerka rekla da joj je potrebno da budete jaki? Verovatno nikada! To je zapravo poruka koja se muškarcima i dalje društveno nameće, kako je neophodno da budete jaki i da budete oslonac.

Kada kažete da se vi osećate nesigurno, uplašeno, tužno, to vam oduzima ulogu oslonca? NE! Poruka koju želim da vam prenesem ovim tekstom jeste da je sasvim u redu da budete ljuti, besni, ali i uplašeni, tužni, zabrinuti, nesigurni. Kriza sa kojom se suočavate je zaista iscrpljujuća i nije nimalo laka. Prethodno navedena osećanja su normalna reakcija na krizu i nemaju pol – tako se osećaju i muškarci i žene. Ako krenemo korak dalje, poruka koju želim da vam uputim jeste da, kada se tako osećate, razgovarate sa svojom partnerkom, podelite to sa njom, budete jedno drugome podrška.

Jer, nije neplodnost kriza tokom koje je neophodno da muškarci budu podrška svojim partnerkama, ne. Ovo je kriza u kojoj je važno da partneri jedno drugom budu podrška!

Takođe, još jedna važna stvar – deleći ove emocije sa svojom partnerkom, vi zapravo i njoj pomažete! Kako? Žene neretko krenu da se preispituju kada uvide da vi ne govorite o tome, pitaju se da li vam je jednako stalo i da li su same u tome. Upravo deljenjem svojih emocija prevenirate javljanje ove zabrinutosti i osećaja usamljenosti kod vaše partnerke. Dakle, samo napred!

Kako da se postavite i šta da radite kada se različito suočavate sa problemom neplodnosti u odnosu na vašeg partnera/ku?

Istraživanja pokazuju da, generalno, suočavajući se sa bilo kojom krizom, muškarci i žene koriste različite strategije prevladavanja – dok su muškarci ti koji su usmereni na praktično rešavanje problema, među „omiljenim“ strategijama prevladavanja kod žena pojavljuje se traženje socijalne/društvene podrške.

Upravo ovo dešava se i kada imate problem sa neplodnošću.

A šta kaže praksa?

Isto to! Radeći, sada već sa parovima iz različitih delova sveta, koji se suočavaju sa ovim problemom primetila sam jednu pravilnost – muškarci su više fokusirani na tretman i to kako se žena oseća i da njoj bude dobro. Kada ih upitam o tome kako se oni osećaju, obično se najpre zbune (imala sam čak i slučajeve da pitaju „Kako mislite kako se ja osećam?“), a onda daju neki odgovor koji se opet odnosi na to kako je žena.

Neretko se dešava da, kako ne bi stvarali pritisak partnerki, oni jednostavno ćute o svojim osećanjima, misleći da je na taj način štite. A šta se zapravo tada dešava u mozgu žene? Videvši da partner ne razgovara o svojim emocijama i ne pokreće razgovor o problemu generalno, žena počinje da misli da se samo ona oseća tako i da to partneru nije toliko važno kao njoj, da je zapravo sama u ovome.

Iako je neplodnost, ko god bio nosilac dijagnoze, problem para, ova žena se u ovom momentu oseća samom. Kada se tako oseća, postoji više mogućih scenarija:

  • Prvi je da o tome ćuti i povlači se. U ovom scenariju vrlo brzo dođe do udaljavanja među partnerima i izostaje osećaj zajedništva (koji je pokazan jednim od najznačajnijih faktora bračne funkcionalnosti kod suočavanja sa problemom neplodnosti).
  • Drugi scenario jeste da se žena duri i pokazuje nezadovoljstvo, ali ne govori otvoreno o tome šta je problem. Ovaj scenario je za nijansu bolji jer se može dogoditi da partner kada prepozna durenje pokrene razgovor, što može rezultirati konstruktivnim razgovorom o problemu (ipak, dosta teško).
  • Treći scenario je da žena kaže o čemu se radi, ali koristeći „napad“. U ovom scenariju žena jasno govori povodom čega je nezadovoljna, ali napadajući partnera, najčešće da je njemu svejedno i da nije tu za nju. Ipak, ova situacija je bolja od prethodnih jer muškarac zna o čemu se radi i može nešto da uradi sa tim. Ipak, ono što se puno češće dogodi u scenariju „napad“ jeste da on krene da se brani ili krene u kontranapad. Jasno je da ovo nije slučaj kada se komunikacija završava kako bismo želeli.
  • Poslednji scenario koji ću opisati je scenario u kom žena jasno, direktno i otvoreno kaže muškarcu šta je ono što joj smeta i kako se oseća povodom toga. U ovom scenariju je najverovatnije da ćete doći do željenog ishoda! Ukoliko ne znate kako ovo postići pročitajte naš tekst 3 načina da unapredite komunikaciju sa vašim partnerom.

Autor teksta je naš psiholog saradnik, dr Jestrović Jovana. Ukoliko želite da saznate više o temama psihološke pomoći i bračne i individualne, kontaktirajte nas.

PIšite nam kako se vi osećate? Koji od ovih scenarija odgovara onome kako se vi osećate?

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu?

Kontaktirajte nas i dobićete posebnu ponudu kao i predlog tretmana koji najviše odgovara vašim zahtevima.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button