Šta ako imam 40 i više godina?

Sadržaj

Svi su vam rekli da se kada napunite 38-40 godina stvari se vašom plodnosti drastično menjaju. Još ako je u sred pripreme za IVF prestao i menstrualni ciklus, potpuno ste uplašeni i ne znate da li uopšte možete da dobijete svoje dete.

Da, jednom kada žena napuni 38-40, njene šanse za trudnoću veoma opadaju. U jajnicima je na raspolaganju manje jajnih ćelija, i njihov kvalitet je smanjen – kao što je i kvalitet embriona posle oplodnje.

Žene starije od 38-40 godina često imaju jako malo jajašaca, slabo reaguju na konvencionalnu stimulaciju jajnika, a sa druge strane i klinike za IVF zbog niže stope trudnoće kod ovih pacijentkinja često otkazuju ove tretmane iz straha da će takvi slučajevi smanjiti statistiku uspešnosti njihove institucije.

Naravno, jedna od opcija za takve žene koje klinike mogu ponuditi i uglavnom nude su programi sa doniranim jajnim ćelijama, ali mnoge bi žene radije zatrudnile sa sopstvenim jajnim ćelijama. Ono čega definitivno treba biti svestan je da u proseku, vaše šanse da zatrudnite u dobi od 40 godina s prirodnim IVF su samo 9%, dok su vaše šanse za IVF sa doniranim oocitima do 70%.

Vrlo je važno biti svestan činjenice da i IVF sa doniranim jajnim ćelijama nije „čarobni štapić“ nego nažalost i za njega treba imati uravnoteženo hormonalno stanje organizma i zdravo telo gde može da se implementira embrion, da iznese trudnoću i rodi zdravo dete.

Zato je i važno da razmatranje ulaska u program sa doniranim jajnim ćelijama ne ostavite za pozne godine (jer mislite da za to uvek ima vremena), i tu odluku donesete na osnovu razumnih saveta i razmatranja opcija procenata uspešnosti u jednoj i drugoj opciji u određenoj starosnoj dobi. Za pomoć u donošenju ovakve odluke možete konsultovati i kalkulator za uspešnost IVF.

Međutim, važno je imati na umu da vaša šansa za uspeh IVF zavisi od vaših konkretnih zdravstvenih okolnosti i rezultata, kao i od načina ishrane, rekreacije, stresa i drugih životnih okolnosti.

Imam više od 40 godina. Koje opcije IVF mogu da koristim?

Prema zakonskoj regulativi zemalja u kojima je dozvoljena donacija jajnih ćelija, starosna granica za korišćenje programa sa doniranim jajnim ćelijama je i do 58 godina starosti.

Mogu li dobiti svoje dete?

Lečenje neplodnosti upotrebom sopstvenih jajnih ćelija se ne poreporučuje kod žena starijih od 40 godina čak ni kod onih koje imaju bolji nalaz hormona, najviše zbog velike verovatnoće hromozomskih poremećaja u embrionu. U ovim slučajevima preporučuje se korišćenje donorskih jajnih ćelija.

Imam više od 40 godina i menstruacija mi je neredovna. Da li mogu da započnem IVF?

Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu mogu se lečiti hormonalno kombinacijom estrogena i gestagena. Lečenje obično traje tri meseca, a ako bude uspešno, može se započeti pripremni period za IVF.

Dijagnostifikovani su mi miomi maternice. Da li je moguće da zatrudnim?

Miomi maternice su uobičajeni kod žena starijih od 30 godina. Trebalo bi da posetite lekara pre nego što pokušate da ostanete u drugom stanju. Na osnovu rezultata ispitivanja, kao i veličine i lokacije mioma, može se preporučiti operacija. Mali miomi (do 3 cm) obično ne zahtevaju operativni zahvat. Tokom trudnoće miomi maternice mogu narasti, ali ne ugrožavaju embrion. Žene sa ovim stanjem su obično na posebnoj nezi zbog rizičnih ili patoloških trudnoća.

Moja partnerka je prilično zabrinuta da li najkvalitetnija sperma dospe u jajnu ćeliju. Da li možete nešto učiniti da povećate šanse?

ICSI (ubrizgavanje sperme direktno u jajnu ćeliju) je postupak u kome se mikroskop koristi za lociranje morfološki najkvalitetnije sperme, tj. one sa najbolje formiranom glavom, vratom i repom. Ovaj postupak takođe uključuje test pokretljivosti kada je sperma izložena visoko viskoznom okruženju, tako da se bira samo dobro formirana sperma ili sperma sa najmanje brojem anomalija i sa dobrom pokretljivosti.

Iako sam u prošlosti imala dete, sada imam problema jer sam u vezi sa starijim muškarcem. Njegov spermogram je malo ispod norme, ali čini se da doktori ne misle da je to nije nužno problem. Postoje li IVF procedure koje biste mogli preporučiti?

Postoji mnogo uzroka neplodnosti. Ako su rezultati spermograma relativno unutar norme, preporučujemo PISCI. Ova tehnika omogućava izbor sperme zdrave forme i sa najmanjom verovatnoćom hromozomskih abnormalnosti. Takođe biste se mogli više fokusirati na testiranje sperme; sada je na raspolaganju nekoliko genetskih testova koji bi vam mogli pomoći da razumete problem kao što je DNA fragmentacija sperme.

Brinem se zbog višestruke trudnoće. Da li je moguće implantirati samo jedan embrion iako imam 38 godina? Kako se izabira najbolji embrion?

Ako ste zabrinuti zbog višestruke trudnoće, implantacija samo jednog embriona je moguće rešenje. Da biste izabrali najbolji embrion, preporučuje se monitoring embriona. To je posebna kamera koja se koristi za nadgledanje embriona tokom njegovog razvijanja i za otkrivanje bilo kakve nesavršenosti, oštećenja ili problema u podeli ćelija. Tokom ovog postupka, embrion ostaje u inkubatoru, što znači da njegovo okruženje uopšte nije poremećeno. Embrion izabran u ovom procesu ima veće šanse za uspešnu implantaciju i samim tim uspešnu trudnoću.

Takođe, moguće je raditi i PGS genetsku analizu ebriona i na taj način se uveriti u njegov kvalitet i zdravlje.

Bila sam podvrgnuta različitim IVF tretmanima. Mogu li nešto učiniti da povećam svoje šanse za uspeh?

Kombinacija ICSI ili PISCI metoda i dodatne analize spermograma i monitoringa embriona toplo se preporučuje. PISCI omogućava izbor zdravih spermija koji mogu da oplode zdravu jajnu ćeliju u ICSI postupku. Ova metoda značajno povećava stopu uspeha oplođenih jajašaca. Što je veći broj jajašaca, to je veći i broj embriona, što dovodi do veće verovatnoće uspešnog prenošenja i implantacije.

Oplođene jajne ćelije se smeštaju u kultivacionu kutiju gde se neprestano nadgledaju sve do faze blastociste. Ova metoda omogućava trenutno otkrivanje bilo kakvih nepravilnosti u razvoju kod embriona. Savršen je za parove koji žele da se osiguraju da se najbolji embrioni koriste prilikom prenošenja i implantacije.

Ukoliko vas zanimaju IVF programi za žene sa 40+ i postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo pišite nam ili nas pozovite za BESPLATNU KONSULTACIJU:

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button