Šta je protiv upalna ishrana i kako utiče na plodnost?

Pažljivo pročitajte tekst naše saradnice Maje Obrovac Glišić, nutricioniste i autorke bloga Holistic Fertility Nutrition i tome šta je to protiv upalna prehrana i kako ona utiče na našu plodnost:

Svaka emocija (u osnovi kemijska reakcija) ostavlja trag na biologiji (na našem tijelu, našim tkivima) dakle razne molekule emocija nose tijelu različite informacije. To sam kasnije naučila i dodala popisu upalnih faktora sve emocije koje su povezane sa strahom kao nesto sto doprinosi upali. Iako još nemaju izmjereni, brojem izraženi indeks upale, svakako je utjecaj emocija straha na tijelo prisutan. Isto tako su emocije iz ljubavi one koje djeluju, zaštitnicki, protu upalno.

Tim znanstvenika je pre nekoliko godina skupio snage i znanja te su složenim algoritmom dobili brojeve koji nam govore koliko je neka hrana upalna odnosno protuupalna (prehrambeni upalni indeks). Nisu naravno testirali svu hranu i nutrijente no neke jesu i to nam uvelike pomaže u rješavanju kronične upale niskog intenziteta.

Kada bih ukratko morala reći koja je to hrana protuupalna – rekla bih ona koja u svježem obliku dolazi u jarkim bojama i aromama – aromatično mediteransko začinsko bilje kao što su origano, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, ali i papar, kurkuma, đumbir, češnjak, kao i cijeli niz povrća i voća obojenih moćnim žutim, narančastim, crvenim, ljubičastim ili plavim pigmentima. Zelena lisnata hrana bogata klorofilom kao i gorka hrana poput rukole ili maslinova ulja, takodjer doprinose gašenju vatre u nama.

Kada govorimo o nutrijentima onda su to svakako svi vitamini i minerali koje poznajemo kao antioksidanse, magnezij, jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline, vitamin D itd.

S druge strane – prevelik energetski unos hrane općenito, unos trans-masnih kiselina, i unos makronutrijenata uz nedostatan unos mikronutrijenata te povećan i nekontroliran stres, dodatno potpiruje vatru i upalu niskog intenziteta u organizmu. Ukratko rečeno, nije cilj prehranom zašititi gladne oči i popuniti želudac, već je cilj nahraniti stanice bez izazivanja požara! Uvijek se zapitajte što stvarno jedem i unosim ovim obrokom na tanjuru.

O prehrambenom upalnom indeksu vrlo često govorim svojim klijenticama jer je vodeći uzrok neplodnosti u žena, sindrom policisticnih jajnika pravo sindrom kod kojeg je poremećena komunikacija izmedju neuro, hormonskog i imunološkog sustava, u kojem jetra i crijeva očigledno ne rade svoj posao kako treba ili iz nekog razloga nemaju prostora i uvjete da ga odrade kako treba.

Sindromu policističnih jajnika specifična pojava je i inzulinska rezistencija i svi vi koji čitate i imate ove dijagnoze, mozda i metabolički sindrom, možda dijabetes, znajte da svakako možete profitirati potrudite li se u vaš životni stil implementirati protuupalnu prehranu. Nekome će možda biti dovoljni impulsi iz ovog članka, no pozivam sve vas da razmislite o stručnoj pomoći nas nutricionista kako biste do cilja došli što brže i uživali bolju kvalitetu života što prije.

Sve komentare/pitanja na temu nutricionizma i protiv upalne prehrane možete postaviti našem saradniku Maji Obrovac Glišić, M. Sc. Nutrition putem našeg email-a, kao i sa njom uraditi individualnu konsultaciju o tome kako postupiti u vašem slučaju.

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Želite a dobijete ponudu za ovaj tretman?

Kontaktirajte nas za više informacija. 

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button