Šta su simptomi endometrioze?

Povodom meseca podizanja svesti o endometriozi, pružamo vam osnovne informacije o ovom još ne dokazanom autoimunom oboljenju od kog oboli 1 od 10 žena na svetu tokom svog reproduktivnog doba (od 15-50 godine života).

Šta je endometrioza?

Endometrioza je bolest koju karakteriše migracija tkiva endometrijuma na spoljnji deo materice. Endometrijum je najdublji deo materice u kome se razvija trudnoća i koji se obnavlja mesečno sa menstruacijom. Endometrijske priraslice mogu uticati na jajovode, jajnike, maternične ligamente, bešiku ili creva.

Postoje različiti stepeni endometrioze u odnosu na zahvaćene strukture:

Prvi stepen: sa malim priraslicama, posebno u jajnicima i uskim adhezijama.

Drugi stepen: s površinskim priraslicama jajnika i karlice.

Treći stepen: sa dubljim priraslicama jajnika i karlice i čvršćim adhezijama.

Četvrti stepen: sa priraslicama i čvrstim adhezijama na nivou jajnika, karlice i bešike ili creva.

Simptomi endometrioze su veoma promenljivi, a najčešći su bolovi u stomaku i karlici, posebno tokom menstruacije, bolovi tokom ovulacije. Neke žene imaju prekomerne periode ili krvarenje i van menstruacije. Takođe su česti i bolovi tokom i nakon seksualnog odnosa, obilna krvarenja, nadutost.

Opšti nedostatak svesti i žena i zdravstvenih radnika o ovoj bolesti, zbog „normalizacije“ simptoma, rezultira značajnim kašnjenjem postavljanja dijagnoze od trenutka kada žena prvi put opazi simptome, dok na kraju ne postavi dijagnozu i leči se.

Sterilnost je još jedan problem vezan za endometriozu, koji se često dijagnostikuje pre tretmana potpomognute reprodukcije kod parova koji ne postižu trudnoću.

Kako se endometrioza leči?

Lečenje endometrioze lekovima uključuje blokiranje spontane ovulacije radi smanjenja simptoma koje ova bolest nosi. Ovo takođe može pomoći u usporavanju rasta i aktivnosti lezija endometrijuma i pokušaju da se spreče ožiljci (adhezije).

Za lečenje se obično koristi estroprogestativna kontracepcijska pilula (koja sadrži estrogene i progesteron), a za žene kod kojih su estrogeni kontraindikovani za upotrebu, može se koristiti oralni progesteronski kontraceptiv. Druga opcija je upotreba agonist gonadotropin hormona (GnRH), hormona koji stopira ovulaciju simulirajući menopauzu. Ponekad je hirurško lečenje neophodno kada je bol vrlo teško kontrolisati, i u slučaju da pacijentkinja želi da ostvari trudnoću pa se traži da se proveri stanje jajnika, maternice i jajovoda, a takođe i u slučaju mokraćnih ili crevnih komplikacija.

Prvi korak je obično obavljanje dijagnostičke laparoskopije (uđe se kamerom na nivou stomaka da bi se procenila faza lezija i zahvatanje karličnih organa). Ista tehnika se može nastaviti da se uklone lezije i na kraju proveri propusnost jajovoda ili je, u nekim slučajevima, potrebno nastaviti sa otvorenom hirurškom intervencijom (laparotomijom), posebno kada je zahvaćeno crevo ili bešika.

Hirurško lečenje endometrioze: da ili ne?

Hirurgija zbog neplodnosti vezane za endometriozu ima za cilj da ukloni sve prisutne endometrioze i adhezije. Ako je endometrioza oštetila bilo koji organ ili prouzrokovala zastoj u abnormalnim položajima, operacija će takođe pokušati da popravi oštećenje i vrati anatomiju organa što je bliže njihovom normalnom položaju.

Minimalno blaga blaga endometrioza

Kod žena sa minimalno blagom endometriozom, laparoskopska hirurgija je efikasan tretman neplodnosti povezane sa endometriozom, jer dovodi do bolje stope trudnoće nego sama dijagnostička laparoskopija.

Umereno jaka endometrioza

Kod žena sa umerenom i teškom endometriozom, nijedno dobro osmišljeno istraživanje nije razmatralo efekat hirurgije na stope trudnoće. Endometrioza je teže što je niža stopa trudnoće nakon operacije. Drugim rečima, čini se da je kod žena sa teškom endometriozom manja verovatnoća da zatrudne posle operacije nego kod žena sa blagom ili umerenom endometriozom. Ipak, neki ginekolozi veruju da žene sa najtežim oblicima endometrioze imaju najveća poboljšanja u stopi trudnoće nakon operacije. Drugim rečima, čini se da operacija povećava njihove šanse da zatrudne srazmerno više nego žene s manje teškom endometriozom.

Endometriomi jajnika

Postoji obimna rasprava o tome kako treba lečiti velike endometriome (ciste) jajnika kod žena sa neplodnošću povezanom sa endometriozom. Tri glavna tretmana su: dreniranje ciste, drenaža i koagulacija (spaljivanje sluznice) ciste izrezujući (ukloni sečenjem) endometričnu cistu iz jajnika.

Nekoliko studija pokazuje da laparoskopski izrezujući velike ciste prečnika većeg od 4 cm dovode do povećane stope trudnoće i smanjenih stopa recidiva u poređenju sa isušivanjem i koagulacijom endometrioma. Uklanjanje endometrične ciste omogućava dijagnozu endometrioze koju može da potvrdi patolog, može umanjiti bol i nelagodu, a ginekologu može olakšati prikupljanje folikula (potencijalnih jajašaca) za IVF.

Međutim, uklanjanje ciste može takođe rezultirati uklanjanjem nekog od susednih tkiva jajnika, uključujući neke folikule (potencijalna jajašca). Ovo može dovesti do smanjenog funkcionisanja jajnika i povremeno čak i do gubitka funkcije jajnika, posebno kod žena koje su imale prethodne operacije na jajnicima.

Stoga se odluka o uklanjanju ili ne uklanjanju endometrioma mora pažljivo razmotriti s obzirom na vaše okolnosti.

Endometrioza i inferitlitet

Mnoge žene sa endometriozom imaju poteškoće sa svojom plodnosti. Glavni uzrok su adhezije karlice i priraslice, što može uticati na funkcionisanje creva i otežati prirodnu trudnoću. Ali takođe znamo da endometrioza utiče na kvalitet jajnih ćelija i može da izmeni rezervu jajnika, uzrokujući probleme u postizanju trudnoće i tehnikama asistirane reprodukcije.

Tretmani za očuvanje plodnosti omogućavaju odlaganje trudnoće, očuvanje kvaliteta jajnih ćelija i vađenje jajnih ćelija pre pojave lezija jajnika (i njihovo zamrzavanje). Najčešća tehnika postizanja trudnoće kod žena sa endometriozom je IVF. Međutim, kod žena koje su već isprobale ovu tehniku bez rezultata ili sa žena u starijim godinama, preporučuje se IVF sa doniranim jajnim ćelijama.

Zašto dolazi do stvaranja endometrioze? Jel sam ja tu nešto kriva?

Ne zna se uzrok nastanka endometrioze, ali velika je verovatnoća da određeni geni predisponiraju žene da razviju bolest. Dakle, žene imaju veći rizik od razvoja endometrioze ako su ovom bolesti takođe pogođene njihova majka i / ili sestra. Moguće je da uzrast kada je menstruacija počela, drugi ginekološki faktori i izloženost okolini utiču na to da li je žena pogođena ovim.

Razlog zbog kojeg je potrebno toliko dugo da se postavi dijagnoza ovog stanja je staromodna pretpostavka da su „ženski problemi“ nešto što samo trebamo preboleti. Često lekari nisu svesni kako se oseća bol u „normalnom“ menstrualnom ciklusu i odbacuju žene sa bolnim periodima.

Mojoj prijateljici je, kad smo imali 19 godina i bili na studijama, rekla lekarka da „ode i zatrudni da bi sredila bol tokom menstruacije, ili ja mogu da vam organizujem histerektomiju“. Da, znam, šokantno, zar ne? Nije uradila ni jedno ni drugo, stekla je fakultetsku diplomu, a godinama kasnije, dijagnostifikovana joj je, pretpostavljate, endometrioza.

U stvari, 42% žena u jednoj anketi izjavilo je da su njihovi simptomi odbačeni i da osećaju da se prema njima ne postupa dostojanstveno ili sa poštovanjem.

Svesni smo velikog broja snažnih i hrabrih žena koje se danas bore protiv endometrioze. Ako ste jedna od njih i ne zatrudnite nakon šest do 12 meseci pokušaja, čekamo vas u Link4MED. Možemo razgovarati o vašoj situaciji i mogućnostima koje postoje kako bi se na vreme uradio odgovarajući tretman. Naš tim će učiniti sve kako bi se vaš san ostvario.

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.072.6525

 

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button