Šta sve utiče na IVF uspešnost?

Kada IVF ne uspe, prvo pokušavamo da prebolimo situaciju kako najbolje znamo. Ali ono do čega treba da dođe nakon toga je analiza: šta je uzrok tog neuspeha? Ako uđemo u naredni IVF ciklus bez da smo sproveli sve analize i utvrdili neke nepravilnosti u organizmu pa ih i otklonili, onda izlažemo sebe vrlo visokoj verovatnoći ponovnog neuspeha, emotivnog i finansijskog gubitka.

Utrošite vreme, energiju i novac na dodatne analize koje će vam povećati šanse za uspeh, jer neobjašnjiva neplodnost ne postoji.

 

Šta sve utiče na IVF uspešnost?

Za skoro 80% neuspelih IVF programa su zaslužne abnormalnosti embriona. Ove abnormalnosti uzrokuju različiti faktori, kao što su loša rezerva jajnika, muški faktor, loša morfologija embriona ili hromozomski poremećaji.

Pored toga, na rezultat IVF-a mogu negativno uticati prijemčivost endometrijuma i abnormalnosti materice, kao i koagulacioni i imunološki poremećaji. Srećom, postoje potencijalna rešenja za neuspeh kod IVF koja uključuju vrhunsku tehnologiju i tehnike lečenja.

Koji dijagnostički alati se mogu koristiti?

Ako je neuspeh IVF-a uzrokovan muškim faktorom, dijagnostika sperme može biti odgovor. Treba obaviti neke dijagnostičke testove, poput DNA fragmentacija sperme (radi otkrivanja jednostavne i dvostruke fragmentacije sperme), i FISH test (da se proceni da li su svi hromozomi u spermi apsolutno normalni). Zavisno od otkrivene abnormalnosti, mogu se koristiti različite tehnike oplodnje – npr. takozvani Fertility čip.

Ukoliko su neuspeli IVF programi uzrokovani jajnim ćelijama, moguće su dve mogućnosti: lekari mogu da odluče da idu na još jedan krug IVF-a sa sopstvenim jajnim ćelijama ili da se okrenu donaciji jajnih ćelija. U slučaju prvog, moguće je koristiti melatonin, promeniti protokol stimulacije, uraditi dvostruki okidač ovulacije. Ako je doniranje jajnih ćelija drugi izbor, preporuka je da potražite donora koji ima dokazanu plodnost (već je ranije donirala), po potrebi uradite imunološki izbor donora i uvek izvršite transfer embriona (blastociste) na dan 5.

Šta se još može proveriti?

Kultura blastociste je od velikog značaja i za uspeh IVF-a. Pošto 50% humanih embriona prestaje da se razvija 3. dana, prenošenje onih koji prerasli ostatak petog dana značajno povećava stopu trudnoće i obezbeđuje bolji „dijalog“ embriona i endometrijuma. Prilikom sprovođenja kulture embriona preporučuje se korišćenje inkubatora TIME LAPSE koji omogućavaju nesmetan razvoj embriona zajedno sa nadgledanjem i snimanjem u realnom vremenu.

U slučaju neuspeha prethodne implantacije, vrlo je važno potvrditi da su kariotipovi oba partnera normalni. Takođe, uvek upotrebljavajte PGS (preimplantacijski genetski skrining) kako bi se selektovali hromozomski normalni embrioni. PGS povećava šanse za zdravu bebu smanjujući rizik od pobačaja i povećavajući mogućnost trudnoće po prenosu.

Drugo veoma važno pitanje za potvrđivanje je prijemčivost endometrijuma. 30% pacijenata ima pomeren „prozor za implantaciju“. Lekari mogu da procene prijemčivost endometrija sprovodeći ERA test. Pored toga, tu je i ALICE test koji omogućava isključenje endometrijske infekcije i EMMA test koji proučava mikrobiom u maternici pacijenta. Podvrgavanje ovom testu pre drugog kruga IVF-a pomoći će da se isključe svi problemi s endometrijumom.

Pored toga, neophodno je potvrditi nivo progesterona pre embriona prenosa. Razlog neuspešnog IVF-a mogu biti i abnormalnosti materice. Zato je važno koristiti skeniranje da biste isključili malformacije materice (septum, dvostruka maternica) i patološka stanja, poput polipa ili fibroida. Histeroskopija omogućava pregled šupljine materice dok 3D skeniranje pomaže da se potvrdi da li je adenomioza prisutna i da li je potrebna posebna prethodna obrada pre prebacivanja embriona.

Postoje žene koje imaju potencijalne probleme sa zgrušavanjem krvi, poput trombofilije ili antifosfolipidnog sindroma. Oni se mogu smanjiti upotrebom tretmana heparinom koji modulira koagulaciju i poboljšava implantaciju. Kada su u pitanju imunološki poremećaji, potrebno je sprovesti test štitne žlezde (TSH + antitela) kako bi se proverilo da li je potrebno prethodno lečenje štitnjačnim hormonima. Takođe je uobičajena provera vitamina (D, B i folne kiseline) i proučavanje ćelija „prirodnih ubica“ (NK ćelije).

Za sve dodatne informacije o svim mogućnostima i testovima gde i kako se mogu sprovesti sobodno nas kontaktirajte.

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Zakažite BESPLATNU konsultaciju

Kontaktirajte nas i zakažite BESPLATNU konsultaciju ili drugo mišljenje od nekoliko međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti. 

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button