Sumnjate da imate problem sa plodnošću (a muškarac ste)?

U srećnoj ste vezi ili braku i rešili ste da je vreme da postanete roditelji, ali ni posle skoro godinu dana bebe nema. Pre nego što krenu strahovi i slutnje,najbolje je pregledati se i biti siguran da li nekih problema ima i kako se mogu rešiti.

Posetite stručnjaka za plodnost za muškarce

Kada se posumnja u problem sa plodnošću kod para, obično se prvo pregleda potencijalna majka; nivoi određenih hormona u njenom telu se mere na rutinskom pregledu kod ginekologa.

Ako, međutim, ovi testovi ne otkriju nikakve probleme, tada muški partner takođe treba da poseti specijaliste pre nego što žena preduzme bilo kakve dalje komplikovane dijagnostičke postupke, kao što je laparoskopija.

Otprilike polovina slučajeva nemogućnosti začeća kod jednog para, rezultat je problema sa reproduktivnom sposobnošću muškarca. Mnogim muškarcima se ne sviđa ideja da odu kod specijaliste, ali ipak bi trebalo da ovo prevaziđu ako žele dete.

I urolozi i androlozi mogu da izvrše pregled muškarca. Urolozi su se specijalizovali za organe urinarnog sistema, ali takođe leče poremećaje koji se odnose na muški polni organ.

Andrologija (medicina koja se bavi zdravljem muškaraca) je oblast medicine u kojoj različita polja rade zajedno. Androlozi su specijalisti za mušku reprodukciju. Androlozi su često urolozi koji su se dalje specijalizovali, a njihov glavni zadatak u ovoj ulozi je dijagnoza i lečenje neplodnosti.

Kako izgleda pregled?

Pre nego što stručnjak za plodnost muškaraca započne pregled, postaviće vam pitanja o vašem opštem zdravstvenom stanju. Trebalo bi da ih upoznate sa bilo kojim hroničnim bolestima koje ste imali – poput dijabetes melitusa – i prošlim tretmanima – poput hemoterapije – kao i o nezgodama koje uključuju ili hirurške zahvate na polnom organu.

Slučaj zauški u adolescenciji ili odrasloj dobi takođe može pomoći lekaru da utvrdi mogući uzrok neplodnosti. Specijalista će takođe želeti da zna koliko dugo pokušavate da dobijete bebu, da li uzimate bilo kakve lekove redovno, ako patite od bilo kakvih naslednih bolesti i da li ste često privatno izloženi ekstremnoj toploti ili štetnim uticajima okoline kroz svoj posao.

Ako su erektilni problemi razlog neplodnosti, onda je ovo takođe očigledno važno doktoru, jer se lečenje zbog toga veoma razlikuje od lečenja nekvalitetne sperme.

Medicinski pregled

Tokom fizičkog pregleda specijalista će opipati vaš skrotum i testise i epididimis unutar njih. Iz ovoga će moći da utvrdi da li imate varikokelu (proširene vene pored testisa).

Kroz rektum se ispituje prostata i semena kesica (žlezda koja stvara spermu). Korišćenjem bezbolnog ultrazvučnog pregleda, specijalista će moći da utvrdi i druge abnormalnosti polnog organa i urinarnog trakta ukoliko ih ima. Lekar će takođe pregledati vaš penis i žlezde.

Ispitivanje sperme

Kvalitet sperme može ukazati na uzroke moguće neplodnosti. Broj, oblik i pokretljivost spermatozoida ispitaće se pod mikroskopom. U tu svrhu, masturbacijom se mora proizvesti uzorak sveže sperme za analizu.

Da bi rezultati bili tačni, važno je da se uzdržite od seksualnih aktivnosti nekoliko dana pre pregleda. Većina lekara preporučuje da je dovoljno uzdržati se tri dana bez seksa, ali lekar će sa vama razgovarati o specifičnostima.

Razumevanje vašeg spermograma

Nakon pregleda, dobićete takozvani spermogram, koji detaljno opisuje tačne nalaze pored referentnih vrednosti koji ukazuju na normalan rezultat. Prema kriterijumima SZO (Svetske zdravstvene organizacije) iz 2011. godine, 1,5 mililitara zapremine sperme je normalno.

Prema globalnim proračunima, 15 miliona spermatozoida u jednom mililitru semene tečnosti dovoljno je za uspešno začeće, gde ćelije sperme imaju 40 odsto pokretljivosti i 58 odsto vitalnosti. Štaviše, meriće se broj prisutnih leukocita (belih krvnih zrnaca), morfologija i pH vrednost sperme.

Mnogi lekari i dalje rade po starim smernicama SZO, a vrednosti koje koriste malo se razlikuju od onih utvrđenih 2011. Merenja se takođe mogu – uprkos standardizaciji – razlikovati od laboratorije do laboratorije. Iz tog razloga, o svim pitanjima koja proizlaze iz vašeg spermograma treba razgovarati sa lekarom koji vas leči.

Spermogeneza

Kako muško telo neprekidno proizvodi nove ćelije sperme (spermiogeneza), preporučljivo je ponoviti pregled nakon perioda od dva do tri meseca ako početni proces pokaže abnormalne vrednosti. Spermogram samo uvek prikazuje situaciju kakva je u tom trenutku.

Niži kvalitet sperme ne znači da ste potpuno neplodni. Muškarci sa manje sperme takođe mogu začeti decu, jer su smernice zasnovane na prosečnim vrednostima plodnih muškaraca. Međutim, verovatnoća uspešnog začeća smanjuje se u svakom ciklusu gde je broj spermatozoida nizak.

Šanse za začeće mogu se poboljšati uravnoteženom ishranom ili konzumacijom specifičnih dodataka ishrani, koji sadrže što više L-arginina. Što je kvalitet sperme lošiji, to je manje verovatno da će se začeće uspeti samo prirodnim metodama.

Smanjen kvalitet sperme ne otkriva razloge neplodnosti. Spermogram samo pokazuje da li je razlog za nedostatak začeća muškarac.

Test iz krvi

Ponekad može imati smisla uraditi i test iz krvi kako biste pronašli bilo kakve hormonske nedoslednosti ukoliko ih ima. Nedostatak muških polnih hormona takođe može biti uzrok muške neplodnosti. Nivo hormona može biti važan kada je u ejakulatu malo spermatozoida, posebno ako za to ne postoji drugi razlog.

Neke genetske mane mogu se otkriti i testovima iz krvi, na primer, različitim brojem hromozoma. Iz tog razloga se uzorci krvi reprodukuju u laboratorijama i ispituju da li postoje oštećenja u genetskom materijalu.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo u vezi neplodnosti kod muškaraca da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite.

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button