Transfer 1 ili više embriona?

Transfer 1 ili više embriona?

Bez obzira na sve učestaliju praksu transfera 2 ili više embriona u našim IVF klinikama, međunarodna medicinska struka veruje da je bolje i sigurnije imati trudnoću sa samo jednom bebom. Ukoliko imamo blizanačku ili višeplodnu trudnoću, imamo više mogućnosti da nam se dese problemi poput hipertenzije i dijabetesa u trudnoći ili prevremenog porođaja. Stoga verujemo da je najbolje izvršiti transfer pojedinačnih embriona ukoliko pacijentkinja ima embrione visokog kvaliteta.

Zašto samo 1 embrion?

Transfer više embriona nije ništa drugo nego skraćenje do vremena koje je potrebno da se trudnoća desi – očigledno uz vrlo osnovan rizik da će to biti blizanačka ili višeplodna trudnoća. Uloga lekara nije samo da pomogne pacijentkinji da zatrudni po bilo koju cenu. Lekari se moraju usresrediti na maksimiziranje šansi za dobijanje zdravih beba, a najlakši način za to je jednoplodna trudnoća. To je razlog zašto se savetuju pojedinačni transferi embriona u svim ciklusima sa doniranim jajnim ćelijama u kojima će kvalitet embriona biti dobar i u svim ciklusima IVF-a sa sopstvenim jajnim ćelijama u kojima prenosimo genetski normalne embrione pacijentima koji su radili pre-implantacijski genetski skrining (PGS ili PGD).

Embrioni ne komuniciraju jedni sa drugima kada ih prenosimo zajedno u matericu: ne pomažu jedni drugima, ne smetaju jedni drugima. To znači da ako prebacite dva embriona, imaćete veću verovatnoću da se trudnoća realizuje u tom transferu – ali ukupna stopa uspeha trudnoće ciklusa, takozvana „kumulativna stopa trudnoće“, biće potpuno ista. Jedini nedostatak prenosa jednog embriona svaki put je taj što će vam možda trebati više pokušaja i vremena da dostignete taj ukupni stepen trudnoće. Stoga se moraju vrlo dobro izbalansirati rizici povezane sa transferom dva embriona i preporučiti transfer jednog embriona kad god je to moguće.

Koji su rizici transfera više embriona?

Danas postoji globalna, međunarodna tendencija transfera jednog jedinog embriona. Naročito kada embrione prenosimo u fazi blastociste, kvalitet embriona je obično dobar. Stoga je i verovatnoća za trudnoću dobra. Mnogo je veći rizik od preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, prevremenog porođaja i drugih akušerskih komplikacija tokom višeplodne trudnoće.

Zahvaljujući naprednim tehnikama zamrzavanja genetskog materijala danas metodom vitrifikacije, te vrlo visokim procentima uspešnosti embrio transfera zamrznutih embriona u odnosu na sveži embrio transfer, najbolja opcija je embrione zamrznuti i koristiti u drugom pokušaju transfera zamrznutih embriona.

Postoje neki konkretni slučajevi u kojima bismo mogli razmotriti transfer dva embriona, posebno u slučajevima kada smo imali nekoliko loših transfera pre ili kada znamo da kvalitet embriona nije najbolji. Ali generalno, kako bi se umanjio rizik od komplikacija tokom trudnoće i povećala šansa za rođenje zdrave bebe, savetuje se transfer jednog embriona.

 

U zemljama u kojima se nalaze klinike sa kojima saradjujemo dozvoljen je transfer do 2 embriona. Uz preporuku lekara i embriologa, odluka o tome koliko embriona će se prebaciti donosi na kraju pacijent.

Pročitajte više o našim IVF programima ili nas kontaktirajte

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu?

Kontaktirajte nas i dobićete individualnu ponudu kao i predlog tretmana koji najviše odgovara vašim zahtevima

Tri meseca za sazrevanje sperme: Zašto je ovo važno?

Šta je sazrevanje sperme i zašto je važno?

Stope uspeha surogat programa

Koliko je visoka stopa uspeha surogat programa.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button