Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Da li ste znali da su mnogi uzroci koji utiču na neplodnost ustvari psihosomatskog porekla?

Psihološka pomoć u borbi protiv neplodnosti nije nešto što treba da primenite “usput” ili “ako baš budete morali”…Da li ste znali da su mnogi uzroci koji utiču na neplodnost ustvari psihosomatskog porekla? Da, rešavanjem psiholoških problema vi ustvari pomažete svom telu da ozdravi od onoga što mu je naneto psihološkim stanjima u kojima ste se prethodno nalazili i onima u kojima se nalazite tokom procesa vantelesne oplodnje, a kojih možda ponekad niste ni svesni.

Suočavanje sa neplodnošću iscrpljuje. Potrebno je puno energije, usmerenosti, vremena i novca na tom putu. Sa druge strane se nalazi želja, ogromna želja da se ostvarite u roditeljskoj ulozi koja ove ljude pokreće i daje vam energiju, za koju, neretko, ni vi sami niste znali da je posedujete. Prolaženje kroz sve faze procesa iznova i iznova, nošenje sa popularno nazvanim “emocionalnim roller coaster-om”… Sve ovo je zaista teško…

Na tom putu nekada se desi da posustanete, da se umorite, da nestane snage. Tada budete još tužniji, silno želite da date 200% sebe, a vidite da ne možete više. Ne znate kako sa svim tim emocijama da izađete na kraj. Ne znate kako da dobijete podršku koja vam je potrebna, kako da krenete dalje.

Šta mogu da učinim?

Da, kada sve ovo prepoznate da vam se dešava i da ne umete i ne možete dalje sami, ne stidite se da se obratite psihologu. U individualnom radu sa osobama koje se suočavaju sa neplodnošću psiholozi se bave onim temama koje su za konkretnog pojedinca važne – nekad su to intenzivne emocije sa kojima ne znaju kako da izađu na kraj, nekad izostanak podrške, nedostatak razumevanja, nekad pomoć pri donošenju odluke za nastavak procesa lečenja…

Ono što je važno jeste da se svakoj osobi prilazi na drugačiji način, u skladu sa onim što psiholog proceni da je njoj potrebno, uzimajući u obzir njene karakteristike, fazu u kojoj se nalazi. Iz individualnog rada osobe mogu da dobiju prihvatanje i razumevanje, podršku u prepoznavanju i imenovanju svojih emocija, da nauče nove tehnike suočavanja sa problemom i pribavljanja podrške.

Kao rezultat individualnog rada sa psihologom, pored svega navedenog, može doći do promene odnosa sa partnerom i bliskim ljudima u onom smeru u kom osoba procenjuje da joj je potrebno, bez obzira što sama dolazi na psihoterapiju, budući da njena promena donosi sa sobom i promene odnosa.

Imamo priliku i čast da saradjujemo sa Jovanom Jestrović, psihologom koja je jedna od retkih stručnjaka koja se u svom radu posvećeno bavi baš problemima parova koji prolaze svoju borbu sa neplodnošću.

Pišite nam i saznajte kako vam sve Jovana može pomoći.

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu?

Kontaktirajte nas i dobićete sve potrebne informacije o vašem tretmanu

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button