Varikočela: Stanje koje je češće nego što ste mislili

Otprilike 25 – 35% muškaraca koji imaju primarnu neplodnost muškog faktora (nikada nisu imali dete) ima varikočelu, kao i 80% muškaraca koji imaju sekundarnu mušku neplodnost (ranije su napravili dete i sada se trude da naprave).

Dakle, varikočela je zastupljena kod muškaraca sa problemima muškog faktora, ali to ne znači da je uvek uzročnik problema muškog faktora.

Šta je varikočela?

Varikočela je proširenje vena u skrotumu kao rezultat sloma sistema za odvod krvi u testisima. Ako varikočela igra ulogu u neplodnosti muškog faktora, to je verovatno zato što varikočela pomaže u povećanju oštećenja toplote i pritiska u testisima, što ometa proizvodnju sperme.

Kako da znate da li imate ovaj problem?

Urolozi dijagnostikuju varikočelu na prilično osnovni način. Ako lekar pritiskom na kožu oseti varikočelu, varikočela se smatra „kliničkom“ i lekar će možda želeti da započne lečenje. Oko 85% varikočela je na levoj strani tela. Muškarcima koji su gojazni ili imaju malu skrotum, ultrazvuk je često potreban za otkrivanje varikočele.

Kako se varikočela leči?

Lečenje varikočele je najefikasnije kod velikih vena koje uzrokuju probleme. To je uglavnom slučaj kada je dovoljno velika da može da se napipa na fizičkom pregledu, kada izaziva bol ili kada su parametri spermograma jasno ugroženi.

Uopšteno govoreći, operacija varikočele podrazumeva podvezivanje vene koja ide oko testisa gde se zadržava krv. Na kraju se testis oslobađa pritiska i toplote koji su možda uzrokovali probleme. Trebalo bi da to znači da proizvodnja sperme može da se nastavi.

Ukoliko je varikočela velika, što znači više od 3 mm, i ukoliko može da se opipa na fizičkom pregledu, najverovatnije je da će otklanjanje ovog stanja rezultirati značajnim poboljšanjem u broju spermatozoida, oko 80% muškaraca u ovoj situaciji će imati značajan porast u broju spermatozoida i koncentraciji, pokretljivosti i morfologiji ili kombinaciji svega ovoga.

Varikočela se može otkloniti operativno putem specijalne procedure, u današnje vreme sa vrlo malim rezom. Ceo postupak traje oko pola sata. Ukoliko je pacijent izvede u petak ujutru, dovoljno je da se odmori za vikend i u ponedeljak već može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko se varikočela koriguje da li će vam to pomoći da začnete dete?

To zavisi od toga koliko dugo je varikočela prisutna, koliko je velika i šta je prouzrokovala. Ako samo popravimo ukupan volumen spermograma to ne mora ništa da znači, ali ukoliko broj spermatozoida popravimo 100% to je već značajna promena koja znači da možda možete dobiti dete i uz pomoć inseminacije a ne nužno IVF.

U januaru mesecu smo imali pacijenta kod kojeg je varikočela bila vrlo velika. On i supruga su prošli kroz 3 ciklusa IVF sa ICSI metodom i ni jedan nije uspeo. Kada su korigovali operativno varikočelu, potpuno neočekivano (čak i za nas i za lekare) su uspeli da čak i prirodno začnu dete.

Zbog svega ovoga, ako vam lekar savetuje da uklonite ovaj problem uradite to, jer može značajno da utiče na povećanje vaših šansi za uspešno lečenje.

Ukoliko imate probleme pročitajte sve o problemima sa neplodnošću kod muškaraca na našoj stranici posvećenoj tome OVDE

ili nas kontaktirajte:

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button