VTO za žene bez partnera – ispunite svoje snove

Saška D. je 45-godišnji marketinški stručnjak iz Požarevca. Da bi postala samohrana majka, prošla je proces vantelesne oplodnje (IVF) koristeći donirane jajne ćelije i spermu. Svoju priču kao samohrana majka podelila je sa nama u nadi da će pomoći drugim ženama koje prolaze kroz ovaj proces.

“Verovala sam da će majčinstvo biti tu kada budem spremna na to ili kada pronađem svoju srodnu dušu. Napredovala sam u svojoj karijeri u svojim 20-im i 30-im godinama, napredujući u svojoj kompaniji. Izlazila sam. Udala sam se.

Razvela sam se.

Imala sam 42 godine u maju 2019. Neudata. Bez dece.

Proganjala me je ideja da mi se san o majčinstvu potpuno raspršio i nestao.

Tačno mesec dana nakon što sam odlučila da se razvedem, bila sam na ručku sa koleginicom koja me je pitala da li sam razmišljala da imam decu. Bile smo bliske i zato sam joj se poverila da aktivno razmišljam o ideji da se odvažim na samohrano majčinstvo, ali nisam bila sigurna da li će to biti moguće s obzirom na moje godine i moj posao. Tada mi je i ona ispričala svoju priču – kao i ja, i ona bila je jurila svoju karijeru, imala je nekoliko neuspelih veza iza sebe i jedino što je želela je da bude majka. Bila je samohrana majka u procesu donacije sperme sa 42 godine.

Inspiracija – to je bilo sve što mi je trebalo. Tog popodneva sam zakazala pregled kod koordinatorke za programe vantelesne oplodnje u Link4MED.

Moja priča je pomalo „ružičasta“ jer su se stvari odvijale relativno lako. Moja priča ima veoma srećan kraj sa prelepom devojčicom koja sada spava pored mene dok vam  prepričavam ovo moje putovanje.

Evo u čemu je stvar: znam da sam bila izuzetno blagoslovena što su stvari išle tako dobro, ali zato delim svoje putovanje i pristup koji sam zauzela u slučaju da može pomoći nekome ko sada sama razmišlja o ovakvom majčinstvu.

Posle nekoliko pregleda i testova tokom nekoliko nedelja na leto 2020., bilo je vrlo jasno da će začeće sopstvenim jajnim ćelijama kod mene biti izuzetno teško. Neki bi rekli nemoguće. Ako bi i zatrudnela, moja odluka je mogla dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema budućeg deteta s obzirom na starost mojih jajnih ćelija.

Želela sam da nosim svoje dete ako je ikako moguće, da ga rodim.

Konačno nakon razmatranja svih opcija koje su mi objašnjene i rizika koje nose, odlučila sam da pokušam da ostvarim trudnoću putem donacije jajnih ćelija i sperme pomoću vantelesne oplodnje.

Mnoge žene su mi rekle da za njih ovo nije bila prihvatljiva opcija.

Druga opcija za koju vidim da se sve više o njoj govori je da žene zamrzavaju jajne ćelije kada su u svojim 20-im ili ranim 30-im. Volela bih da sam ranije znala više o svemu ovome, da sam imala sa kim da razgovaram o svim mogućnostima jer bi mi to kasnije dalo još više opcija – možda čak i da pokušam sa partnerom.

Ekonomska realnost samohranog majčinstva

Evo dela priče koji ovaj put čini teškim.

Ovaj put je izuzetno skup. U ovom momentu sam bila zahvalna što sam radila na svojoj karijeri jer mi se to sad na kraju zapravo isplatilo.

Gledala sam programe čija je cena oko 3 – 6.000 EUR. Donacija sperme iznosila je oko 500 – 1.000 EUR. Odabrala sam donorku jajnih ćelija i donora sperme i želela sam da budem sigurna da imam mogućnost da koristim donaciju više puta u slučaju da nešto ne pođe po planu iz prvog puta.

Odabrala sam deljeni ciklus donacije svežih jajnih ćelija, što je značilo da će žena-donorka proći kroz stimulaciju jajnika (baš kao što bi to uradila za VTO), kako bi svoje jajne ćelije izvadila, i koje bi potom bile oplođene spermom donora koju sam kupila.

Važno je napomenuti termin „deljeni ciklus“ – delila sam broj dobijenih jajnih ćelija donorke sa nekim drugim. Dobila bih polovinu od ukupno dobijenog broja jajnih ćelija, bez obzira koliko je uspešno izvučeno. U mom slučaju, iz donorke je izvađena 21 jajna ćelija, tako da sam ja dobila 11. Cena za ovaj pristup bila je 3.600 EUR. Da biste realizovani klasičan program donacije jajnih ćelija i dobili sve jajne ćelije donorke, to bi koštalo oko 4.500 – 5.500 EUR.

Ovde nije bio kraj troškovima. Moju matericu je trebalo pripremiti da bih mogla uspešno da nosim dete. Stoga, dok se donorka jajnih ćelija pripremala za vađenje jajne ćelije, ja sam bila zauzeta uzimanjem hormonskih lekova i sprovođenjem raznih pripremnih terapija kako bih bila sigurna da je moja materica spremna da primi stvorene embrione.

Najčešće ovi lekovi nisu uključeni u cenu programa, tako da sam potrošila oko 100 EUR za pilule i dve injekcije koje sam uzimala do dana transfera embriona.

Bila sam nemilosrdna u tome da se ovo desi i gledala sam na ove troškove kao na najveću investiciju u svom životu i ako je trebalo za nju bih žrtvovala sve druge stvari – vredelo je, i neka se dogodilo.

Molim vas, nemojte da vas iscrpljuju ovi podaci o finasijskom aspektu programa. Moj primer je ekstreman. Druge opcije koje su za razmatranje, kao što su donirani embrioni, koje su mnoge žene koje poznajem preko moje grupe samohranih majki po izboru odabrale kao svoj put, mogu biti pristupačnije. Takođe, postoje i opcije vantelesne oplodnje sa sopstvenim jajnim ćelijama i doniranom supermom koje su znatno povoljnije. Ovo su sve razni pristupi vredni istraživanja. Moja poenta je, molim vas, ne dozvolite da vam san umre zbog para.

 

22. oktobra 2020. moj san je postao stvarnost. Postala sam blagoslovena sa prelepom devojčicom koju sam nazvala Katarina.

Kada sam je prvi put srela nakon tih 36 sati intenzivnog porođaja, sve što sam osetila je bio cunami ljubavi – to je bio najveći talas lepih, pozitivnih emocija koji je potpuno ispunio svaki kutak mog srca i duše.

Ljubav i emocija što sam je imala u naručju, u mom životu, bili su mnogo veći i intenzivniji nego što sam to ikad mogla i da zamislim.”

link4med@gmail.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button