Zašto je debljina endometrijuma važna?

Izbor embriona – najosetljivija metodologija

Postoje različite metodologije u postupku odabira embriona. Generalno, nakon genetskih testova pre implantacije (PGD – predimplantacijska genetska dijagnoza i PGS – predimplantacijski genetski skrining), stope trudnoće su kumulativno vrlo visoke. Embrioni generisani donorskim jajnim ćelijama i odabrani tehnologijom Time-Lapse mogu postići čak 80% stope trudnoće.

Odabir embriona je najosetljivija metodologija. Međutim, ove savršeno zdrave, genetski normalne blastociste moraju biti i postavljene na savršeno mesto. To je glavni razlog zašto naši lekari insistiraju da se svaki pacijent detaljno pregleda prilikom kod svog lekara pre kretanja u postupak. Između ostalih, potrebno je obaviti vaginalni ultrazvučni pregled. Ako na osnovu vaginalnog ultrazvuka lekari nisu sigurni šta se dešava sa sluznicom materice, potrebno je uraditi hidrosonografiju. To je intrauterina instilacija fiziološkog rastvora čiji je cilj poboljšanje dijagnostičke tačnosti u otkrivanju abnormalnosti materice. Drugim rečima, moguće je videti da li u materici postoje polipi ili miomi. To su osnovne anatomske patologije koje imaju uticaj na sluznicu materice i moraju se ukloniti pre prenosa embriona.

IVF i debljina endometrijuma – koja je standardna debljina?

Još jedno pitanje na koje se treba fokusirati u pripremi za IVF je debljina endometrijuma. Prema medicinskoj literaturi, endometrijum standardne debljine treba da bude 7 milimetara. U postupak pripreme materice uključuje se dodatak progesterona i estrogena kako bi se sluznica povećala na željenih 7 milimetara.

Međutim, dopunjavanje hormona ponekad nije dovoljno za postizanje željene debljine endometrijuma. U takvom slučaju rast endometrijuma mora biti podržan na alternativni način. U postupku regeneracije endometrijuma cilj je lečenje pacijenata sa istorijom otkazivanja transfera ili neuspelih transfera zbog tankog endometrijuma. Lekari mikro injektiraju plazmu bogatu trombocitima pacijenata kako bi podržali rast sluznice materice (PRP tretman). Veruje se da plazma bogata trombocitima omogućava endometrijumu da se obnavlja i u velikoj meri poboljšava njegov kvalitet – ne samo u tekućem, već i u budućim ciklusima.

Šta je prozor receptivnosti i implantacije endometrijuma?

Izgleda je pitanje kako funkcioniše sluznica materice jedno od najvažnijih pitanja. Dešava se da uprkos vizuelno savršenoj podlozi debljine 10 mm i prenošenju genetski normalnih embriona, pacijentkinja još uvek nije trudna. Tada je u slučaju ponovljenog neuspeha implantacije (3 neuspešna transfera), pacijentu indikovno da se podvrgne biopsiji sluznice materice. Postoje različite ideje o tome zašto je endometrijum prijemčiv ili ne.

Oko 19-21 dana ciklusa je trenutak kada ćelije sluznice materice dožive posebne promene – receptori progesterona se izražavaju na površini ćelija. Ne bi bilo moguće otkriti da ne postoji genetska tehnologija mikro-nizova koja je omogućila razvoj testova poput receptivnog eseja ili mape receptivnosti endometrijuma (ERA test). Zahvaljujući njima lakše je utvrditi da li je endometrijum spreman da prihvati embrion ili ne. Rezultati testa ERA su ili receptivni, pre-receptivni ili post-receptivni. Rezultati pre ili posle recepcije obično se koriguju produžavanjem ili skraćivanjem suplementacije progesteronom. A onda lekari ili prate prenos ili izvode potvrdnu biopsiju da bi tačno znali kada je period receptivnosti.

Značaj endometrijuma u ​​prenosu embriona

Endometrijum je izuzetno važan u prenosu embriona. Međutim, ako lekari vide da kombinacija pravilnog „prozora za implantaciju“, dobre sluznice materice i genetski normalnih embriona ne rezultira pozitivnim testom trudnoće, vreme je da se pređe na doniranje jajnih ćelija.

Ako se susrećete sa problemima zadebljanja endometrijuma ili samo sumnjate da imate neki problem usled neuspelih embrio transfera, pišite nam i organizovaćemo vam neki od pomenutih metoda kao što su PRP ili ERA test i povezati vas sa stručnjacima koji imaju odlične rezultate kod pripreme endometrijuma za VTO.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite:

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button