Zašto nam je važan PGS i PGD?

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Osnovni razlog za neuspeh IVF je taj što prenosimo genetski abnormalne embrione. Sa 38 godina, stopa euploidije embriona je oko 20–30%, što znači da od 10 embriona koje uspete da kreirate, samo 3-4 bi trebalo da bude genetski normalno. Nažalost, PGS se ne radi u sklopu svih IVF programa u svakoj klinici i u tim situacijama se embrioni prenose u pacijentkinju uzastopno jedan za drugim u nadi da će jedan od njih biti euploidan i da će kumulativna stopa trudnoće po ciklusu biti 30-40%.

Koja je razlika između PGD i PGS?

Kod PGD, D označava dijagnozu, a kod PGS, S je oznaka za skrining – pregled.

U genetici postoje dve vrste genetskih abnormalnosti: prvi je broj hromozoma koji se detektuje PGS analizom – ako postoje numeričke mutacije u kojima embrioni koje prenosimo imaju loš broj hromozoma. Kod mlađih žena želimo da se proverimo Down sindrom, trizomiju 18, trizomiju 13 hromozoma – to su češće genetske, numeričke mutacije koje nastaju zbog starosti pacijenta.

PGS je najbolje izvesti na svežim, nezamrznutim blastocistima. Dobra vest za vas je da kada radite PGS, embrion se nakon završetka analize zamrzava efikasnom metodom vitrifikacije, tako da u stvari nema nikakvog pritiska da morate da budete sinhronizovani sa pripremom materice i da svež embrion mora da vam se prenese. VIše o efikasnost embrio transfera zamrznutih embriona možete pročitati OVDE.

U PGS ciklusu, može vam se stimulisati materica po programu koji se zove dugi ciklus. Obično, kada se materica priprema za prijem embriona, to se radi u sledećem ciklusu, što znači da pacijenti uzimaju estrogen oralno 14-15 dana, a zatim se doda pet i po dana progesterona, zavisno od vašeg implantacionog prozora. Kada se pojavi problem sa tankom endometrijumom, produžava se fazu estrogena sa 14 na 30 dana.

S druge strane, postoje ljudi koji nam dolaze i kažu: „Slušajte, oboje smo nosioci ovog oboljenja. Imamo dete kod kuće koje je bolesno. Želimo da budemo sigurni da će drugo dete biti zdravo” Dakle, PGD se radi kada imamo oba roditelja koji su nosioci recesivne bolesti ili jednog roditelja koji je dominantan u bolesti da bi bili sigurni da embrion ne nosi istu tačku mutacije, jer da postoje određene bolesti kod kojih je problem u tačnim mutacijama vaših gena i dete može da razvije određene bolesti.

Dakle, rutinski, ako su roditelji zdravi, vrši se PGS odnosno skrining blastociste da bismo videli samo broj hromozoma. Jajne ćelije donora koji je starosti od 18-28 godina trebalo bi da imaju 80% euploidije, ali uvek verujete samo onome što možete da proverite.

U svetu postoje IVF klinike koje registruju samo 40% euplodije donorskih jajnih ćelija ali isto tako postoje i IVF centri u kojima je 80%. Dakle, kada vidite da ne možete da postignete trudnoću sa jednim ili dva donora u jednoj IVF klinici, idite u centar koji je specijalizovan za programe sa donorskim jajnih ćelijama. IVF klinika koja više radi, ima više iskustva, će imati bolje iskustvo.

Naše programe vantelesne oplodnje sa sopstvenim jajnim ćelijama i sa donorskim jajnim ćelijama u koje je uključen i PGS pregled embriona možete pogledati na našoj stranici PROGRAMI.

office@link4med.com

Viber / Whatsapp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu?

Kontaktirajte nas i dobićete posebnu ponudu kao i predlog tretmana koji najviše odgovara vašim zahtevima

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button