Zašto stimulišemo jajnike sa hormonima u IVF?

U normalnim okolnostima, žena bi razvila 1 jajnu ćeliju mesečno. Ali uz pomoć vantelesne oplodnje mi želimo da dobijemo što više jajnih ćelija, zato što neće svaka jajna ćelija dovesti do zdrave trudnoće.

Ustvari u svakom koraku procesa vantelesne oplodnje mi „gubimo“ deo jajnih ćelija ili embriona za koje smo se nadali da mogu biti kandidati za uspešnu trudnoću. Zato započeti IVF proces sa više jajnih ćelija je dobro i može zaista da pomogne.

Što više jajnih ćelija imate, imate više materijala sa kojima lekari i embriolozi mogu da rade, i uglavnom i više šanse za izbor dobrih embriona.

Zato mlađi pacijenti kod kojih je kvalitet jajnih ćelija viši ne moraju da imaju više jajnih ćelija kao što je to slučaj kod starijih pacijentkinja. Ali čak i kod pacijentkinja koje imaju manje od 35 godina, neće svaka jajna ćelija iti zrela i neće se svaka zrela jajna ćelija oploditi, i neće svaki embrion biti genetski ispravan.

I zato kažemo da se genetski materijal gubi tokom procesa.

Pogrešno je razmišljati da ako uz pomoć lekova proizvedete puno jajnih ćelija, znači da ćemo džaba potrošiti više jajnih ćelija koje smo mogli da sačuvamo za budućnost.Da nismo izvadili i iskoristili te jajne ćelije u tom ciklusu, one bi bespovratno nestale svakako.

Zato i kažemo da IVF postupak i stimulacija jajnika i prozivodnja više jajnih ćelija ne utiču na ovarijalnu rezervu žene i njenu buduću plodnost.

Ono što lekovi ustvari rade je da koriste samo postojeće folikule, i postojeće jajne ćelije u tom ciklusu. Lekovima samo pokušavamo da učinimo što više ovih jajnih ćelija zrelim. Ne postoji nikakvo skladište odakle mi uzimamo te jajne ćelije, nego zapravo radimo sa onima koji bi se inače pojavili tog meseca.

Tako da ukoliko se ograničen broj jajnih ćelija sprema za taj ciklus, povećavanje doze lekova neće uticati na rezultat i broj jajnih ćelija.

Koji se lekovi uzimaju za stimulaciju jajnika?

Postoji nekoliko lekova uz čiju pomoć se ovo dešava i svi se uzimaju oko 10 dana. Ključni lek se zove gonadropin i on sadrži hormon FSH. Žene proizvode FSH prirodno i na taj način obezbeđuju svom telu rast folikula svakog meseca koje nadajmo se sadrže i jajnu ćeliju. Kada se FSH daje u formi injekcija, ovo daje signal jajnicima da počnu da proizvode mnogo folikula i samim tim i jajnih ćelija.

Medicinski protokoli su uglavnom skoncentrisani oko upotrebe lekova i hormona. Uobičajeno to su gonadropini i uobičajeno sadrže hormone FSH i LH. Bilo da su iz prirodnih izvora ili su nastali rekombinacijom tehnologije, ove injekcije se sve daje subkutano.

Kao što neki od vas znaju, uobičajeno se sa injekcijama počinje sa početkom mentrualnog ciklusa. Žene koje imaju nomalan ciklus, uobičajeno sa stimulacijom otpočinju 2 ili 3 dana ciklusa. Lekovi se u ovom trenutku uzimaju na dnevnoj bazi i nastavljaju da se uzimaju oko 10 dana uz nadzor stimulacije putem ultrazvuka i vađenjem krvi zato što svako reaguje drugačije na lekove koji se daju.

Na ovaj način u realnom vremenu ćete znati koliko folikula ste proziveli, kako se razvijaju i koliki vam je nivo estrogena.

Uobičajeno, cilj ovih lekova je da vam omoguće da proizvedete što veći broj jajnih ćelija. Ukoliko proizvedete manji broj, IVF ciklus ima manje šanse da uspe. A ukoliko proizvedete previše jajnih ćelija, postoji rizik od hiperstimulacije. Zato kažemo da je cilj ovog postupka da proizvedete između 15 – 20 jajnih ćelija.

Neće sve žene biti u mogućnosti da dobiju ovaj broj jajnih ćelija. Ali kada je to moguće, lekari pokušavaju da doziraju lekove na taj način da dobiju broj jajnih ćelija u tom rangu.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.072.6525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button