Dugi ili kratki protokol stimulacije u IVF?

Pacijenti imaju običaj da se previše fokusiraju na vrstu protokola u svom IVF postupku.

Postoji samo jedan protokol i on se zove FSH. Ciklus svake žene se stimuliše pomoću folikostimulirajućeg hormona. Različita imena za FSH su Gonal F, Menopur, Folistim, ali je to sve ustvari jedan lek. Zato lekari kažu da nije važno koji od ovih lekova će primeniti nego sa kojom dozom lekova će započeti stimulaciju. Ako započnu sa slabom stimulacijom, možda neće dobiti dovoljno jajnih ćelija. Ukoliko započnu sa jakom stimulacijom mogu dovesti do hiperstimulacije koja može biti i bolna i opasna.

Kako lekari odlučuju koji je odgovarajući protokol za pacijenta?

Odlučuje se na osnovu nivoa AMH, broja antralnih folikula, i što je najvažnije od svega – istorije odgovora jajnika u ranijim stimulacijama. Zato je jako važno da ako ukoliko se imali ranijih pokušaja IVF što više podataka kažete svom lekaru zato što to može da mu pomogne da predvidi vašu reakciju na lekove. Zato vas u našem Upitniku za pacijente detaljno ispitujemo o istoriji prethodnih IVF pokušaja.

Često pacijenti preferiraju da budu na nižim dozama hormona zbog straha od upotrebe, ali insistiranje na veoma niskim dozama može ugroziti uspešnost vašeg postupka. Gonadropin se dozira u nivoima od 0 do 900 IU dnevno. Većina pacijenata dobija doze od 250 do 450 IU dnevno. Ali mnogi lekari misle da je potrebno ići i sa 600 IU dnevno.

Stručnjaci kažu da je uvek bolje započeti stimulaciju sa malo višom dozom i onda smanjiti nego početi sa niskom dozom. Folikuli se regrutuju rano u fazi stimulacije i zato ako se krene sa većom dozom na početku, više folikula ćete ugrabiti i dobićete više folikula koji će rasti kontinuirano.

Da li količina lekova može da ugrozi kvalitet jajnih ćelija?

Ovo je kontraverzno pitanje jer ne postoje dobre studije koje absolutno pokazuju da lekovi štete jajnim ćelijama, ali postoje neka saznanja da minimalna stimulacija, iako će vas dovesti do manjeg broja jajnih ćelija može pružiti kvalitetnije jajne ćelije kod nekih pacijenata.

Koje lekove treba koristiti u kombinaciji sa gonadropinom?

Kada se dizajnira Protokol lečenja, uzima se u obzir priprema pre tretmana, doza gonadropina, blokator ovulacije, vrsta stop injekcije. Ključni lek blokira ovulaciju da se dogodi tokom njenog IVF postupka, jer se ne sme dopustiti da žena otpusti jajnu ćeliju pre nego što je doktor spreman da ih izvadi. Zato su ovi lekovi važni.

Uobičajeno lekari vole da koriste lek koji se zove GnRH agonist kao što je Cetrotide zato što može da se koristi u kraćim dozama i obezbeđuje kontrolu.

Na kraju, kada postoji dovoljan broj folikula određene veličine, doktor će želeti da izvadi jajne ćelije ali su one sada danima pod supresijom odnosno na lekovima koji zaustavljaju ovulaciju da se desi. Zato sada lekar daje tzv. Stop injekciju koja pomaže da proces sazrevanja otpočne. Glavni cilj ove injekcije je da obezbedi da jajne ćelije sazreju.

Ovaj lek daje signal folikulu da „otpusti“ jajnu ćeliju sa svog zida i jajna ćelija potom počinje da pluta unutar folikula, dozvoljavajući na taj način lekaru da je aspirira.

I koje sve vrste protokola onda postoje?

Ono što na kraju možemo da zaključimo je da ustvari postoje dva glavna protokola lečenja:

– postoji dugi agonist prokol i

– antagonist protokol.

U dugom agonist protokolu se koristi više lekova za supresiju i zato je potrebno više dana da se period stimulacije završi i odatle njegovo ime „dugi“ protokol. Ovaj protokol počinje u mesecu koji prethodi mesecu kada će se raditi vađenje jajnih ćelija i može započeti sa kontracepcijskim lekovima.

U kraćem antagonist protokolu se koristi manje lekova za supresiju, i zato je ciklus stimulacije kraći.

I koji je od ovih protokola efektniji i koji povećava šanse za začeće?

Podaci zapravo govore da su oba protokola efektna.

Pored ova dva protokola, postoje još jedan protokol koji se koristi kod pacijenata koji imaju loš odgovor jajnika na stimulaciju, kao što su blagi protokoli. U ovom protokolu se GnHR agonisti koriste umesto na kraju ciklusa stimulacije kao supresija ovulacije kao stimulacija od početka protokola.

Ukoliko postoje još neka pitanja na koje možemo da odgovorimo da bi vam pomogli da se što bolje pripremite za IVF program, slobodno nam pišite

office@link4med.com

Viber/WhatsApp +381.60.0726.525

Želite da dobijete ponudu za neki od naših tretmana?

Kontaktirajte nas i dobićete vašu individualnu ponudu ili savet koji je tretman najbolji za vas.

Šta je blagi ciklus VTO?

infertilitet kod žena

Podrška partnera u borbi sa neplodnošću

Infertilitet – psihološko savetovanje

Neplodnost i psihološka borba

Infertilitet – psihološko savetovanje

Kalkulator koji izračuna uspešnost vašeg IVF

IVF kalkulator - da li mogu da proverim koju šansu imam da zatrudnim nakon IVF-a ? Kada govorimo o šansi za trudnoću, mislimo na statistiku uspešnosti lečenja IVF-om. Razmislite na trenutak koja bi statistika bila najbolja sa stanovišta pacijenta? Naravno, procenat...

Embriotransfer 3 ili 5 dan?

Prednosti i mane embriotransfera na 3 ili 5 dan

Uzroci neplodnosti mogu imati psihosomatsko poreklo?

Infertilitet – psihološko savetovanje

Transfer 1 ili više embriona?

Šta preporučuju lekari u inostranim IVF klinikama

Kako izgleda proces odabira donora jajnih ćelija?

Na osnovu čega se donor jajnih ćelija odabira?

Da li će dete ličiti na mene?

Da li ste se suočili sa ovim strahom?

Kako izabrati idealnog donora jajnih ćelija?

Ukoliko se pripremate za IVF sa doniranim jajnim ćelijama treba ovo da znate

Zašto nam je važan PGS i PGD?

Pre implatacione genetske analize embriona

Da li planirate vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama?

Osnovne informacije o VTO programu sa doniranim jajnim ćelijama

Najpovoljniji program donacije jajnih ćelija u Evropi

Naša partnerska IVF klinika iz Ukrajine nudi najpovoljniji program donacije jajnih ćelija

Da li mogu da postanem samohrana majka pomoću donacije jajnih ćelija?

Da li želite da imate svoje dete, ali nemate partnera? Postanite samohrana majka

Kako se mogu usvojiti embrioni?

Šta je program usvajanja embriona?

Želite da započnete program?

Ako želite da saznate više, pošaljite nam pitanje ili upit za vaš lični plan lečenja

Call Now Button